In aanloop naar de viering van ”80-jarig bevrijd Goirle & Riel” plaatsen we hier iedere week een verhaal van slachtoffers, geallieerde slachtoffers en/of situaties. Deze 109 slachtoffers van Goirle en Riel zijn gebundeld in een boek en wordt uitgegeven rond 25 oktober. Prijs € 17.95. Dit boek van ca. 96 pagina’s, oplage ca. 150, kan besteld worden via email van de Heemkunde Kring Goirle conservator@heemkundekring-goirle.nl en bij “BLZ Boekhandel Buitelaar” op de Hovel in Goirle.

G. Kobes schreef in 2016:

“Ik wil U herinneren aan de slachtoffers in Goirle en Riel gevallen onder de burgers. De prijs is onvoorstelbaar hoog, in vele gezinnen is een lege plaats gekomen.”

'We willen door hun verhaal te vertellen, hun afbeelding te plaatsen, deze slachtoffers eren en de herinnering aan hen levend houden.”

''Vertel het verhaal en iedereen weet wie je bent". Deze week een slachtoffer uit Riel.

Reden waarom Rielenaren zijn opgenomen in de lijst van Goirle en Riel is, omdat dit dorp vroeger tot 1992 bij de gemeente Alphen en Riel hoorde maar in 1992 door herindeling Riel samengevoegd is met Goirle.

Louis, Cornelis Ludovicus Geerts, geboren op woensdag 5 september 1923 in Baarle- Nassau, waar ook zijn beide ouders. Johannes Adrianus Geerts (*1892 - † 1947) tuinder en Maria Theresia Smolders (*1899 - † 1969) vandaan komen. Zij treden daar in het huwelijk op 18 februari 1922. Na Cornelis kregen zij in 1926 nog een zoontje, Petrus. Hij overleed echter na 1 jaar en 5 maanden. Het gezin verhuisde op 12 oktober 1928 naar Goirle en van daar op 4 oktober 1929 van Goirle naar Alphenseweg 1 in Riel.

Wat gebeurde er:

Louis wordt als oorlogsvrijwilliger uitgezonden naar het voormalige Nederlands-Indië. Hij reist af naar de Verenigde Staten en wordt daar opgeleid tot marinier. December 1945 wordt hij als korporaal OVW ingedeeld in het onderdeel Mariniersbrigade, genaamd Marbrig/Genbat. Zijn eenheid een Geniebataljon. Registratienr: 4500737.

Na de Japanse capitulatie van 15 augustus 1945 wordt de onafhankelijkheid van Indonesië uitgeroepen. Kort daarop maken Britten en Nederlanders aanstalten om het oude koloniale gezag te herstellen. Dan breekt de periode Bersiap (wees paraat) aan. Buitenlanders en tot vijand verklaarde Europese en Indische Nederlanders worden slachtoffer van geweld en vervolging. Heftige strijd wordt geleverd.

Vervolgens wordt door Admiraal Lord Mountbatten, een landingsverbod afgekondigd voor Java en Sumatra in een poging om de chaotische situatie in dit land te keren. De Britse troepen raken hierin echter toch verzeild. Het duurt nog tot maart 1946 voordat Louis Geerts met de manschappen kunnen worden gedebarkeerd in Soerabaja.

Na de overname op Java van nog aanwezige Britse troepen wordt Louis Geerts o.a. ingezet aan de oostkant van het eiland. Hier wordt ook felle strijd geleverd tegen de revolutionairen. Vanaf 1947 wordt dit front nog verder uitgebreid. De Porongdelta komt erbij en ook hier een felle strijd met infanteristen vanuit het binnenland.

Tijdens een militaire actie op 22 maart 1947 in Krian (Oost-Java) raakt Louis ernstig gewond door de explosie van een vliegtuigbom. Louis overleed vrijwel direct aan de gevolgen daarvan op 23- jarige leeftijd.

Louis Geerts is daar begraven op het Nederlands Ereveld Kembang Kuning, Surabaya, Vak C – grafnr.: 14

In Riel op het kerkhof staat een monument, opgedragen aan hem en een andere Rielenaar. Johannes Hubertus Graat. Hierover later meer.

De Bond van Wapenbroeders is in het bezit van een schaduwarchief van Gerrit Kobes. Gerrit had heel veel uitgezocht, We hebben hiervan veel kunnen gebruiken en aanvullen.