Dementie en nU

In een groep van 11 mantelzorgers heeft Karin de Bruin ons op weg geholpen hoe we als mantelzorgers voor onze partner, maar ook voor onszelf kunnen zorgen.

Aan de hand van het cursusboek Dementie en nU hebben we aan diverse onderwerpen aandacht besteed, zoals veiligheid, communicatie, regelgeving, gedrag en vooral ook aan de eigen gevoelens en gedachten. Dat laatste kreeg vorm in een wekelijkse uitwisseling hoe we er als mantelzorger instaan en wat we meemaken. Er was dus een goede balans tussen theorie en praktijk. In de 10 dinsdagen dat we bij elkaar kwamen, ontstond er een groepsdynamiek, omdat er goed naar elkaar geluisterd werd en interesse was voor het verhaal en de ervaring van de ander.

Met dementie, Alzheimer, Parkinson worden aandoeningen aangeduid die echter een diversiteit aan uitingsvormen en fases kennen. Niets dus hetzelfde, maar wel algemene gedragslijnen hoe je er mee om kan gaan. Het is mooi dat in onze gemeente de mogelijkheid bestaat om samen onder deskundige leiding met deze aandoeningen te leren omgaan. En dat ‘samen’ kwam op de laatste cursusdag tot uiting in de waardering voor Karin en het samen zingen van een limerick:

Wij zijn een groep zorgzame mensen

Die voor de partner ‘t beste wensen

We helpen elkaar

Niet altijd haalbaar

Maar bewaken wel onze grenzen.

We hebben besloten om elke laatste dinsdag van de maand van 13.30-15.30 u samen te blijven komen in de Marmot en samen te werken aan het opzetten van informatiemiddagen rondom een thema dat betrekking heeft op dementie. De eerste keer is op dinsdag 30 juli. Mocht u na het lezen van deze impressie ook interesse hebben om als mantelzorger aan te sluiten, dan kunt u contact opnemen met het Dorpsteam (013-5348989) of Karin een mail sturen:

karindebruin@dorpsteamgoirle.nl

Eén van de deelnemers