Waar je Riel ook binnenkomt zie je meteen een forse kei langs de toegangsweg liggen. De mega-keien liggen er al ruim elf jaar, dit om de identiteit van Riel kenbaar te maken. Dat was het gewaardeerde idee van het Integraal Dorps Ontwikkelingsplan toentertijd. Echter de afgelopen periode knalt er tot twee keer toe, ‘s nachts een automobilist tegen de kei, gelegen aan de Tilburgseweg. Tot grote ontsteltenis van iedereen overleeft de laatste automobilist de aanrijding niet. De mega-kei ligt nu op de gemeente werf. De Rielenaren hopen wel dat “hun kaai” weer snel op een veilige plek terugkomt. Jack Kouwenberg initiatiefnemer van het Burgerinitiatief “KaaiGoed” die vorig jaar nog een mega-kei op het Dorpsplein introduceerde, stelt voor de “verdwenen” kei om veiligheidsreden op het plantsoen meer op te schuiven richting uitgaand verkeer. Ook pleit de voorzitter van Belangenvereniging Riel Bram Groothuis voor de terugkeer van de iconische kei. ‘Maar, dan moet hij wel veilig liggen!’
Door Nico de Beer
Om de feiten genuanceerd te omschrijven sprak ik afgelopen week met de Ontwerper Openbare Ruimte van de gemeente Goirle, Jeroen Klerks. Hij weet van de hoed en de rand en was zelfs betrokken bij de aankoop van de drie prehistorische Maaskeien. “Eén kei viel meteen op door de gaten die in het gesteente zaten en door zijn vormgeving. Dat was juist de kei die bestemd was voor de Tilburgseweg. Echter kwam hij niet uit de Maas, maar gek genoeg uit Vietnam!”
“Op 13 december 2013 hebben we die kei met een lichtelijk feestelijk tintje geposteerd op het plantsoen bij de wegsplitsing van de Tilburgseweg”. Zo vertelt Jeroen, dat de alochtone kei met gaten een tijdje gediend heeft als fietsenrek. Er heeft zelfs demonstratief een fiets aan de ketting van de kei gestaan. En,- er is ten tijde van het Kaaiengat bij de optredens van carnavaleskese “Souwelaars”, heel wat afgelachen om het gesteente.
Toeval
Na er exact, op de dag af 11 jaar vredig bij te hebben gelegen is op vrijdagnacht 13 december 2024 een auto rechtdoor op de versmalling gereden en heeft de kei van ruim 3 ton zo’n 30 meter vooruit geduwd. De kei was getekend met wat rode strepen, maar was verder onbeschadigd. Wel was de auto één meter korter geworden. De chauffeur is er levend van af gekomen. Het grote toeval was dat Jeroen Klerks 11 jaar geleden die de kei vakkundig op het plantsoen legde en de nacht van 13 december ook piketdienst had.
“Over karma gesproken: 43 dagen later, had ik weer piketdienst toen op zondagochtend een tweede auto tegen de kei knalde nu helaas met een dodelijke afloop. De kei was met enorme kracht opzij geduwd en lag midden op de rijbaan. Deze keer was er wel een stuk van afgebroken.
Raadsel
Het was wel erg toevallig dat er binnen zeven weken twee keer achter elkaar op deze kei gereden is. “We hebben ter plaatse besloten met de officier van dienst de kei tijdelijk te verplaatsen naar de werf om de schade te bekijken” vertelt Jeroen Klerks. “Ook wilden we onderzoeken wat de oorzaak was van de twee ongelukken zo kort na elkaar. Er is niets aan de inrichting van de weg veranderd dus blijft het voor ons een groot raadsel. De Rillaersebaan is een 80 km weg die ruim 100 meter voor de splitsing overgaat naar de de 30 km limiet. Bovendien staan er grote palen en borden dat je kunt zien om tijdig af te remmen. De cyaan is erg goed verlicht met twee lichtmasten en er staan reflecterende borden. Vanuit de gemeente zijn er alle intenties om de mega-steen zo snel als mogelijk terug te plaatsen omdat het over het stukje van “de ziel van Riel” gaat.
Ook de Rielse bevolking hoopt van harte dat het waardevol stukje erfgoed weer veilig op het plantsoen van de wegsplitsing aan de Tilburgseweg in Riel terug geplaatst zal worden. Misschien een idee om de grond, waar de kei op moet liggen iets te verhogen.