Omvolking

Dit woord komt verder niet meer voor in wat u gaat lezen. Het is om de aandacht te trekken of een wrange bijsmaak weg te kunnen spoelen.

Bij het schrijven van deze column pak ik de encycliek Fratelli Tutti er weer bij en ik was gebleven bij hoofdstuk 5, de beste politiek.

De encycliek gaat in op populisme, liberalisme, volk, democratie, volksleiders. Allemaal herkenbare begrippen uit het dagelijks nieuws en taalgebruik. Maar het blijft niet bij het labelen, maar het geeft meer het proces en de dynamiek weer hoe het mogelijk wordt dat we op het ene moment een saamhorig volk zijn en op een ander moment tegen elkaar in opstand zijn of tegen andere volken. Al lezende dacht ik: zouden maar meer mensen zelf zich eens verdiepen in plaats van luisteren en kijken naar eenzijdige talkshows die als hoofddoel hebben de eigen kijkcijfers op te krikken door spraakmakende mensen aan tafel uit te nodigen.

U snapt het al ik probeer nog wat licht en hoop te vinden. Dan zou u het Goirles Belang van vorige week er nog eens op terug moeten slaan. In de viering van het 125 jarig bestaan van onze St. Jan werd uitgebreid stil gestaan bij wat het Goirlese volk tot stand brengt door vrijwilligers en vele organisaties en instanties. Het klonk als muziek in de oren. En misschien kunnen we dorpsbreed wanneer de klokken luiden er steeds bij stil staan in hoe mooie dorpsgemeenschap wij leven. Ware naastenliefde wordt in paragraaf 165 van de encycliek als het medicijn genoemd. En in paragraaf 166 wordt gesproken over een verandering in het hart. Hé, daar ging het bij het 125 jarig jubileum van de St. Jan als kerk over. De mensen in die kerk kunnen het kloppend hart zijn van de dorpsgemeenschap. Daar kun je inspiratie en saamhorigheid bij de bron putten. Laat je gerust zondag eens inspireren door een goede uitleg van de blijde boodschap, daar worden we allemaal beter van.

Paul Langeveld