Op 3 november 2005 is de Stichting Vierdaagse Goirle opgericht. De reden hiervan was dat de Stichting Instuif Goirle ophield te bestaan in verband met een fusie en sloop van het gebouw. De Instuif organiseerde de jaarlijkse Goirlese Wandel4Daagse en die zou nu verdwijnen. Vandaar de oprichting van een nieuwe stichting die de handen uit de mouwen stak en de organisatie van de jaarlijkse Goirlese Wandel4Daagse voor haar rekening nam. Een nieuwe organisatie met heel veel ambitie, motivatie en betrokkenheid. Nu het Instuifgebouw gesloopt was moest men op zoek naar een nieuwe geschikte locatie. Na een aantal opties bekeken en gewogen te hebben werd 19 jaar geleden gekozen voor wijkcentrum De Wildacker aan het van Hogendorpplein.
In 2006 was de eerste editie van de Goirlese Wandel4Daagse door de Stichting Vierdaagse Goirle. Een nieuwe organisatie, een nieuwe plek, veel nieuwe vrijwilligers en veel nieuwe regels. Het was wennen voor iedereen. Maar gedurende de jaren waren we steeds meer thuis bij de Wildacker, werd alles meer vertrouwd. Er kwam entertainment met meneer Vraagteken (Marcel Snels), nieuwe versieringen voor op het veld werden aangeschaft, elk jaar nieuwe routes voor de verschillende afstanden en heel veel deelnemers. Goirle is binnen de Wandelbond altijd een grote Wandel4Daagse geweest.
Door de jaren heen kwamen er andere spelregels die door de lokale overheid opgelegd werden. En vrijwilligers kwamen en gingen weer. Op zich is het nooit echt een probleem geweest om voldoende vrijwilligers te krijgen. Maar sinds corona is het toch anders geworden.
Na corona was het een hele opgave om voldoende vrijwilligers te vinden om het evenement veilig en verantwoord plaats te kunnen laten vinden. Ook bij andere verenigingen en evenementen is dit een probleem geworden. En de wet- en regelgeving werd een steeds grotere uitdaging. Was in de beginjaren de evenementenvergunning van de gemeente een paar A-4tjes. Dat zijn nu bijna boekwerken geworden. En elk jaar komt er wel iets bij.
Vorig jaar kregen we te horen dat we een stikstofberekening moesten maken. Geen idee wat een stikstofberekening inhield en hoe dat berekend moest worden. Gelukkig hebben we dat voor elkaar gekregen door hulp van derden. Maar het had wel veel voeten in de aarde en heeft veel hoofdpijn en slapeloze nachten gekost.
En dit jaar moest er een Evenementen Zorgplan worden opgesteld. Wij als organisatie moesten een Zorgplan oplepelen. En hoe moet dat? Dat mag je dan zelf uitzoeken. De laatste jaren zorgt dit ook binnen onze organisatie voor heel wat vraagtekens hoe we dit weer volgens de norm kunnen uitvoeren en levert het veel frustratie op.
Een nieuwe voorwaarde in onze huidige evenementenvergunning stelt dat we toezien dat er niet in de berm wordt geparkeerd maar wij hebben geen enkele bevoegdheid om hier tegen op te treden. Daarvoor is de dienst Handhaving in het leven geroepen.
Dit jaar hebben we ook van de gemeente doorgekregen dat we in 2025 niet meer terecht kunnen op het van Hogendorpplein. Dit wordt ingericht als een wadi als opvang van overtollig regenwater na herinrichting van de Pastoorsstraten. Het veld wordt een grote vijver en tot 1 meter diep afgegraven. Dat wil dus zeggen dat we ook niet meer terecht kunnen in de Wildacker. Wij zijn op zoek gegaan naar een geschikte nieuwe locatie maar zijn hierin niet geslaagd.
Een nieuwe startlocatie moet tenminste voldoen aan :
- Voldoende ruimte om 3000 wandelaars veilig op te vangen
- Voldoende parkeergelegenheid voor auto’s en fietsen
- Goed bereikbaar
- Horeca aanwezig
En stilletjes aan kwam het scenario naar boven dat stoppen de enige juiste optie is. De wet- en regelgeving wordt steeds heftiger dat het voor een vrijwilligersclubje eigenlijk niet meer te doen is. Weinig of geen medewerking van de lokale overheid. En dan komt het vrijwilligersprobleem er ook nog bij. Dit jaar hebben we er ook weer heel hard aan moeten trekken om voldoende mensen te krijgen.
Ook de bemensing van de organisatie wordt een steeds groter probleem. Al jaren proberen we hiervoor geschikte en gemotiveerde mensen te vinden. Maar tot op heden is het niet gelukt.
Om bovenstaande redenen hebben wij als organisatie onlangs besloten, met pijn in het hart en met de nodige emoties, om de stekker uit de organisatie te trekken. We stoppen ermee.
Na 46 jaar Wandel4Daagse is het genoeg geweest. Het is klaar.
Wij willen al de vrijwilligers van dit jaar heel hartelijk bedanken dat jullie samen met ons van deze laatste Wandel4Daagse weer een succes hebben gemaakt. Natuurlijk bedanken wij ook al die vrijwilligers die afgelopen 46 jaar mee hebben geholpen. Zonder jullie hulp was het niet mogelijk.
Verder willen we ook al onze sponsors van de afgelopen jaren heel hartelijk bedanken. Zonder jullie ondersteuning was het ook niet mogelijk geweest om er elk jaar een succes van te maken. Dank jullie wel!
Natuurlijk bedanken wij ook alle scholen, personeel, contactpersonen, ouders, kinderen, gemeente Goirle, bestuur en vrijwilligers wijkcentrum De Wildacker en verder iedereen die we vergeten zijn.
Dankjewel.
De Stichting Vierdaagse Goirle is niet meer.
De Goirlese Wandel4Daagse is niet meer.
Het comité W4D is niet meer.
Bedankt!