Direct na schooltijd kwamen de leden van de jeugdgemeenteraad naar de raadzaal van het gemeentehuis. De jeugdgemeenteraad bestaat uit leerlingen van de groepen 7 en 8 afkomstig vanuit verschillende basisscholen in onze gemeente. Ze vertegenwoordigen de basisschoolkinderen binnen de gemeente. Een aantal van hen bracht een vriendje of vriendinnetje mee. Zij kwamen bij elkaar om meer te weten te komen over de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij de bijeenkomsten van de jeugdgemeenteraad zijn onze (kinder)rechten de kapstok. De kinderen leerden deze middag dat onze vrijheid en de rechten die we hebben niet vanzelfsprekend zijn.

De jongens en meisjes werden in de raadzaal toegesproken door Jan Schrijver, de voorzitter van de Afdeling Midden-Brabant van de Bond van Wapenbroeders. Hij vertelde over de inval van de Duitsers in 1940 en het leven daarna onder de bezetting. Hij spitste het verhaal vooral toe op de laatste maanden voor de bevrijding van Goirle. De hoop van de Goirlenaren toen begin oktober Poppel en Hilvarenbeek waren bevrijd. De extra versterkingen van de Duitsers, waardoor de geallieerden niet verder konden oprukken. Het gevolg was, dat Goirle gedurende drie-en-een-halve week met granaten werd beschoten en dat de inwoners voor het grootste deel in de schuilkelders moesten verblijven. Er vielen toen veel slachtoffers onder de bevolking, maar ook bij de soldaten.

De rondgang door het centrum

In verband met de beschikbare tijd werd alleen een aantal plaatsen, waar iets bijzonders is gebeurd, in het centrum aangedaan. Als eerste werd gestopt in de Emmastraat bij het huis waar tijdens de oorlog de Joodse familie Dasché had gewoond. Zij werden in augustus 1942 opgehaald en zijn uiteindelijk vermoord in een vernietigingskamp. De kinderen werden nog extra gewezen op de ‘Stolpersteinen’ die in het trottoir voor de woning zijn gelegd. Het volgende verhaal werd verteld voor Molen ‘De Visscher’. Hier kwam mevrouw van Laarhoven en haar zesjarig dochtertje om door een granaatscherf toen zij wilden schuilen in de molenberg. Het jongste kind van 2 maanden oud overleefde deze beschieting. Bij de kerk van St. Jan kregen de jongens en meisjes te horen dat de torenspits was beschoten en op de kerk stortte. Ook het mijnincident met kapelaan Denissen kregen zij te horen. Daarna werd gestopt bij de gedenktafels voor de bibliotheek. Hier werd verteld over de vele functies, die het toenmalige fraterhuis destijds heeft gehad. Eerst commandocentrum van de Duitsers en na de bevrijding van de Schotten. Toen was dit gebouw ook een militair hospitaal. De teksten op de twee herdenkingszuilen werden voorgelezen. De rondgang eindigde bij de graven van de geallieerde militairen op de begraafplaats van St. Jan. Hier stonden ze stil bij de achtergrond van de gesneuvelde militairen. Tevens kregen de kinderen te horen hoe op 26 oktober aanstaande tijdens de herdenkingsplechtigheid van 80 jaar bevrijding van Goirle, deze militairen worden herdacht.

Het was een leerzame middag voor de leden van de jeugdgemeenteraad. Zeer aandachtig namen de kinderen de informatie op. Mogelijk beseffen ze nu meer dat onze vrijheid een groot goed is waaraan we samen moeten blijven werken.

JS