Bernadette

OP WEG IN EEN LABYRINT

De vakantieperiode is begonnen, waar gaat dit jaar de reis naar toe? Alles kan mooi zijn! Gewoon op goed geluk er even tussenuit, wat anders vinden dan het alledaagse. Een camping hier, een dorpje daar, een cruise, een wandeltocht, een fietsavontuur. Zo ben ik jaren geleden tijdens een zwerftocht in Frankrijk terecht gekomen in de Gothische kathedraal van Chartres. Daar vond ik het wereldberoemde glas-in-lood roosvenster, een middeleeuws juweel van glaskunst boven de hoofdingang. Het fonkelt je tegemoet. Het nodigt je uit om de kerk binnen te gaan en daar nog meer te ontdekken, zoals …

Het labyrint van Chartres! Neem even de tijd en de rust om dit in mozaïek gemaakte levenspad door te lopen, of liever te ondergaan. Het ligt vooraan in het middenschip als lijnenspel in de vloer. In de zomertijd worden elke vrijdag de stoelen weggehaald, zodat het cirkelvormige labyrint vrij komt te liggen. Het geeft ruimte om bij jezelf te komen, je eigen weg te vinden, of een moment van meditatie. Noem het hoe je wil. Zie het als een persoonlijke ervaring. Het te lopen pad is ongeveer 261 m lang. Het labyrint heeft een diameter van bijna 13 m.

Nee, het is geen verwarrend doolhof zonder einde of uitzicht.

Na de voltooiing van de bouw van de kerk in 1240 heeft men in de kerkvloer een symbolisch levenspad gemaakt vol kronkels en bochten, met onverwachte wendingen. Je denkt: Waar kom ik uit? Maar uiteindelijk komt het in het hart van het labyrint allemaal goed. Het voelt als je bestemming, een rustpunt. Je mag er stil zijn voor een gebed, een bloem neerleggen, of meenemen. Het zijn tekens van liefde. Je ontmoet andere onbekende lopers van het labyrint.

De kerk wordt druk bezocht, pelgrims heten ze hier, maar het zijn net als ik gewone bezoekers. Op zoek in hun levensweg.

Labyrinten kun je ook heden ten dage vinden, heus niet altijd in kerken of kapellen. Zelf heb ik bij toeval in Nederland een schitterend labyrint ontdekt aan het riviertje de Berkel bij Eibergen. Het ligt in een heel natuurlijke omgeving bij de Mallumse watermolen, in de Achterhoek. Een Schotse landschapseigenaar heeft dit kunstwerk tot stand gebracht. Ik vind het een ideale rustplaats na een wandeling of fietstocht als je een mooi plekje in de natuur zoekt. Gewoon in je vakantie, met verrassende bochten, keerpunten en rustpunten kun je dan een nieuw perspectief vinden.

BM