“Kijk naar de ziel van Riel” is een initiatief van een groep Rielenaren die de ambitie heeft uitgesproken om Riel van het verleden tot heden in woord en beeld voor een breed publiek onder de aandacht te brengen. Hiertoe worden zowel het Goirles Belang als Facebook (Kijk naar de ziel van Riel) en de site www.zielvanriel.nl ingezet. Wekelijks wordt de rubriek “Groeten uit Riel” gepubliceerd. In deze rubriek worden 1 of 2 foto’s geplaatst met begeleidende tekst uit diverse tijdsvakken.

Foto 1 Foto 205

Fons en Ria Aarts van Zandeind 3 zijn mensen die niet stil zitten. Waar er altijd al een moestuin was tussen Zandeind 3 en de buurman Zandeind 17, deze nummering vanwege het Kippestraatje, is er middels het huren van de grond waar Stationshuisje 8 afgebroken werd in 1976, een uitbreiding mogelijk van het perceel Zandeind 3. De grond aan de andere kant van het Kippenstraatje wordt namelijk benut als moestuin maar ook voor het houden van diverse dieren, zoals schapen, geiten, eenden, fazanten en ook een kalfje. Het waren dus de vervangers van de kippen die lange tijd gehouden werden. Zo langs het Bels Lijntje, nog geruime tijd voor het fietspad werd een attractief schouwspel en het benutten van de tijd wat bij alle tijden past. Buurtgenoten brachten hun etensafval zoals brood en groenten naar de dieren en genoten ook van het mini dierentuintje. Zelfs het scheren van de schapen wat eenmaal per jaar moest gebeuren, was een happening in de buurt. Vele kinderen uit de buurt kwamen “helpen” of kijken naar het scheren van de schapen zoals op de foto is te zien. Kinderen van de familie Staps en Annelies Eikenaar zijn o.a. waarneembaar. Gedurende ruim 15 jaar. werden er ongeveer een tiental schapen en geiten gehouden op het nabijgelegen weiland. Waar het kippen slachten voor de familie Aarts een activiteit in eigen beheer was, gold dat bij het scheren van de schapen ook voor Fons Aarts, met soms medewerking van derden. Fons handelde ook over de grens, namelijk op een markt in kleinvee in Mol, eenmaal per twee weken op zondagochtend. De douane zag er bij de grens op toe dat het goed ging. Een enkele keer werd hij terug gestuurd naar huis. In Mol was het regelmatig ook contact met de familie uit de Ardennen en jeugd uit de Kippestraat mocht ook ooit mee. In de jaren 70 was de buurt op het Zandeind, van het spoor tot aan familie Brooimans, één grote familie. Kinderen waren bijna van dezelfde leeftijd, de families van den Corput, Janssens, van Riel, Aarts waren vertegenwoordigd. Dat kon je ook wel merken als ze thuis kwamen van school. Gezamenlijk busje trappen in het Kippenstraatje en of verstoppertje spelen in de oude molen. Dit mocht alleen in het Kippenstraatje. Als de kinderen te veel op de doorgaande weg kwamen, kwam opa van Riel waarschuwen en als er niet geluisterd werd, gooide hij met pruimtabak en dan wilde je wel naar huis.

Foto 2 Foto 206

Over het Bels Lijntje heen werd aanvullend nog grond gehuurd om ook schapen te laten grazen. De grond tegenwoordig op het perceel van de Familie Timmermans, Dorpstraat 61. Fons werkte op het pompstation bij de Tilburgse Waterleiding maatschappij. Dagelijks fietste hij vanuit Riel langs het “Bels Lijntje” naar zijn werk. Daar kwam hij in aanraking met mensen die putten boorden namens de firma Haitjema voor de Tilburgse waterleiding. Deze mensen kwamen uit het noordoosten van het land, Dedemsvaart en bleven dan zo’n 3 tot 5 weken van maandag tot vrijdag in het Tilburgse voor hun werk. Toen Fons hoorde dat zij niet tevreden waren over hun slaapplaats bood hij hen aan logies aan in zijn eigen woning. Zandeind 3 was toch groot genoeg. De bovenverdieping van het huis werd ingericht tot een soort gasthuis en Ria vond koken een leuke hobby. Ria was gewend voor een hele familie te koken, want zij was de oudste van het gezin en vanaf haar dertiende stierf haar moeder en was zij diegene die voor het gezin van elf kinderen moest zorgen. Al snel waren de pensiongasten gewend. Zij waren zeer tevreden over de goede bedden en het heerlijke eten. Al vrij snel ontdekten de pensiongasten het cafétje van Jan en Wieske de Rooy. Na het avondeten gingen de pensiongasten nog een afzakkertje nemen in het café van Jan en Wieske. Meer dan 30 jaar vanaf 1963 hebben er pensiongasten geslapen bij de familie Aarts. Zij werden dan ook opgenomen in de buurt op het Zandeind en diverse buurtgenoten zijn dan ook eens op vakantie geweest bij een van de pensiongasten. Ook zijn er diversen buurtgenoten en inwoners van Riel voorzien van een bronnering, gemaakt door deze pensiongasten. Het pension was van maandagochtend tot vrijdagochtend. Het weekend was voor het gezin. De familie Aarts ging ook internationaal. Er kwamen kinderen over vanuit Oostenrijk, als zijnde Kinderopvang Wenen, om te logeren, daar hadden ze namelijk drie maanden vakantie en familie Aarts was er gezien de pensionfunctie, toch op ingesteld. Fons overlijdt in 1998. Ria verhuist na een tijdje naar Gilze en Albert zal ook in Gilze belanden. Een bezoek bij Albert bevestigt het leven op Zandeind 3, een mini dierentuin is als het ware verhuisd van Riel naar Gilze. En de contacten in de jeugd met de buitenwereld heeft zich bevestigd in veel van de wereld zien. Dochter Ineke is verhuisd naar Oosterhout en heeft ook wat van het dierenleven meegekregen. Zij woont op een verbouwde oude boerderij met wat kippen met vroeger een moestuin. De moestuin is inmiddels omgetoverd tot een siertuin.