“Kijk naar de ziel van Riel” is een initiatief van een groep Rielenaren die de ambitie heeft uitgesproken om Riel van het verleden tot heden in woord en beeld voor een breed publiek onder de aandacht te brengen. Hiertoe worden zowel het Goirles Belang als Facebook (Kijk naar de ziel van Riel) en de site www.zielvanriel.nl ingezet. Wekelijks wordt de rubriek “Groeten uit Riel” gepubliceerd. In deze rubriek worden 1 of 2 foto’s geplaatst met begeleidende tekst uit diverse tijdsvakken.

Foto 1

Wim van Riel koopt 1 januari 1960 de molen. Bij Wim waren de broers Toon en Harrie van Bavel jaren in dienst om hem te helpen. In 1987 was de molen weer voorzien van een kap. Wim van Riel werkte nog zeker 30 jaar als de mulder van Riel met zijn bedrijf in kunstmeststoffen, zaai- en pootgoed en allerlei dierenvoedersoorten.

Een advertentie van toen zag er zo uit

“Het adres voor : -U.T.D. mengvoeder – alle soorten kunstmest – turf, compost, potgrond – gazongraszaad en gedroogde koemest – klompen, laarzen, regenkleding – kleindiervoeders Is voor U: W. VAN RIEL-VERMEER Zandeind 6a – 5133 AC Riel- Telefoon 04248-1214“.

Tientallen jaren gebeurde dat in een schuur, want de molen zelf functioneerde al lang niet meer en de wieken waren er ook al lang vanaf. Daar stond ook een grote drooginstallatie in waar veel boeren ook hun rogge en mais lieten drogen, voor het in hun eigen schuur werd opgeslagen of naar de molen werd gebracht. Wim en An van Riel-Vermeer kregen vier kinderen, drie dochters Ine, Marian, Jolanda en Harrie. Met uitzondering van Marian wonen zij allen nog op het Zandeind, dat zegt veel hoe de familie van Riel verweven is met het Zandeind. Wim werkte nog door tot zijn 60ste in het bedrijf en is daarna gestopt. Hij ging zich bezig houden met zijn hobby’s, het ophalen van oud ijzer in zijn overal herkenbare oranje VWT 3 pick up. Een hobby waar hij zelf zijn plezier uit haalde, maar ook het contact met de bewoners van de adressen die hij bezocht op zijn tour. Wim was ook een fervent jager geweest. Wim en An mochten het diamanten huwelijk nog beleven. Wim overleed in 2019.

Foto 2

Als laatste mulder van Riel mocht Wim nog meemaken dat de molen als erfgoed nog steeds onderdeel is van het Zandeind en dat voor heel veel jaren. Er ging nog heel wat aan vooraf voordat de huidige staat van de molen bepaald werd. Allereerst was het een voornemen van de gemeente om de molen een monument status te geven. De voordelen prevaleerden voor alle partijen, onder andere inhoudende de status aparte van de molen en dat in verhouding tot de directe omgeving. Daarnaast had de schoonzoon van Wim van Riel de ambitie en het netwerk om de molen toekomstgericht in te richten. Het idee was namelijk om hier te gaan wonen en ook de uitstraling van de molen intact te houden. Dat vond bij alle betrokkenen en instanties instemming, waardoor Riel zich weer rijk mocht rekenen met een bijzonder monument, van heinde en verre in de directe omgeving te aanschouwen. Naast woning zou de molen ook bedrijfsmatig ingericht gaan worden en dat had te maken met de professie van John van Lieshout, namelijk kapper. En zijn kapperszaak draagt de naam “Knipperij de Molen”. De Rielse molen gaat zeker haar 200jarig bestaan vieren en daar mag de muldersfamilie van Riel en nazaten trots op zijn dat de molen in de 21ste eeuw nog steeds in bezit is van de familie. Daar hoort ook weer een foto bij van W. van Riel, de laatste mulder van Riel. En dat in de zin van de tweede bedrijfswagen die de naam van Wim van Riel droeg.