“Kijk naar de ziel van Riel” is een initiatief van een groep Rielenaren die de ambitie heeft uitgesproken om Riel van het verleden tot heden in woord en beeld voor een breed publiek onder de aandacht te brengen. Hiertoe worden zowel het Goirles Belang als Facebook (Kijk naar de ziel van Riel) en de site www.zielvanriel.nl ingezet. Wekelijks wordt de rubriek “Groeten uit Riel” gepubliceerd. In deze rubriek worden 1 of 2 foto’s geplaatst met begeleidende tekst uit diverse tijdsvakken.
Foto 1
Zandeind 5 is gebouwd in 1912, 1913, als onderdeel van een tweekapper met nummer 7. De eerste eigenaren zijn de opa van Jan Cleijsen, de oprichter van o.a. Cleijsen Autoschade, namelijk Jan Cleijsen en echtgenote van de Pas. Kleinzoon c.q. een van de kleinzoons werd vaak genoemd naar grootvader. Opa en oma Cleijsen zullen dan al vrij snel na een aantal jaren verhuizen naar het eerste huis aan de Tilburgseweg. Een volgende bewoner is van Boeschoten afkomstig uit Baarle Nassau, getrouwd met Cee van den Hout uit Riel. Pieta Swanen woonde hier in als meid, zoals dat genoemd werd en zal later in 1940 trouwen met Giel van den Hout, in het voormalige karakteristieke huis in de bocht aan de Kerkstraat 48, later 58. In 1940 komt de familie van Bavel op Zandeind 5 te wonen, namelijk Toon van Bavel en Rika de Laat. Kinderen uit dit huwelijk Ad, Antoon, Peter, Jo, Riet en Harrie. Toon en Rika zijn er met het gezin woonachtig tot 1970. Dan komt zoon Ad van Bavel met zijn vrouw Nel van Kruijsbergen uit Gilze op Zandeind 5 te wonen. Petronella, roepnaam Nel komt uit Gilze. De familie Kruijsbergen bestond uit 13 kinderen. In 2024 nog twee kinderen, een broer en Nel. De kinderen waaierden uit naar de directe omgeving en wat verder, twee kinderen naar Chaam, drie naar Dongen, een naar Baarle Nassau, twee naar Breda, een naar Waalwijk, een naar Den Haag, twee bleven in Gilze en Nel dus naar Riel. Nel leerde haar man Ad kennen bij van den Ouweland in Gilze, oftewel Café “Den Blauwe”, waar toen regelmatig tentfeesten georganiseerd werden aan de Raadhuisstraat in Gilze. Ad en Nel trouwen in 1965, wonen eerst thuis in bij de moeder van Nel in Gilze. Vader van Kruijsbergen is namelijk dan al overleden. Vervolgens nemen zij Zandeind 5 over in 1970 van vader en moeder van Bavel, die toen met zoon Peter naar Zandeind 17 verhuisden. Ad van Bavel overlijdt op veel te jonge leeftijd in 1972, een gezin achterlatend met een meisje en een jongen, Marian in 1966 geboren en Antoon in 1968.
Foto 2
Nel kende Gerard Steijaert al als vriend van haar overleden echtgenoot Ad. Met broer Peter van Bavel ging ze ook ooit naar Café Spapen. Nel kon zich middels diverse baantjes nog wel staande houden. Nel krijgt na de vriendschap een relatie met Gerard. Gerard wordt gezien door de kinderen als peetvader. Het verdriet van de veel te jong overleden partner Ad krijgt een andere toekomst. Zoon Antoon volgt een bijzondere weg. Na een opleiding aan het MAS in Boxtel, gaat Antoon van school uit stage lopen in Canada, in het kleine plaatsje Rosemary. Na een periode terug in Nederland gaat hij weer naar Canada en zet daar zijn leven voort. Dochter Marian gaat eerst naar Gilze en Waalwijk. Gerard Steijaert heeft ook een bijzondere hobby namelijk wijn maken en neemt Nel daar in mee. Op het laatst wordt er zelfs per jaar 400 liter wijn geproduceerd. Er worden ook wedstrijden georganiseerd waarbij wijnen getest en gekeurd worden en waarbij je als het ware ook een toernooi kunt winnen, getuige een certificaat dat de naam draagt van een Wijntestimonium, amateur wijnmakersgilde “het Waterslot”, wat in 2013/2014 uitgereikt wordt aan Nel van Bavel. Wonende aan het Zandeind met de molen in de onmiddellijke omgeving is Gerard ook origineel als we een etiket bekijken met de tekst :”Grote Wijn uit Riel, Molen van het Zandeinde, Wijn van Druiven en Wijn van Fruit”, Geproduceerd door G. Steijaert, Thuis gebotteld”. De kleine productie maakt het mogelijk dat op elke fles de wijnbouwer zelf noteert wat voor wijn het betreft en uit welk wijnjaar de drank stamt. Zo krijgt elke fles die het domein verlaat een exclusief en persoonlijk tintje. Foto 2 toont de Franse versie van een etiket, waaruit duidelijk wordt waar het domein zich bevindt. Moulin De la Fin de Sable begint sedert het eind van de jaren negentig een begrip te worden voor wijnen van uiteenlopende soort en kwaliteit. Kenners waarderen de productie van Moulin De la Fin de Sable verschillend maar spreken toch steeds weer van een unieke drank die dan ook met ingang van het jaar 1998 voorzien kan worden van een uniek etiket. Gerard overlijdt in 2012 en Nel verhuist in 2014 naar de Kosterei in Riel.