“Kijk naar de ziel van Riel” is een initiatief van een groep Rielenaren die de ambitie heeft uitgesproken om Riel van het verleden tot heden in woord en beeld voor een breed publiek onder de aandacht te brengen. Hiertoe worden zowel het Goirles Belang als Facebook (Kijk naar de ziel van Riel) en de site www.zielvanriel.nl ingezet. Wekelijks wordt de rubriek “Groeten uit Riel” gepubliceerd. In deze rubriek worden 1 of 2 foto’s geplaatst met begeleidende tekst uit diverse tijdsvakken.

Foto 1

Als Leo van Boxtel en Miranda van der Pouw Kraan in 2004 Zandeind 10 en 12 gekocht hebben, begint een grootscheepse verbouwing. En Leo kan dat in de breedste zin van eigen beheer. En dat heeft zijn basis. Leo zit eerst op de Goirlese lagere school de Thomasschool, vervolgens naar de LTS aan de Jan Truijenlaan 3 jaar, vervolgens 1 jaar naar de 1e LTS aan de Spoorlaan. Hij rondt opleiding machinebankwerker af en gaat dan werken en leren bij de NS achter het station wat nu de LocHal is, wordt bankplaatwerker aan de vakschool van de Spoorwegen. Werken en studie tegelijk is ideaal. En Leo blijft studeren, in de avonduren leerling machinemonteur, gezel en vervolgens meester onderhoudsmonteur, met daarin vak boekhouden, mocht hij zelfstandige willen worden. En passant hoeft Leo niet in militaire dienst, maar een soort van vervangende dienst, namelijk bij het Rijksinstituut voor Natuurbeheer in Arnhem. Daar werd veel ontwikkeld om bijvoorbeeld zeehonden, vossen en reeën te vangen voor onderzoek, middels zenderen en andere technische middelen te ontwikkelen. Na een korte periode terug naar de NS een volgende stap, gaan werken bij Het Biologische Bouwcollectief met andere Rielenaar Piet Witteman (Spaanse Hoek). Dit bedrijf was de voorloper van wat nu duurzaam bouwen is. Dit idealistische bedrijf was zijn tijd ver vooruit. In feite is het doel bereikt want grote bedrijven zijn het duurzaam bouwen als belangrijk gaan zien. Bij de BBC (Biologische Bouwcollectief) werkte hij 10 jaar als medewerkend uitvoerder en volgde daarnaast een bouwopleiding. Leo besluit dan in 1991 zijn horizon te verbreden, neemt ontslag en gaat een jaar op wereldreis. Het primaire plan is Azië. Tussendoor naar Zuid-Korea voor een zakelijke bespreking voor de productie van een door hem uitgevonden rugzak. Indonesië, Australië, Nieuw Zeeland doet Leo aan en vervolgens vliegt hij over de Zuidpool naar Zuid Amerika, waar hij een kleine 3 maanden vertoeft in Argentinië en Brazilië. In die tijd natuurlijk geen internet en een faxbericht kostte tien gulden. Hij reist met de door hem uitgevonden multifunctionele rugzak welke te gebruiken is als luie stoel, stretcher en tent. Deze gepatenteerde rugzak werd bij Nomad in productie genomen. Leo van Boxtel de Uitvinder was geboren. Na zijn wereldreis, wordt Leo vervolgens mede oprichter van Kringloop Goirle. Dit evolueert zelfs naar Nederland Kringloop BV met als opdracht het exploiteren van kringloopbedrijven in Brabant en Limburg. Leo werkte daar als technisch manager en ontwikkelde als zodanig milieustraten en een inzamelingsvoertuig De Splitser. We spreken over een periode van 10 jaar in het kringloopwezen.

Foto 2

Na dit scala aan studie, werk en zelfontwikkeling besluit Leo om een zelfstandige onderneming te starten aan de Kloosterstraat 32 te Goirle, de naam van zijn bedrijf wordt Van Boxtel ID. Voorheen was dit een manufacturenzaak en de Parketteur van de familie Spijkers, maakte daar zijn start als bedrijf. Ook Grafisch buro Goirle opende daar vanaf februari 1992 tot augustus 1994 hun winkel en daarna volgde Leo-Parts (Leo van der Heijden). Van Boxtel ID heeft vanaf dag één volop werk. Gemeente Goirle, Poppodium 013 en nog een heel scala aan opdrachtgevers vulden de portefeuille. Geen medewerkers in dienst, maar samen werken met partijen. En tussendoor weer nieuwe dingen uitvinden, octrooi aanvragen en producten in licentie laten maken. Door de jaren heen werd er in de Kloosterstraat in Goirle verbouwd, maar het werd te klein, kon ook niet met de auto achterom. Het oog valt op Zandeind 10 en 12 te Riel, een ideale combinatie van wonen met een jong gezin en een bedrijf vestigen. Allereerst treft hij een bijzondere situatie aan in de maalderij op nummer 12. Een dieselmotor om de maalderij aan de gang te houden, een dieselhok, een traditionele poepdoos uitpandig. Een as in het hoofdgebouw, die de gehele maalderij aandreef. Nog een van stenen gestapelde koelwaterput met daarop een gemetseld gewelf achter de maalderij. De put heeft een diameter van ca. 2 meter en werd gebruikt om de dieselmotor te koelen. Leo trof ook de oude slagmolen, wanmolen en jacobsladder aan. Leo gaat rigoureus aan de slag met de verbouwing en renovatie aan het Zandeind. Door zijn eerder genoemde ervaring en netwerk is hij daartoe uitstekend in staat. Het resultaat van de verbouwing, de maalderij op nummer 12 wordt geheel ontmanteld en omgevormd naar een situatie waar hij bedrijfsmatig volledig uit de voeten kan. De garage in het midden tussen 10 en 12 wordt toegevoegd aan woning nummer 10, die een volledige metamorfose ondergaat, wat ook duidelijk blijkt uit foto 2. Ook Riel inspireert Leo genoeg om hier zijn naam als Uitvinder te blijven bevestigen. In 2019 verhuizen Leo en Miranda weer naar Goirle.