‘DE SCHOONHEID VAN VERBEELDING’
Op 4, 5 en 6 oktober zal het Jan van Besouw omgetoverd zijn tot een cultuurtempel van verbeelding. Van de kelder tot en met de tweede verdieping zullen 200 leden van Atelier’78 hun creaties tentoonstellen. Dit werk omvat een breed scala van schilderkunst, beeldhouwwerk, keramiek en weeftechniek.
Al op 19 augustus - het nieuwe cursusjaar ‘24-‘25 moet nog worden opgestart - strijkt een vijfkoppige delegatie van de expositiecommissie neer in het nog keurig opgeruimde teken- en schilderlokaal aan de Thomas van Diessenstraat in Goirle.
DOOR WILMA ROBBEN
Genoeg te doen
Voor Atelier’78 - uitstekend gehuisvest op diverse locaties in het Jan van Besouw - is de expositie een thuiswedstrijd. Het neemt echter niet weg dat er voor de commissieleden die de tweejaarlijkse tentoonstelling voorbereiden, werk aan de winkel is. Hanny Eerden: “Of je nu al jaren een actieve kunstbeoefenaar bent of net pas bent begonnen om je talent te ontdekken, dat maakt voor de expositie niet uit. In principe levert elke cursist 2 werkstukken in. Het is aan de commissie om de tentoonstelling in te richten. We besteden het niet uit, we doen alles zelf.” Er zijn al posters gemaakt. De pr-machine is opgestart.
Bloeiende vereniging
Na 46 jaar kun je best stellen dat Atelier’78 een begrip is, een vaste waarde in het verenigingsleven van Goirle. Ann van de Sande, ooit lang actief als bestuurder, herinnert zich dat de vereniging in 1978 is opgericht onder andere door Chris Freijse die nog steeds schildert op het atelier. Er werd begonnen met een creatieve groep die nu is uitgegroeid tot een bloeiende vereniging met een cursusaanbod voor iedereen die beeldend bezig wil zijn. Hanny: “We onderscheiden 4 afdelingen: tekenen/schilderen, weven, beeldhouwen en de jongste loot is keramiek.” Hoewel er sprake is van cursisten (die tevens lid zijn van de vereniging), kun je ook als vrije groep zonder docent aan de slag. Ervaring is dan wel gewenst.
Kijken naar kunst
Joke van Ooijen, zelf actief als beeldhouwer: “Bij beeldhouwen zijn er bijvoorbeeld 4 groepen van maximaal 12 leden. Het komt voor dat zo’n groep naast het beeldhouwen zelf een uitstap of excursie organiseert.” Anny Kuijk, ook beeldhouwer: “Zo bracht onze groep laatst een bezoek aan de Verbeke Foundation bij Antwerpen. Dan ben je even geen actieve maar een passieve kunstbeoefenaar.” Dit naar aanleiding van mijn vraag of er bij Atelier’78 ook aanbod is voor de passieve kunstbeoefenaar om met meer kennis van zaken te kijken naar en genieten van kunst. Hanny: ‘We organiseren soms lezingen die ook voor niet-leden toegankelijk zijn. Dat wel.”
Allemaal benadrukken ze dat het creatief bezig zijn en je blijven ontwikkelen in één van de disciplines het belangrijkste is. Het sociale contact en een kopje koffie horen daar zeker bij.
De schoonheid van verbeelding
Waarom deze slogan? Cor Laming: “Iets kunnen verbeelden is een menselijke eigenschap. Iedereen kan het. Ook diegenen die zeggen dat ze niet creatief zijn. In Atelier’78 gebruiken wij onze verbeelding om iets uit te drukken op doek in steen, stof of klei. Zelf iets maken, jezelf ontwikkelen vanuit eigen belangstelling en mogelijkheden. Dat vinden we belangrijk. En dan gebeurt het onvermijdelijke, je ziet jezelf in wat je gemaakt hebt. Mooier kan het niet zijn. Zie hier de schoonheid van verbeelding. Nee, wij hoeven geen kunstenaars genoemd te worden. Wij beoefenen de kunst van de verbeelding. Eigenlijk zijn wij verbeeldenaars. En zo gezegd is iedereen welkom bij Atelier’78 want iedereen kan het.”
Podiumvrees
Durft iedereen zijn werk ook zomaar tentoon te stellen? Cor vervolgt: “Daar ben ikzelf een voorbeeld van. Dat is allemaal niks voor mij. Gedoe, dacht ik in het begin. Maar dan krijg je leuke reacties. Dat had ik niet verwacht en dat doet iets met je. Nou vroeg laatst iemand of ze haar werk aan me mocht laten zien, want ze twijfelde om mee te doen aan de tentoonstelling. Inmiddels heeft ze zich aangemeld met 2 prachtige werken. Fijn dat ik vanuit mijn ervaring haar kon overtuigen.”
Laagdrempelig
De missie van Atelier’78 is dat iedereen zich in alle leeftijdsfasen moet kunnen ontwikkelen op het gebied van kunstzinnige vorming. De jongste leden zijn in de 30 en het oudste lid is Betty van Roy. Ze stopte vorig jaar op 98-jarige leeftijd en is nu erelid.
Atelier‘78 probeert het cursusgeld zo laag mogelijk te houden. Mensen met een smalle beurs kunnen gebruik maken van de gemeentelijke meedoenregeling.
Voor de expositie kreeg Atelier’78 een financiële bijdrage uit het fonds van Goirle Glanst. Een voorwaarde is dat je een bijdrage levert aan het stimuleren van cultuur, eenzaamheid tegengaat en mensen in de gelegenheid stelt om gezond ouder te worden. Iets wat Betty van Roy in elk geval is gelukt.
Wat, waar en wanneer
De opening van de expositie door wethouder Koos Krook is vrijdagavond 4 oktober 2024 om 19.30 uur in de Kapel van het Jan van Besouw voor leden en genodigden.
Zaterdag 5 en zondag 6 oktober is er Open Huis van 12.00 - 17.00 uur en kan iedereen komen kijken. De werken hangen en staan door heel het Jan van Besouw.
Leden en docenten zijn aanwezig om toelichting te geven en vragen te beantwoorden. Er zal ook wat werk te koop zijn (opbrengst stichting Leergeld). Maar vooral zal er heel veel werk te zien zijn, van beginner tot het meer ervaren lid van Atelier’78. “Stuk voor stuk zijn alle werkstukken paradepaardjes. Dat is wat Atelier’78 wil uitstralen.” En daarover zijn alle leden van de expositiecommissie het unaniem eens.