“Kijk naar de ziel van Riel” is een initiatief van een groep Rielenaren die de ambitie heeft uitgesproken om Riel van het verleden tot heden in woord en beeld voor een breed publiek onder de aandacht te brengen. Hiertoe worden zowel het Goirles Belang als Facebook (Kijk naar de ziel van Riel) en de site www.zielvanriel.nl ingezet. Wekelijks wordt de rubriek “Groeten uit Riel” gepubliceerd. In deze rubriek worden 1 of 2 foto’s geplaatst met begeleidende tekst uit diverse tijdsvakken.

Foto 1

Tot op hoge leeftijd is Petrus Josephus van der Vloet nog officieel N.S.’er en Van Gend en Loos “agent”. Dit alles wil zeggen dat P.J. elke maand zeker dertig goederenwagens te verwerken krijgt en de Rielse gemeenschap bij hem terecht kan als zij per Van G. en L. iets willen versturen. De vitale P.J. werkt zo zijn dagelijks schema met verbluffende vaardigheid en helder inzicht af, boekt de lading van treinen, met handtekeningen, ontvangt geld of geeft het zo min mogelijk uit. Kortom P.J. oefent een beroep uit dat wij voor een man op deze leeftijd in een dergelijke omgeving interessant vinden. Elke dag tegen vijven stopt er de grijs-zwarte wagen van Van G. en L voor de deur en Harry van der Meer (Tilburg) alsook Piet Oomen (Riel) zijn bij voorbaat zeker van “’n lekker baksku”t onovertroffen brouwsel van de vrouw des huizes. P.J. wordt op dat moment een en al actie, graait naar formulieren en geld, zoekt dozen of kisten bijeen en is echt niet te lui zelf mee te sjouwen. “Je blijft er jong bij”. Ook de N.S profiteert nog volop van zijn diensten zodat P.J. een druk leven heeft op zijn, dat mogen we gerust zeggen, hoge leeftijd. In de namiddag als de goederentrein vanuit Alphen Riel binnenkwam, werd er in Riel een rustpauze ingelast, waar P.J. als het uit kwam bij aansloot. P.J. was er namelijk niet vies van. Als het uit de hand liep, opende echtgenote Anneke de ramen van de huiskamer, ze pakte de hoorn van haar man en toeterde er op los. PJ keerde huiswaarts. Maar dat is hem niet aan te zien. Een gevleugelde uitspraak was ook “PJ is iemand, die bang is van niemand”. Was het P.J. zelf niet die enkele jaren geleden met jeugdige moed en enthousiasme zijn eigen gouden bruiloft tot een weergaloze maakte. Maar tja, als werken en zin daarvoor in je bloed zit, krijg je het er nooit meer uit.

Foto 2 Foto 190

Het is 21 mei 1957. Geheel Riel is in feeststemming en viert opgewekt het gouden huwelijksfeest van het populaire echtpaar P.J. van der Vloet-van Mierlo. Het was een prettige drukte ’s morgens om half tien bij het voormalige station der N.S. Hier stond een door de buurt gehuurde trein gereed om de gepensioneerde ambtenaar der N.S. PJ naar de kerk te rijden. De stoet werd geopend door de rijvereniging, daarna volgden bruidjes en vervolgens de feestelijk versierde trein van. Bij vele woningen waaide de driekleur. Na de H. Mis keerde de stoet naar de echtelijke woning terug. Een fraaie ereboog was daar aangebracht. Vervolgens had de huldiging plaats door de buurt. Dan kwamen twee jeugdige buurtbewoners Octavia Reijnders en Jack Brouwers de geschenken van de buurt aanbieden. Een armstoel voor de bruid en voor P.J. die niet van zitten houdt een elektrisch scheerapparaat. Daar de burgemeester op vakantie was, kwam wethouder Roelanders namens het gemeentebestuur. Pastoor Jansen had een met humor doorspekte toespraak voor het bijzondere echtpaar. P.J. was ook gemobiliseerd van 1914-1918. Hiervoor werd nu ook een onderscheiding aangeboden. Deze was namelijk nog niet uitgereikt. Kinderen uit de buurt zongen liedjes. De zwager van PJ en Anne dankte iedereen namens het echtpaar. Een georganiseerd gekostumeerde voetbalwedstijd had veel bekijks. De jeugd maakte ook gretig gebruik om een rit door het dorp te maken met de ingehuurde trein. In de schuur bij Paulussen was er voor de liefhebbers gelegenheid om een dansje te maken onder de muziek van een Rielse band. De serenade door de harmonie bracht ’s avonds ook nog vele Rielenaren op de been. Het was een memorabele dag voor een bijzonder, geliefd echtpaar.