Ik zit aan tafel met Willeke Couwenberg, Niels Couwenberg, en Pascal Graafmans. We praten over het schaaktoernooi dat op 15 juni wordt georganiseerd in De Wildacker. Een toernooi voor het goede doel, ter ere van de oud-voorzitter van de Eerste Goirlese Schaakclub, Pieter Couwenberg.

Pieter overleed in december 2022 op 53-jarige leeftijd aan kanker.

door: Norbert de Vries

EGS en Pieter

In een grijs verleden was ik gedurende enkele jaren lid van EGS. De tijd van Louis Doomernik, Wil Spijkers, Jan Sterk, Piet van de Ende, Wout van Ostaden en Fons Goudsmit. Das war einmal… In Hof van Holland destijds, onder dat prachtige, houten beeld van Sint Joris die de draak verslaat. (Bij de Siciliaanse opening kun je als zwartspeler kiezen voor de open, zeer scherpe variant met als kenmerk het fianchetteren van de zwarte koningsloper: De Draak) (fiancetteren: van het Italiaanse woord ‘fianco’ d.w.z. flank; de ontwikkeling van de loper op de lange diagonaal)

EGS is een prachtige club, met periodes van onstuimige groei en grandioze bloei, en tijden van neergang, met het gevaar af te glijden naar complete stilstand. Die groei is vaak te danken aan de inzet van bijzondere leden die later veelal tot ‘erelid’ zijn uitgeroepen. EGS telt er drie: Jos Graafmans (de vader van Pascal), Ton Krugers, en, jawel, Pieter Couwenberg.

Pieter is zo’n beetje alles geweest binnen de club. Naast het feit dat hij een sterke schaakspeler was, vervulde hij tal van functies (niet allemaal tegelijk natuurlijk): voorzitter, jeugdleider, wedstrijd- en teamleider, redacteur van het clubblad, sponsor en organisator van diverse toernooien. Toen EGS een paar jaar geleden ineens zonder bestuur kwam te zitten, was Pieter een van de drie leden die er hun schouders onder zetten en voorkwamen dat de club te gronde ging. Tot zijn dood bleef hij secretaris van de club.

Een bijzonder mens

Willeke en Niels (resp. echtgenote en zoon) vertellen over Pieter. Hoe hij ondanks zijn handicap – hij kampte vanaf zijn jeugd met een afnemend gezichtsvermogen – zijn weg in het leven vond. Willeke roemt hem als een doorzetter, een man vol initiatieven en een eeuwige optimist. Pieter was als centralist werkzaam bij de penitentiaire inrichting (in de voormalige Willem II-kazerne), en toen die werd opgeheven, nog een aantal jaren bij het Regionaal Service Centrum van de politie. Daarnaast had hij een kleine, eigen onderneming: hij verkocht via internet aangepaste schaakborden en -klokken, geschikt voor visueel gehandicapten. Pieter heeft zich ook op meerdere wijzen ingezet voor de Nederlandse Schaakvereniging van Visueel Gehandicapten.

Binnen EGS geldt hij, naast alle functies die hij heeft vervuld, als de man die de gezelligheid heeft teruggebracht met initiatieven als ‘mee-neem-schaak’ (ieder lid mocht een niet-lid meenemen naar een schaakavond).

Het toernooi

Het plan voor een benefiettoernooi was door Pieter zelf al aangedragen. In Rotterdam had hij het al eens gezien, en hij dacht: dat zouden we in Goirle ook eens moeten doen! Op zijn ziekbed stelde hij voor om een toernooi te organiseren waarvan de opbrengst ten goede zou komen aan de kankerbestrijding. Na zijn overlijden heeft EGS besloten die wens in vervulling te doen gaan, mede als eerbetoon aan Pieter.

Ter zake nu. ‘Schaken tegen kanker’, 15 juni, De Wildacker. Iedereen die goed of een beetje kan schaken kan zich inschrijven via pascalgraafmans@hotmail.com en wees niet bevreesd: er worden groepen van gelijkwaardige schakers gevormd. Het inschrijfgeld bedraagt 20 euro. Pascal zegt hierover: ‘Eigenlijk is het een donatie. U mag dus gerust meer bijdragen. Wat u voor u donatie ontvangt: een hele dag lekker schaken, een heerlijke lunch, en verrassende prijzen en prijsjes. Alle donaties komen geheel ten goede aan enerzijds het KWF en anderzijds het Daniel den Hoed Fonds. Dat kan omdat de ze schaakdag volledig gesponsord wordt door lokale ondernemers. Bakker Spapens zorgt voor de broodjes, slager Swolfs voor het beleg, de Wildacker sponsort ons ook, en zo voort.’

Tijden en wat dies meer zij

Om 10.00 uur verzamelen de schakers zich en horen dan in welke groep ze zijn ingedeeld (de groepen bestaan uit 8 personen). De opening wordt verricht door wethouder Koos Krook. Om 10.30 uur gaat het toernooi van start. Ieder speelt 7 partijtjes op basis van 20 minuten denktijd per speler per partij. Om 16.00 uur zij alle partijtjes dan gespeeld. De opbrengst wordt dan bekend gemaakt, alsmede de uitslag van de loterij. De spelers krijgen op dat moment hun prijzen. Pascal: ‘Die prijzen zijn ludiek. De winnaar van elke groep bijvoorbeeld krijgt een ‘schaaktaart’ (hoe die er uit zal zien, weet ik nu nog niet), gemaakt en gesponsord door zorgcentrum Sint Franciscus in Gilze. En zo zijn er meer ludieke prijsjes.’

We kunnen concluderen, dat het een prachtig toernooi belooft te worden. U kunt zich nog inschrijven! Schaak mee! Het wordt gezellig en leuk, en u steunt het goede doel. Op dit moment hebben er zich al 35 mensen aangemeld, maar er is plek genoeg voor veel meer. Pascal: ‘Het schaakbord telt 64 velden. Zou toch mooi zijn als we in ieder geval 64 deelnemers mogen verwelkomen.’