“Kijk naar de ziel van Riel” is een initiatief van een groep Rielenaren die de ambitie heeft uitgesproken om Riel van het verleden tot heden in woord en beeld voor een breed publiek onder de aandacht te brengen. Hiertoe worden zowel het Goirles Belang als Facebook (Kijk naar de ziel van Riel) en de site www.zielvanriel.nl ingezet. Wekelijks wordt de rubriek “Groeten uit Riel” gepubliceerd. In deze rubriek worden 1 of 2 foto’s geplaatst met begeleidende tekst uit diverse tijdsvakken.
Foto 1 191
Het stationsgebouw aan het Bels Lijntje is in 1967 afgebroken. Zandeind 4, grenzend aan en deels het perceel van het stationsgebouw overlappend, wordt in 1970 gebouwd en vervolgens in 1971 betrokken door Toon Oomen en zijn vrouw Wil Jonkergouw. Toon is de neef van Wieske de Roy, de café uitbaatster. Vooral in het weekend kreeg Wieske hulp van Toon. De moeder van Toon was een zus van Wieske. Voordat aan de bouw van nummer 4 begonnen wordt, zal eerst de schuur afgebroken worden die aan de achterzijde tegen het woongedeelte van het café was aangebouwd. Bepaalde ruimten liepen als het ware in elkaar over. Het toilet van Café Wieske bevond zich onder andere in de garage van Toon. Plannen om het café helemaal te vernieuwen, zijn nooit doorgezet. Het was bouwvakkers wel eens eigen om een soort van autogram achter te laten in het huis, op zolder ergens op een balk is “1971” gegraveerd. Van 1975 tot 1978 zullen de schoonouders van Toon Oomen nog inwonen. In 1979 kopen Jan Schellekens en Lenie Schellekens-van Zon nummer 4. Jan Schellekens en zijn vrouw Lenie voelen zich wel thuis op het Zandeind. Jan zelf is in 1953 geboren aan de overzijde op nummer 19, dus een geboren Zandeinder. Lenie komt van Hulten en is gewend in het buitengebied te wonen. In 1991 beëindigt Wieske als caféhoudster haar loopbaan en gaat in de Kosterei wonen. Jan en Lenie Schellekens nemen ook het cafégedeelte over. Gedurende een periode van een jaar zal het café nog een jaar geopend zijn ook door inzet van familieleden, maar dan is het definitief voorbij. Het woongedeelte van het café, dat vast zat aan de achterliggende woning, wordt afgebroken en het cafégedeelte doet tot 1999 dienst als kantoor/vergaderruimte.
Foto 2
Jan en Anneke Verhoeven uit Goirle kopen Zandeind 4 en 4a het voormalige café in 1999. Jan Verhoeven had een timmerbedrijf in Goirle vanaf 1978, na eerst voor Piet Schellekens gewerkt te hebben. Bijnaam voor Jan was “Den Duimstok”. Jan leert zijn vrouw Anneke kennen, een Goolse van de Abcovenseweg in het bondsgebouw met Carnaval.
Jan zijn bedrijf was gevestigd bij Grórdje Janssen in de Fabriekstraat, tegenover de toenmalige Boerenbond. Jan had altijd een eigen bedrijf in Goirle tot hij naar Riel verhuisde. In het voormalige café Zandeind 4a stond het biljart nog. Toen Jan en Lenie Schellekens het huis en voormalig cafe verkochten, hield het café ook definitief op. Het biljart werd door Jan en Anneke verkocht. De intentie van Jan Verhoeven was om het café te verbouwen naar woonruimte. De consequentie was dan wel dat de drankvergunning werd ingetrokken. Aldus geschiedde. Na de verbouwing tot woonhuis komen Patricia en schoonzoon Bas op Zandeind 4a te wonen. Vanaf 2007 woont Claire van der Weegen op Zandeind 4. Claire leert in 2011 Sjoerd de Roover uit Galder kennen. Sjoerd is op dat moment raadslid bij Gemeente Alphen Chaam waardoor het wat langer gaat duren voor Sjoerd zich ook kan vestigen in Riel. Claire en Sjoerd worden eind 2014 samen eigenaar van Zandeind 4 en gaan in 2015 verbouwen. Het huis zal door decennia diverse verbouwingen ondergaan. Eerder had Jan Schellekens al het café ontkoppeld aan het woonhuis nummer 4 en de toenmalige garage verbouwd naar keuken en bijkeuken. De verbouwing in opdracht van Claire en Sjoerd is getekend door overbuurman Wim Timmermans en voormalig directeur van bouwmaatschappij van der Weegen. Wim was en is eveneens zeer goede vriend van de familie van der Weegen.