Een woon- en zorgcomplex, midden in de wijk, is het ideale uitgangspunt voor deze terugkerende familiedag. Op zondag 15 september aanstaande is het extra leuk om tussen 11 en 17 uur Guldenakker te bewonderen. U hoort een DJ, de harmonie komt langs, u ruikt kramen met suikerspinnen, frietjes en ijs. In de binnentuin is de 2ehands markt te zien (spullen hiervoor? Zie verderop in het kader). Verder nog een 1 euro-loterij, een spel en een 2ehands boekenkraam. Buiten zitten buurtkinderen op kleedjes met hun handelswaar. Basisschool De Kameleon is, als goede buur, natuurlijk uitgenodigd om kinderen eigen spulletjes te laten verkopen op de kleedjesmarkt. Net als alle basisschoolleerlingen van Goirle. Rond 11 uur opent burgemeester Mark van Stappershoef de Guldendag waarbij de Harmonie een aubade brengt.
door Yolanda van Leest
Opbrengst: geld en meer
Jaarlijks bracht de Guldendag een mooie duit op. In het eerste jaar, 2009, zijn hiervan grote beelden voor de nieuwe kerststal gekocht. Daarna ging de opbrengst vooral naar extra uitstapjes en materialen waarvoor normaal geen budget is. Voor álle Guldenakker-bewoners, dus niet alleen voor bewoners met een zorgindicatie. Hoogste opbrengst ooit was 5.000 (!) euro. Rondom de coronajaren is de Guldendag niet doorgegaan. Dat gaf de kans om te kijken naar een invulling met nog meer opbrengst, een ander soort opbrengst. Die van verbinding. In 2024 zijn eigen bewoners en vrijwilligers daarom vanaf de eerste dag betrokken bij de organisatie. De energie die hiermee is vrijgekomen, straalt positief uit naar velen. Waar vrijwilligers voorheen al die nodige helpende hand boden, zijn ze nu nóg grotere kartrekkers van nieuwe ideeën.
Buurt en bewoners doen het samen
Bewoonster Ans Spijkers heeft de kindermarkt voorgesteld, zij hoopt hiermee nieuw leven in te blazen voor een jaarlijkse dag voor het hele gezin. Zelfs haar breigroep komt deze dag meehelpen. Peter Schalke (voormalig medewerker) is al jaren betrokken bij de organisatie van de Guldendag. Tegenwoordig als vrijwilliger en buurtbewoner. Ook familie van bewoners steekt de handen uit de mouwen. Bijvoorbeeld Sjel van Gils (moeder woont in Guldenakker). Sjel; “Ik word zelf steeds weer blij als ik al die vrolijke gezichten zie, wij zijn er gráág bij!”.
Boekenmarkt en Burgemeester
Jacques van Welbergen (bekend van voormalig Mill Hill Goede doelenmarkt) deelt belangeloos zijn ervaring bij het inrichten van de 2ehands markt in de binnentuin van Guldenakker waar burgemeester Mark van Stappershoef even achter de boekenkraam staat. Zoals hij al die jaren deed op de Mill Hill markt, bij de geschiedenisboeken. Vanuit de maatschappelijke stage dragen twee Mill Hill leerlingen deze dag hun steentje bij. In de voortuin (het terras aan de straatkant) staan kramen voor clubs, hobbyisten en commerciële aanbieders.
Wie komt barakken?
Iedere bezoeker kan meedoen aan het baraktoernooi. Begeleid door Peter Schalke gaat men deze uitdaging aan, met de keu. Hiermee moet men de bal naar een oplopend plankje zien te krijgen. Een plankje met gaten die verschillende punten waard zijn. Voor 1 euro krijgt men vijf kansen om zo veel mogelijk punten te verzamelen. Tegen 17 uur wordt de dagwinnaar bekendgemaakt.
Nog meer voor 1 euro
Bezoekers maken kans op een lunch- of dinerbon, een massage of bij de visboer lekkers halen. Daarvoor moet diegene wel iets doen natuurlijk; een lot kopen van De 1 euro loterij. Want lokale ondernemers zijn Guldenakker goed gezind en doneerden flink voor deze loterij. Marie-Jozé van der Minne, een actieve vrijwilliger en denktank, heeft de Goirlese en Rielse middenstand hiervoor enthousiast gemaakt. Natuurlijk is alles meer waard dan die ene euro, meedoen is dus altijd winst.
Maatschappelijke winst
De opbrengst van deze dag, waarbij iedere euro telt, gaat naar alle bewoners. Wat er uiteindelijk mee gedaan wordt, gaan we lezen in het Goirles Belang. Verbinding en geldelijke opbrengst, een maatschappelijke verantwoorde combinatie die Guldenakker hier laat zien. Waar het budget voor leuke dingen minder wordt, kan Guldendag een voorbeeld voor andere gemeenschappen zijn. Live meekijken kan op de Lokale Omroep Goirle, zij zenden uit vanuit de binnentuin.
Spullen doneren voor deze 2ehands markt? Zo werkt het:
De vrijwilligers nemen graag spullen aan van goede kwaliteit zoals leuke hebbedingen, snuisterijen, boeken, cd's en lp's. Zij staan op zaterdag 14 september tussen 10.00 en 12.00 uur bij de hoofdingang van Guldenakker. Let op: voor deze markt is er géén plaats voor kleding, meubels, elektra, computers, printers en helmen. Ook tuinmeubels en ski's kunnen niet verhandeld worden.