“Kijk naar de ziel van Riel” is een initiatief van een groep Rielenaren die de ambitie heeft uitgesproken om Riel van het verleden tot heden in woord en beeld voor een breed publiek onder de aandacht te brengen. Hiertoe worden zowel het Goirles Belang als Facebook (Kijk naar de ziel van Riel) en de site www.zielvanriel.nl ingezet. Wekelijks wordt de rubriek “Groeten uit Riel” gepubliceerd. In deze rubriek worden 1 of 2 foto’s geplaatst met begeleidende tekst uit diverse tijdsvakken.
Foto 1
Zandeind 7 is in 1912 en 1913 gebouwd als tweekapper tezamen met nummer 5. Eerste bewoners bekend zijn Jan van Riel, molenaar en vader van o.a. Jack, mulder en kolenboer op het Zandeind, toen genummerd B132, getrouwd met Marie Broers, zus van Willem Broers, beiden afkomstig uit Oosteind. Willem verhuisde later naar het na 1952 genummerde Dorpstraat 4. Volgende bewoner op Zandeind 7 was Janus Stabel getrouwd met Cee Oomen. Ouders van Trees Cleijsen, de decennialange krantenbezorgster en van Meeke Huijben-Stabel. Vervolgens woonden er Janus van de Pol en Marie Reijnders, ouders van onder Jack van de Pol, later woonachtig in de Oude Tilburgsebaan. Vanaf 1960 komen Janus Janssens en Marie van Hellemond, afkomstig van Looienhoek 3, op Zandeind 7 wonen. Janus Janssens kwam van Brakel 1, rechts meteen na het Bels Lijntje en Marie uit Gilze. De ouders van Janus, Gerard Janssens en Joanna Verbunt kwamen oorspronkelijk uit België. Looienhoek 3 verschafte bewoning aan twee gezinnen, links de familie Janssens en rechts broer en zus Maas. Janus en Marie zijn in 1951 getrouwd. Op Looienhoek 3 worden 6 kinderen Janssens geboren. Op Zandeind 7 komt de jongste zoon op de wereld, het gezin is compleet 4 jongens en 3 meisjes. Vader Janssens werkte bij zowel de oude als de nieuwe melkfabriek. Zijn werk was onder andere melkbussen ophalen. Eerst met paard en wagen, daarna met gemotoriseerd vervoer. De kinderen gingen vaak al mee met vader tijdens zijn routes. Voordat de nieuwe melkfabriek sluit in 1975 werkt Janus nog tot 1978 bij Verhoeven Expediteurs als chauffeur. Het gezin Janssens woonde met plezier in het Kippestraatje, zoals dit gedeelte Zandeind genoemd werd. Het tweemaal per dag voorbij komen van de goederentrein, het rangeerstation, het lossen van de wagons, het spelen en ravotten rondom en in de aanpalende molen, zorgde voor een mooie jeugd. Ook het crossen met brommers en het sleutelen was een mooie hobby. Pa Janssens had voor eigen gebruik twee varkens om vet te mesten, vervolgens mestkuikens en eveneens werden honden gefokt, pekineesjes namelijk. Vader Janssens was ook actief bij buurtvereniging Spagoza, betrokken bij VV Riel en maakte jarenlang onderdeel uit van een memorabele Raad van Elf van die tijd. Moeder Janssens was thuis, zorgde voor de kinderen en maakte veel kleding voor de kinderen zelf. Zij was ook actief met de dames van de Raad van Elf. Eveneens lid van de toenmalige KVO en als zodanig ook bij de dansgroep van de KVO, die optredens verzorgde bij activiteiten in het dorp.
Foto 2
Dochter Sjan met haar echtgenoot Henk Verheijen nemen Zandeind 7 in 1994 over, waarna vader en moeder Janssens naar de Blommert verhuizen. Alle kinderen zijn dan inmiddels uitgehuisd. Sjan overlijdt in 2001 op veel te jonge leeftijd, haar man Henk Verheijen verkoopt het huis in 2007 aan Tony en Wencke. Zij zijn op dat moment afkomstig uit het Tilburgse, van het Watertorenplein. Tony is geboren en getogen Tilburger en Wencke komt uit het Twentse Buurse, een dorpje van 800 inwoners. Zij leren elkaar kennen in een kroeg in Eindhoven, tijdens hun gezamenlijke studietijd aan de Hogeschool Eindhoven, nu Fontys. Zowel Tony als Wencke studeren dan Communicatie. De liefde bestendigt zich en dan rijst natuurlijk de vraag, gaat Brabant naar Twente of gaat Twente naar Brabant. Het laatste is het geval, het wordt samen wonen in Tilburg. Voor Wencke is het wennen in de stad en Tony voelt zich comfortabel in Tilburg. Wencke is in verwachting van een tweede kind en het dorp trekt. Om toch te verhuizen naar een dorp legt Tony wel zijn wensen voor, wat hoofdzakelijk inhoudt dat de fietsafstand zeer redelijk dient te zijn. Riel voldoet aan die norm en Zandeind 7 Riel wordt het nieuwe domicilie. Inmiddels zijn er in Tilburg al twee kinderen geboren. De ouders van Tony komen uit Esch en het gen bij Tony zorgt er snel voor dat de acclimatisatie in Riel ook voor hem snel verloopt. Als Tony en Wencke gesetteld zijn, zal er projectmatig verbouwd worden, wat leidt tot een reëel inpandige gedaanteverwisseling. Derde kind Daan komt in Riel ter wereld. Met de carrières van Tony en Wencke gaat het ook voorspoedig, hetgeen zich ontwikkelt van zakelijk tot het onderwijs, waarbij de opleiding Communicatie een belangrijke pijler blijft vormen. Wencke en Tony geven ook invulling aan sociale cohesie die bij het dorp Riel hoort. Dat geldt onder andere voor het organiseren van activiteiten in het eigen Kippestraatje, zoals het zijstraatje genoemd wordt, als zijnde comité Kip & Co. Het uit zich eveneens in het feit dat Wencke zitting heeft gehad in een commissie Brede School Basisschool de Vonder alsmede het zichzelf zelfs profileren als tonprater door Tony. De kinderen lijken dat ook over te gaan nemen, wat we al zien bij oudste zoon Joep als aspirant leidinggevende bij de Scouting en met een goede hechte vriendenclub uit het dorp voor Joep, Luuk en Daan. Zelfs hond Dirk is Riels, alsmede de ouders van Dirk.