In aanloop naar de viering van de 80-jarige bevrijding Goirle & Riel plaatsen we hier iedere week een bericht van slachtoffers, geallieerde slachtoffers en situaties. Dit boek, over 109 slachtoffers uit Goirle en Riel, wordt uitgegeven rond 26 oktober.
Meer info via email van de Heemkunde Kring Goirle conservator@heemkundekring-goirle.nl en bij “BLZ Boekhandel Buitelaar” op de Hovel in Goirle.
Uitgave: Stg. "De Vyer Heertganghen". (Foto en tekst : Gemma v.d. Klundert- Bertens)
Waarom deze rubriek?
Dankzij een schaduwarchief, in het bezit van de Bond van Wapenbroeders, hebben we gegevens van Gerrit Kobes kunnen gebruiken. Waarvoor enorme dank en de Bond van Wapenbroeders voor het afstaan van dit schaduwarchief.
G. Kobes schreef in 2016: “Ik wil U herinneren aan de slachtoffers in Goirle en Riel gevallen onder de burgerbewoners. De prijs is onvoorstelbaar hoog, in vele gezinnen is een lege plaats gekomen.” ''We willen door hun verhaal te vertellen, hun afbeelding te plaatsen, deze slachtoffers eren en de herinnering aan hen levend houden.”
Deze week een slachtoffer uit Riel. Jan van der Meeren
Johannes Antonius Franciscus van der Meeren, geboren 2 maart 1922 in Nijmegen, slaagde in 1940 voor zijn HBS-B in Nijmegen en studeerde vervolgens sociale geografie aan de universiteit van Utrecht.
Oorlogsgeweld ook in Riel.
Jan volgde tot december 1942 de colleges in Utrecht en dook vervolgens onder bij een boer in Nuenen. Na ca. 6 weken vertrok hij naar Nijmegen waar hij propaganda maakte voor de april-mei staking van 1943. Op 6 mei 1943 werd hij opgepakt en naar Berlijn gedeporteerd. Ondanks vele vluchtpogingen lukte het hem niet om naar Nederland terug te keren. April 1944 lukte dit wel toen hij gedurende 2 weken in Oberhausen werkzaam was. Hij dook onder in Riel en leefde daar met een vals persoonsbewijs onder de naam Jan van As. Jan sloot zich aan bij de verzetsgroep van A. de Reuver, een politieagent uit Tilburg. Eind augustus 1944 werd deze groep actief en vooral na Dolle Dinsdag, 4 september 1944, bestond het werk uit het onderbrengen, verzorgen en bewaken van Duitse krijgsgevangenen.
Jan verzamelde ook gegevens over geschutsopstellingen en frontbewegingen van de Duitse troepen. Een dag voor de bevrijding van Riel werd het dorp nog steeds beschoten door de Polen. Jan was één van de vier mannen die met gevaar voor eigen leven de Polen wist te bereiken om hen mede te delen dat er in Riel geen Duitsers meer aanwezig waren. De Duitsers wilden de brug tussen Riel en Goirle opblazen. Jan heeft de bovengrondse springlading van deze brug verwijderd en wist na een vuurgevecht met de Duitsers de brug te behouden. Na de bevrijding zou een gevangen genomen Duitse soldaat in opdracht van de geallieerden de mijnen rondom Riel moeten ruimen. Dit ruimen mocht echter alleen maar gebeuren onder toezicht van leden van de verzetsgroep. Jan bood zich aan. Op 1 november 1944 explodeerden echter tijdens het demonteren enkele zware mijnen. Jan overleefde dit ongeluk niet en werd op slag gedood, 22 jaar oud. Jan werd begraven op het kerkhof van de parochie H. Antonius Abt te Riel. Op 26 augustus 1976 werden zijn stoffelijke resten overgebracht naar het Ereveld in Loenen. Merkwaardig genoeg is zijn graf in Riel tot op de dag van vandaag nog steeds in tact!
Merkwaardig is dat twee bidprentjes – één uit Nijmegen en één uit Riel – verschillende informatie bevatten.
(Info: G. Kobes, Ton v. Gool en Bond van Wapenbroeders)