Kijk naar de ziel van Riel” is een initiatief van een groep Rielenaren die de ambitie heeft uitgesproken om Riel van het verleden tot heden in woord en beeld voor een breed publiek onder de aandacht te brengen. Hiertoe worden zowel het Goirles Belang als Facebook (Kijk naar de ziel van Riel) en de site www.zielvanriel.nl ingezet. Wekelijks wordt de rubriek “Groeten uit Riel” gepubliceerd. In deze rubriek worden 1 of 2 foto’s geplaatst met begeleidende tekst uit diverse tijdsvakken.
Foto 1
Jan en Lenie Schellekens besluiten naast hun huis een garage te bouwen, te starten in 1992. Een garage annex berging en paardenstal. En dat op een plaats waar eerst bomen stonden, als het ware een heg om een afscheiding te creëren met het Bels Lijntje. De bomen waren eerder aangeplant door Toon Oomen, zoals er ook een groot grasveld aangelegd was. En dit toen nog op de grond van de Nederlandse Spoorwegen, want de grond werd door Toon Oomen gehuurd. Op de betreffende grond had het stationsgebouw van PJ van der Vloet, nummer 2 en 4 gestaan, wat afgebroken werd in 1966. Deze grond zal nog een paar jaar braak liggen tot dus Toon start met aanplanting naast het Bels Lijntje, nadat hij in 1971 gestart is met het bouwen van zijn huis nummer 4. De keuzes volgen elkaar op. Waar het Bels Lijntje als spoorlijn al vele jaren niet meer in gebruik was, is er vanaf 1990 inmiddels op het tracé van het Bels Lijntje een fietspad neergelegd. Reden dus voor de familie Schellekens om de ontstane heg neer te halen en daar de garage te bouwen. Overbuurman Wim Timmermans is aan deze zijde van het dorp verantwoordelijk voor het vervaardigen van de bouwtekeningen van meerdere locaties, waaronder ook de garage bij nummer 4. Waar de familie Schellekens eerst ook nog een paar jaar de grond huurde waar de garage op gebouwd was, kon de voormalige grond van de NS nu inmiddels via de gemeente aangekocht worden in 1992 door Schellekens, wat gold voor alle aangrenzende bewoners, waarmede de relatie als huurder ook komt te vervallen.
Foto 2
Als Claire van der Weegen en Sjoerd Roovers in 2015 besluiten te gaan verbouwen, zal dat op een dusdanige manier gebeuren dat het beter is om even buitengaats te wonen. Het idee ontstaat om de aanpalende garage daar gebruiksklaar voor te maken. Bepaalde voorzieningen, zoals de bijkeuken in het huis worden overgebracht naar de garage. Er wordt een keuken geïnstalleerd, de ruimte wordt wat opgeknapt, middels onder andere schilderwerk en er wordt een vloer gelegd en verder wat comfort gerealiseerd, alleen voor Claire en Sjoerd, want kinderen is het gezin nog niet rijk. Dus ook een ideale periode om te verbouwen. De verbouwing van het huis zal ruim een half jaar in beslag nemen. Het in stand houden van de nu iets verbouwde garage is in 2016 dan nog twijfelachtig, aangezien het achterliggende gebied in het bestemmingsplan was aangeduid als mogelijke ontwikkel locatie en dan zal dat ten koste gaan van de garage aangezien er alsdan een ontsluiting gecreëerd dient te worden. In 2020 echter valt het besluit dat gemeente Tilburg en Goirle subsidie ontvangen om een ecologische verbindingszone aan te leggen, wat de mogelijke bouwontwikkeling stop zet en de focus op de verdere ontwikkeling van de natuur gericht is. Daartoe kunnen Claire en Sjoerd nog wat extra grond aan kopen om hun perceel nog natuurlijker en gastvrijer in te richten, want dat is het gen van Claire en Sjoerd met zijn achtergrond van de boerderij. In 2022 besluiten zij in dat kader nog een volgende stap te maken. De garage gaat omgebouwd worden tot een B&B, verspreid over een periode van 1 jaar. Heel diverse gasten worden hier inmiddels ontvangen van BN’ers tot gasten uit Australië. Met alle voornoemde benoemde aspecten een uitstekende locatie om een of meerdere overnachtingen te boeken. De naam Het Rooversnest zegt ook veel over het gezin met inmiddels drie jongens en nog meer kom je te weten over de B&B als je gaat googlen.