Beste inwoners van Goirle en Riel,
Aan het begin van een jaar bezinnen we en kijken we vooruit. Dat lijkt nu belangrijker dan ooit tevoren. In deze turbulente tijd buitelen gebeurtenissen over elkaar heen. We leven in een jachtige vierentwintiguurseconomie waarin individualisme en digitale afleiding vaak de boventoon voeren. De onrust in de wereld is zorgelijk door klimaatverandering en maatschappelijke spanningen. De oorlog in Oekraïne geeft reëel risico op Nederlandse betrokkenheid bij een grootschalig gewapend conflict. Ook zijn er zorgen over het Midden-Oosten, Amerika en China. Onze veiligheid, stabiliteit en vrijheid waren nog nooit zo kwetsbaar als nu.
Bij mij leidt dit tot een onbehaaglijk gevoel en dit zal bij u waarschijnlijk niet anders zijn. De vraag is wat dit betekent voor ons, hier in Goirle en Riel. Onze invloed op de wereldproblemen is beperkt, maar die op onze eigen samenleving juist groot. Zeker als we daarin samen optrekken en onze krachten richten op de volgende vier belangrijke thema’s.
Ten eerste onze gemeenschapszin. Wij staan bekend om onze vele verenigingen en talrijke initiatieven. Dankzij inwoners die zich hiervoor belangeloos inzetten. We doen op allerlei gebieden veel samen, er zijn vele ontmoetingen en we zien naar elkaar om. Ook naar degenen die eenzaam zijn of het minder breed hebben. Het zit hem vaak al in kleine gebaren: een vriendelijk woord, een helpende hand, een luisterend oor. Het er voor elkaar zijn en iets voor elkaar over hebben. Blijf elkaar ook in 2025 vinden en versterken.
Ten tweede onze tradities. Vaste bakens die er waren, die er zijn en waarvan je hoopt dat ze blijven. Juist in een snel veranderende wereld, waarin veel onzeker is, zijn tradities van onschatbare waarde. Als tegenwicht en als basis om op terug te vallen. Ze verbinden ons en bieden structuur, herkenning en continuïteit. Ik denk aan het jaarlijkse vieren en herdenken. Van carnaval tot bevrijding. En van Koningsdag tot het bruidsparenconcert. Maar ook aan de kerststallen in onze kernen. En aan de wandelvierdaagse, waarvan enkele vrijwilligers vorig jaar het organisatiestokje overnamen. Gelukkig, want onze tradities moeten we koesteren en doorgeven aan volgende generaties. Helaas lukt dat niet altijd. Vorig jaar kwam er een eind aan Sint Mauritius, één van onze twee gilden. Noodgedwongen, wegens te weinig aanwas.
Ten derde onze lokale democratie. Het is een groot goed dat inwoners hun eigen gemeente mogen besturen. Maar dan moeten die inwoners er wél zijn. Ik heb grote waardering voor onze raads- en commissieleden. En alle anderen die hun vrije tijd aan de politiek en dus onze gemeenschap besteden. Maar het aantal actievelingen is beperkt. In tegenstelling tot het aantal inwoners dat er kritiek op heeft. Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om onze dorpen ook in de toekomst te kunnen blijven besturen. In maart 2026 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Daarom organiseert de gemeente dit jaar een gratis cursus ‘politiek actief’. Ik nodig u uit om mee te doen. Om in plaats van ‘beste stuurlui aan wal’ te zijn, zelf het gemeentelijk roer mee vast te houden. Het verbreedt uw kennis, vergroot uw ontwikkeling en is bovendien van grote maatschappelijke betekenis.
Tenslotte onze weerbaarheid. Versterking van onze nationale veiligheid ligt bij de overheid. Maar voor een weerbare maatschappij is inzet van iedereen nodig. Ook van bedrijven, organisaties en inwoners. Dus ook van u. We moeten daarover met elkaar in gesprek. Nu de dreiging nog niet acuut is. Niet om paniek te zaaien. Maar wel om te weten wat de impact is en wat we gaan doen als de voorzieningen uitvallen of bij andere onverwachte situaties.
Laten we dus zorgen dat we in 2025 een actieve en weerbare gemeenschap zijn. Waarin tradities gekoesterd worden en waarin we zuinig zijn op onze lokale democratie.
Mede namens het gemeentebestuur wens ik u een gezond, gelukkig, verbonden en vredig 2025. In een gemeenschap die staat als een huis. Een huis waaraan ook u uw steentje bijdraagt.
Met warme groet,
Mark van Stappershoef
Burgemeester