Dikkie Dik en Regenboog zien nest verdwijnen

Dinsdag 24 september zagen veel kinderen en omwonenden hoe een nest van de Aziatische Hoornaar werd verwijderd. Een wespensoort die niet thuishoort in dit land omdat hij (nog) geen natuurlijke vijanden heeft. Op 20 meter hoogte werd anderhalf uur gewerkt voordat het nest (60 cm doorsnee!), veilig in een kist van 140 liter, naar beneden werd gebracht.

Wethouder Peter van Dijk zag ze vliegen

“Ik zie hier vanmiddag het resultaat van de eerder toegezegde subsidie". Aldus de wethouder, terwijl hij zelf veel foto's en filmpjes maakt van de hoogwerker en de man in het witte pak. Honderden hoornaars vliegen ondertussen rond de top van de boom. De provincie betaalt het verwijderen van de nesten, maar daar gaat wel opspoorwerk aan vooraf. De zoekgroep Goirle ontving juist daarvoor subsidie vanuit de Goirlese portefeuille Biodiversiteit en kon voortvarend starten. Meer dan 100 inwoners zijn actief; met de voorjaarsvallen voor overwinterde koninginnen, met het uitzetten van lokpotten in de zomer om werksters te volgen naar het nest, met het merken van werksters om ze nog beter te volgen.

Vrijwilligers zoekgroep boeken resultaat

Al vanaf maart zijn deze inwoners bezig om de groei van het aantal nesten te beheersen, uitroeien is niet het doel. Een volwaardig nest (soms zo groot als een skippybal) levert een jaar later 5 tot 7 nieuwe nesten. Dit voorjaar hebben inwoners al 27 koninginnen gevangen, o.a. met de speciale vallen. In deze zomer hebben inwoners 14 nesten opgespoord, die zijn inmiddels verwijderd. Tot nu toe heeft de zoekgroep ons dus behoed voor behoorlijk wat nesten in 2024. En er worden nog wekelijks nesten gevonden. Rekent u zelf uit hoeveel nesten dit kónden zijn in 2025?

Nu wel op tijd met beheersen?

Wethouder Van Dijk; "Mijn foto's en filmpjes ga ik zeker delen met collega's in andere gemeentes. Als voorbeeld hoe Goirle dit aanpakt". Als we, met hulp van bewoners, deze invasieve soort wél op tijd in bedwang houden, lijkt iedereen geholpen, ook de gemeentelijke begroting. Voor bestrijding van invasieve soorten staat momenteel 80.000 euro op de begroting, een groot deel is nodig voor de Japanse Duizendknoop. Deze snelgroeiende plant verstikt andere planten waardoor deze niet kunnen groeien en zelfs verdwijnen. Aan de beheersing van deze plantengroei is, landelijk, pas begonnen toen de overlast te groot werd. Met de Zoekgroep Aziatische Hoornaar neemt Goirle het voortouw in de beheersing van deze vliegende invasieve exoot.

Op hoornaar.eu is meer te lezen. Op de website van de gemeente Goirle is inmiddels ook lokale informatie te vinden.