BIT: Bestuurlijk Interventie Team Hart van Brabant
De gemeenten Tilburg, Waalwijk, Goirle, Hilvarenbeek, Loop op Zand, Gilze en Rijen, Dongen en Oisterwijk trekken samen op tegen de criminaliteit in de regio. Zij doen dat binnen het BIT, het op 1 oktober 2023 gevormde Bestuurlijk InterventieTeam. Het motto daarbij is: slagkracht door samenwerking. De acht genoemde gemeenten staan schouder aan schouder in hun strijd tegen de ondermijnende criminaliteit, en de resultaten van de uitgevoerde acties laten zien, dat het werkt! Onder de bestuurlijke leiding van burgemeester Mark van Stappershoef zijn in de afgelopen maanden diverse onderzoeken uitgevoerd die ernstige misstanden aan het licht hebben gebracht.
door: Norbert de Vries
Het aanwijzingsbesluit
Kleinere gemeenten (waaronder ook Goirle) hebben slechts een geringe personele capaciteit beschikbaar voor het doen van onderzoek. Maar – het motto ‘slagkracht door samenwerking’ indachtig – via een ‘aanwijzingsgesluit’ (dat regelt dat de gemeentelijke toezichthouders niet alleen in hun eigen gemeente, maar ook in de zeven andere bevoegd zijn voor de grootschalige BIT-acties) is in dat tekort snel voorzien. Slim en doeltreffend! De toezichthouders, boa’s en veiligheidsmedewerkers van de acht samenwerkende gemeenten vormen op deze manier een stevig, goed opgeleid team, dat in staat is gecoördineerde, gelijktijdige acties te ondernemen op diverse locaties in de regio. (Overigens: het BIT organiseert aanvullende trainingen en opleidingen voor deze toezichthouders)
Partners
De gemeenten werken bij de BIT-acties samen met tal van zogeheten ‘netwerkpartners’ zoals de Arbeidsinspectie, de Inspectie Leefomgeving en Transport, de Douane, de politie, de Marechaussee, Enexis Netbeheer, de Brandweer, ZLTO (belangenbehartiger voor boeren en tuinders), het PVO (platform veilig ondernemen), en de Taskforce RIEC Brabant-Zeeland (aanpak georganiseerde criminaliteit). Met de ondersteuning van al deze partners kan het BIT echt een vuist maken, en treedt het op als één overheid.
Themagericht
Het BIT werkt themagericht. Zo is de autoverhuurbranche onderzocht, zijn bedrijven -en industrieterreinen gecontroleerd, is een actie gestart inzake illegale prostitutie en mensenhandel, is gekeken naar de huisvesting van arbeidsmigranten, zijn grootschalige, integrale verkeerscontroles gehouden, en is controle verricht in het buitengebied met het oog op de productie van drugs. Al deze thema’s zijn voorgesteld door een of meer van de samenwerkende gemeenten. Deze gemeenten doen dat vaak weer op basis van meldingen van hun inwoners.
Bijvoorbeeld de autoverhuurbranche
Er zijn allerlei signalen die de wenkbrauwen doen fronsen. Zaken die tot de conclusie kunnen leiden: dit is geen zuivere koffie. Neem de geconstateerde ‘verwonderlijkheden’ als: bedrijven die niet open zijn tijdens kantooruren en geen pinautomaat hebben, en bedrijven die Duitse en Poolse auto’s verhuren voor prijzen tot 850 euro per dag. Verhuurders die zeer regelmatig drugs(resten) in hun auto’s terugvinden. Dan is het zaak deze verhuurders eens stevig tegen het licht te houden. En dat gebeurt. Dit zijn de cijfers: er werden in februari van dit jaar 39 autoverhuurbedrijven gecontroleerd. Tien ervan bleken officieel niet te bestaan of onder een foutieve SBI-code geregistreerd te staan bij de Kamer van Koophandel. Vijf bleken niet voor het publiek geopend te zijn tijdens kantooruren. Twaalf krijgen regelmatig voertuigen terug met daarin drugs(resten). Twee beschikken niet over een pinautomaat en accepteren uitsluitend contant geld. Inderdaad, niet koosjer allemaal.
Signalen
De gemeenten kunnen, zoals gezegd, voorstellen doen aan het BIT om onderzoek te doen naar bepaalde (vermoedelijke) misstanden. Die gemeenten zijn op hun beurt daarvoor weer afhankelijk van tips van hun inwoners. Zoals het vaak van toepassing is: de overheid kan pas doeltreffend handelen als vanuit de bevolking duidelijke signalen worden gegeven over zaken die niet kloppen. De oren en de ogen van mensen die niet ‘wegkijken’ maar de gemeente laten weten: daar is het niet pluis. Ze doen dat, omdat ze weten dat de criminaliteit de samenleving ondermijnt, en omdat ze er zelf ook last van hebben. Te denken valt bijvoorbeeld aan – zie de recente voorbeelden in den lande – drugslabs in woonwijken, met het gevaar van ontploffingen. En ook als ze niet ontploffen, hun aanwezigheid kan je woongenot ernstig verstoren (stank, het op nachtelijke uren voortdurend af- en aanrijden van bestelbusjes, enz.)
Als u merkt dat er zich verdachte situaties voordoen: aarzel niet, geef het door aan de politie of de gemeente!
BIT is een succes, maar hoe straks verder?
Het BIT startte op 1 oktober 2023 en dat is mogelijk gemaakt door de toekenning van ‘versterkingsgelden’ door de rijksoverheid. Deze toekenning geldt voor de duur van twee jaar. Hoe het daarna zal gaan? Dat is nog onduidelijk op dit moment, maar het is heel wel mogelijk, dat de deelnemende gemeenten dan zelf voor de kosten moeten opdraaien. De tijd zal het leren. In ieder geval mag worden vastgesteld, dat het met name voor de kleinere gemeenten een gouden formule is waarmee resultaten worden geboekt die ze zelfstandig nooit hadden kunnen bereiken.