“Kijk naar de ziel van Riel” is een initiatief van een groep Rielenaren die de ambitie heeft uitgesproken om Riel van het verleden tot heden in woord en beeld voor een breed publiek onder de aandacht te brengen. Hiertoe worden zowel het Goirles Belang als Facebook (Kijk naar de ziel van Riel) en de site www.zielvanriel.nl ingezet. Wekelijks wordt de rubriek “Groeten uit Riel” gepubliceerd. In deze rubriek worden 1 of 2 foto’s geplaatst met begeleidende tekst uit diverse tijdsvakken.
Foto 1
De familie Broers komt uit het gehuchtje Oosteind, gemeente Oosterhout. “Ostènd” werd het in de familie genoemd. Willem Broers en Johanna den Boer komen dan met hun gezin naar Riel en gaan wonen in Dorpstraat 4. Dochter Jo en de zoons Cees en Jan Broers zijn dan al in Oosteind geboren in respectievelijk 1921, 1923 en 1929. Zoon Paul komt ter wereld in de Dorpstraat in 1935. Jan Broers zal tezamen met zijn vrouw Mien Janssen na eerst in Tilburg gewoond te hebben, neerstrijken op Zandeind 15 vanaf 1967. Jan en Mien hebben voorafgaand in de Oude Berkdijksestraat in Tilburg gewoond bij de ouders van Mien Janssen. De familie van Mien is oorspronkelijk Limburgs. Jan vertoeft ook nog even in het Limburgse, hij is namelijk in Sittard dan nog een periode werkzaam bij de Spoorwegen. Ze hebben elkaar leren kennen bij Café De Haas en trouwen in 1955. Jan werkte inmiddels als besteller bij de PTT. Op enig moment hebben ze aan de Oude Berkdijksestraat een hobbystalletje met kalveren. Dochter Jose is in 1956 en zoon Toine in 1958 nog in Tilburg geboren. Een vervolgstap wordt dus Zandeind 15 in Riel. Eerst is er een vergunning voor een kalverenstal, later volgt dat ook voor het huis, een fraaie bungalow. Er speelde nog even de optie om het kasteeltje aan de Rielsedijk te huren, maar dat zal niet nodig zijn. Een tweede kalverenstal volgt dan daarna nog. De liefde voor de dieren heeft een serieuze vorm gekregen. Een regelmatig bezoek aan de Bossche markt hoort dan ook bij dit metier, waarvan het bieden middels handklappen de schrijver dezes nooit zal vergeten. Toine zal nog een paar jaar vanaf de 4e klas op de Pius X de Rielse basisschool doorlopen. Jose maakt de 6e klas in Tilburg af. Waar Jan zich helemaal werpt op de de kalverenvetmesterij, is Mien als coupeuse actief met het vervaardigen van kleding. Dat zit vermoedelijk toch in het gen. Een van de kleinkinderen, Marlou van Lang heeft namelijk een bedrijf in kinderkleding. Na een tussenstop op de Meijerij in Riel, verhuizen Jan en Mien Broers-Janssen voor de laatste keer naar de Guldenakker in Goirle. Mien overlijdt aldaar in 2012 en Jan in 2013.
Foto 2
Als de familie Broers verhuisd is van Zandeind 15 naar het dorp, is de volgende bewoner De Bruin. De varkensstallen blijven niet intact, er worden diverse zaken afgebroken. De Bruin zal niet heel lang vertoeven op Zandeind 15, namelijk tot 1998. De volgende bewoners zijn Adrie Timmermans en zijn vrouw Toos. Zij zijn afkomstig van de Reeshofdijk in Tilburg. Adrie runde een eigen bedrijf, wat te benoemen is als zeer uiteenlopend. Adrie was opgegroeid aan de Schaapstraat, ook in Tilburg. Vader kocht vervolgens grond aan op de Reeshofdijk. De grond werd verdeeld onder de drie kinderen. Waarbij Adrie een start maakte door met 4 koeien te beginnen, wat later uitgroeide naar een dertigtal. Om de koeien te voederen, ging hij aardappelschillen en dergelijke ophalen in het Tilburgse. Wat nu in de gft bak verdwijnt, was toen een manier om uit te nutten voor zowel Adrie als voor de aanbieders. De schillen werden opgehaald met paard en wagen en vervolgens later met gemotoriseerd vervoer. Een aanvulling op het koeien houden was dat Adrie ook wat kippen ging houden. De gedachte was, gaan we schillen ophalen, dan kunnen we meteen eieren onderweg verkopen. Het aantal kippen groeide tot aan 33000 stuks. Op enig moment werden er 175000 eieren per week aan de man gebracht. Deels rechtstreeks aan particulieren en kleine zelfstandigen, te weten een 40.000 per week en het overige aantal ging rechtstreeks naar de grossier. Er is sprake van 13 vaste routes om de eieren rechtstreeks aan de man te brengen. De zoons ondersteunen in de avonduren ook bij deze activiteit. De koeien waren inmiddels vervangen door stieren, te weten vleesstieren. Koeien hoefde je dan niet meer te melken en na het vet mesten van de stieren kon je aftikken bij de slager. Op het laatst werden er geen dieren meer gehouden, maar werden de stallingen aangehouden voor het stallen van caravans en ook van bussen en auto’s waarmee vele allochtonen jaarlijks een terugreis pleegden naar hun thuisland en dan een prima stalling hadden bij de familie Timmermans. Tot 1997 werd deze bedrijfsvoering aangehouden, waarna de overstap naar Riel gemaakt werd. Er waren vele plannen eind van de twintigste eeuw op Zandeind 15, maar een ernstige ziekte van Adrie gooide roet in het eten. Zijn vrouw Toos is overleden in 2014. Adrie woont nog alleen op Zandeind 15 en gaat wekelijks naar de Rielse Verhalenkamer, verhalen uitwisselen. De plek waar schrijver dezes Adrie ontmoette.