In aanloop naar de viering van de 80-jarige bevrijding van Goirle&Riel plaatsen we hier iedere week een bericht van slachtoffers, geallieerde slachtoffers en situaties.

Dit boek zal rond de 80-jarige bevrijding te koop zijn bij de Heemkunde Kring Goirle en bij BLZ. Boekhandel Buitelaar op de Hovel.

door: Gemma v.d. Klundert- Bertens

In de verschrikkelijke tijd van de oorlog 1940-1945 zijn er 109 slachtoffers van deze oorlog gevallen in Goirle en Riel. Riel wordt hierin meegenomen want sinds 1997 valt Riel onder de gemeente Goirle. Vroeger hoorde Riel bij Alphen. In Alphen worden de Rielse slachtoffers ook vermeld uitgaande van de situatie in die oorlogstijd.

Waarom deze rubriek?

Goirle 40-45 is een initiatief van Gerrit Kobes. Ik wil de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Goirle en Riel voor een ieder toegankelijk maken en houden. Het is van belang dat wij op de hoogte zijn van de oorlogsgeschiedenis in onze gemeente.

Facebookpagina

Stukje van de “facebookpagina 40/45” van Gerrit Kobes die een interessant archief had opgebouwd. Zijn archief, geschonken aan de Gemeente Goirle, die dat weer in bewaring gaf aan de gemeente Tilburg. Gerrit van Heeswijk en ik zijn daar geweest om dit archief in te mogen kijken, delen ervan te gebruiken. Echter tot onze spijt zijn de persoonsdossiers gesloten tot 2040.

Dankzij een schaduwarchief, wat in het bezit is bij de Bond van Wapenbroeders hebben we toch gegevens van Gerrit Kobes kunnen gebruiken. Waarvoor enorme dank aan Gerrit Kobes voor al zijn werk en de Bond van Wapenbroeders voor het afstaan van dit schaduwarchief. Het is een boek geworden met verhalen over mensen uit Goirle en Riel.

Vandaag een slachtoffer uit Riel

Jan, Joannes Martinus van Beek (*06-09-1914 – † 22-04-1944 Riel), zoon van Jan van Beek (*1880 - † 1934) en Theodora van de Loo (*1879 - † 1966) beiden landbouwers te Oirschot.

Wat er gebeurde?

Jan was met een monteur en een slager uit Tilburg op 22 april 1944 op de fiets op weg gegaan naar Baarle-Nassau voor de mogelijke aankoop van een maaimachine. Op de terugweg besloten ze, omdat er toen een harde wind waaide, om de spoorwegovergang tussen Baarle Nassau en Alphen te volgen en over de spoorweg verder te fietsen. Dit was wel verboden terrein.

Ze waren in de buurt van schijnvliegveld “De Kiek” SF37 Kamerun liggend tussen Riel en Alphen. Daar passeerden zij een van de daar aanwezige Duitse schildwachten.

Jan van Beek reed achteraan in het rijtje van drie en werd door een van die Duitse schildwachten bij dit schijnvliegveld tussen Riel en Alphen, na mogelijk eerst waarschuwingsschoten te hebben gelost, doodgeschoten. Naar later bleek was hij in het hoofd getroffen. Zij reden met z’n drieën in verboden gebied en zouden het eerste stopteken genegeerd hebben.

De beide andere Tilburgers, W. Spierings en P. van Erven werden gevangen genomen en enkele maanden later veroordeeld tot twee maanden gevangenisstraf. Met behulp van een advocaat wisten zij hun straf te ontlopen. De Duitse soldaat die de schoten loste verklaarde in zijn verhoor voor de Duitse rechtbank in Den Bosch dat hij tot 2 keer toe “ halt” had geroepen. Hij zou eerst nog een “waarschuwingsschot” hebben gelost. Er werd wel getuigd door een van de Tilburgers dat bij het 2e schot een van hen had gehoord dat van Beek viel. Maar zij wisten dat ze daar niet mochten zijn, dat zij ook “halt’ hadden horen roepen, wat inhield wegwezen hier. Ieder voor zich was het toen.

Jan van Beek redde het niet en verloor zijn leven op 22 april 1944 op 29-jarige leeftijd. Jan liet een moeder, broers, zusters en verloofde achter met hun verdriet om zijn overlijden.

Volgens de arts die zijn doodsverklaring opstelde bestond er geen twijfel voor hem.

Doodsoorzaak: “Moord door een revolverschot. “

Bron: o.a. Gerrit Kobes en Oorlogsslach†offers Alphen en Riel, Jan van Gils en Karel Geerts.