Terugblik op de raadsvergadering van 25 maart 2025

Eindelijk een onderwerp waar ook ik verstand van heb: fietsen en de gevaren waaraan de fietser in het verkeer bloot staat.

De raadsvergadering begon heel kalm en vriendelijk. Geen erupties (al gaat Willem-Jan een jaartje op een slapende vulkaan wonen en werken), geen vuurwerk (Roy zal wegens een persoonlijk belang niet meepraten over een motie aangaande een eventueel landelijk vuurwerkverbod), maar vrolijkheid en een opperbeste stemming. Tot de BURAP aan de orde kwam.

door: Norbert de Vries

Eerst wat narrigheid

D66 pakte uit met forse kritiek op de BURAP: nergens staat er iets te lezen over de bezuinigingen, en de Provincie heeft ook al een waarschuwend geluid laten horen. Wethouder Guus van der Put (PvdA) antwoordt en zegt: ‘Dit is geheel in lijn met de afspraken; de eerste BURAP is beleidsarm. In de perspectiefnota (te verschijnen in juni) zal nader op die bezuinigingen en taakstellingen worden ingegaan.’ Guus kan zijn wrevel nooit helemaal verbloemen. Als er een in zijn ogen tamelijk onnozele of soms zelfs domme vraag wordt gesteld, zie je een gepijnigde trek op zijn gelaat verschijnen, en soms slaakt hij daarbij nog een diepe zucht. Zijn toon wordt dan bepaald kribbig. Enfin, alle mogelijke kritiek op de BURAP schoffelt hij vakkundig weg.

Maar dan: het fietspad van Riel naar Gilze

De BURAP is aanleiding voor het indienen van een stevige motie van LRG, PAG, PvdA, CDA, D66 en Arbeiderspartij waarin het college wort opgedragen ‘om in 2025 de voorbereidingen af te ronden en te starten met de realisatie van een vrij-liggend fietspad langs de Gilzerbaan’. Wethouder Willem den Ouden (PAG) neemt het woord - tussen haakjes: ook gelezen dat Rolf Schimpf – nog verder tussen haakjes: wat een fantastische achternaam! Schimpf: smaad, hoon – in de leeftijd van 100 jaar overleden is? Hij speelde meer dan twintig jaar de hoofdrol in de krimi ‘Der Alte’ – enfin, wethouder Den Ouden ging er eens goed voor zitten en begon aan wat hijzelf al noemde ‘een koude douche’. ‘Ik ga u het eerlijke verhaal vertellen. Over dat fietspad wordt al heel lang gesproken, en in de loop der tijd zijn situaties veranderd, zoals bijvoorbeeld het stikstofverhaal.

De aanleg van het fietspad vereist een natuurvergunning; daar kunnen we niet omheen.

Voorts zijn we afhankelijk van Enexis, want voor de aanleg moeten kabels en leidingen worden verlegd. Dat is noodzakelijk en het vergt een periode van minstens 100 en wellicht wel 120 weken om dat te realiseren. Daar komt nog bij, dat de aanvrage bij Enexis pas kan worden ingediend nadat het definitieve plan klaar is.

Ook zijn de richtlijnen voor het aanleggen van fietspaden mettertijd veranderd: de huidige norm is niet 2,5 meter, maar 3 meter, en die ruimte hebben we niet langs de Gilzerbaan.

En dan nog dit: op het eerste stuk van 900 meter vanaf de kom van Riel - niet het ongevaarlijkste stuk – zal geen fietspad kunnen worden aangelegd.

Ergo, de motie kan absoluut niet worden uitgevoerd. Het gaat ons op geen enkele wijze lukken om in 2025 met de realisatie van het fietspad te starten. Op z’n vroegst zullen we in 2028 kunnen beginnen, en daarmee spelen we ook nog het provinciale subsidie kwijt.’

Schimpf und Schande

O gruwel, o schande. Links en rechts begonnen er vervaarlijke lavastromen te vloeien, en er klonken ook verschrikkelijke donderslagen (Cobra 6). Ik hoorde diverse klompen breken. ‘Mijn bloed kookt’, riep het ene raadslid, ‘Waarom komt die informatie nu pas aan het licht?’ schreeuwde een ander. De arme Willem kreeg de wind van voren, uit alle hoeken. ‘Ik wil niet horen wat niét kan, ik wil weten wat wél kan’. ‘Als wethouder moet je uitdagingen aangaan, niet je handen in onmacht opsteken.’ Iemand maakte zelfs gewag van ‘lafheid’. Op dat moment begon Bert van der Velden (PAG) te wenen: ‘Willen jullie alsjeblieft niet zo lelijk doen tegen onze… eh, hoe heet-ie-ook-al-weer?, onze Willem?

Beteuterd

Willem had eerst met bravoure en zwier de diverse problemen opgesomd (een tot en met vier) en toegelicht, maar inmiddels zat hij zwaar beteuterd te kijken. Hij zat plots helemaal niet meer zo lekker ‘in de wedstrijd’. Laf? Nee, lef! De tijdgeest, meneer, de wisselende omstandigheden… Maar bij de raadsleden stond het schuim op de lippen. Onversneden woede! Bert van der Velden op huilerige toon: ‘Ik vind het nogal wat. Daar kan die man (wijzend op Willem) niks aan doen, dat z’n drie voorgangers…’ Enfin, Willem den Ouden vond zichzelf zeker niet laf. Er volgde nog een korte discussie of de kwalificatie ‘laf’ beledigend is. De voorzitter vond van niet.

Alternatieven?

Zijn er alternatieven? Jawel, je kunt fiets-suggestie-stroken aanbrengen op de weg (maar er zijn grote nadelen: is even duur als de aanleg van een vrij liggend fietspad, en bovendien is het een vorm van kapitaalvernietiging omdat het onderhoud van de weg pas over acht jaar gepland staat), of je kunt als fietser of wandelaar een andere route kiezen, namelijk via de Goorweg en de Schrootjesbaan. Die route is 350 meter langer.

Die fiets-suggestie-stroken op een weg waar 60 km per uur gereden mag worden, bieden volgens verkeersdeskundigen slechts schijn-veiligheid.

Schorsing en ffft (nachtkaars)

Twintig minuten schorsing waarin de motie werd aangepast: in 2025 niet meer starten met de realisatie, maar starten met de procedurele stappen.

Ik zou het wel weten

Tijdens de coronaperiode heb ik vaak gefietst over het traject Goorweg en Schrootjesbaan. De wind in de rug, de zon over de velden, stilte, natuur, om te janken zo mooi. Ik reciteerde dan graag (nooit iemand op de weg, dus uit volle borst) de woorden van de dichter Dèr Mouw (zie pagina 595 van zijn Volledig Dichtwerk)

Nunc alacer, dicyclo volucrem, rapit Eurus, apricos

Qua vaga campos semita tuta nitet

Nu voert de wind vrolijk mij mee als gevleugeld op mijn fiets, waar zwervend door de zonbeschenen velden een veilig pad blinkt.

Een veilig pad, semita tuta, dat is precies wat die fraaie route via de Goorweg is.

Ik zou zeggen: verplichte route van maken. Geen fietsers of voetgangers meer over de Gilzerbaan: al het traag verkeer langs de Goorweg. Kost niks (enkel een paar verbodsborden bij de Gilzerbaan) en iedereen tevreden.