“Kijk naar de ziel van Riel” is een initiatief van een groep Rielenaren die de ambitie heeft uitgesproken om Riel van het verleden tot heden in woord en beeld voor een breed publiek onder de aandacht te brengen. Hiertoe worden zowel het Goirles Belang als Facebook (Kijk naar de ziel van Riel) en de site www.zielvanriel.nl ingezet. Wekelijks wordt de rubriek “Groeten uit Riel” gepubliceerd. In deze rubriek worden 1 of 2 foto’s geplaatst met begeleidende tekst uit diverse tijdsvakken.

Foto 1 Foto 177

Henk en Annelies Eikenaar wonen dus al meer dan 50 jaar in Riel. En dat naar volle tevredenheid. Nummer 17 is in 1971 wel een huis dat dan ook al bijna 60 jaar geleden gebouwd is. En dat noopt dan tot bouwkundige ingrepen, die Henk veel zelf voor zijn rekening neemt\. Waar onder andere in het verleden de varkens vertoefden in de tuin van de buren, wordt het huis uitgebreid met een atelier met noorderlicht, wat de kunst van Henk ten goede komt. Op enig moment namelijk heeft het Kadaster zijn werk gedaan en zijn de percelen beschreven, wat in het verleden op zijn minst onduidelijk was. Het ruimtelijke, ook elders in het huis verdient voorrang voor Henk omdat hij namelijk besloten heeft om het vrije kunstenaarschap te gaan beoefenen in plaats van het wezen van tekenleraar als gevolg van zijn opleiding. Het verbouwen van het huis gebeurde in fases. Wat er sowieso in de herinnering is blijven hangen, dat het zeker 8 containers heeft gekost om afval als gevolg van de verbouwing af te voeren. Het was veel graven voordat je op de rooie grond kwam. Vroeger werd er namelijk van alles in de bodem gedumpt. Er lag onder andere een zinkput en riolering was er niet. Het huis kende nog meer specifieke bijzonderheden. Aangezien de buurman vanwege gezinsuitbreiding ruimte te kort kwam in de vijftiger jaren werd er een doorbraak gemaakt en kwam er een ruimte vrij die als slaapkamer fungeerde voor nummer 19. Vanuit de tweede Wereldoorlog was er nog een verborgen smokkelkast, waarin boter werd verstopt.

Foto 2 Foto 178

Het dorpse van Riel, de contacten, het voor elkaar klaar staan, wordt door het paar Eikenaar zeer gewaardeerd. Dat ervaren zij ook zeker op het Zandeind. Er worden drie kinderen geboren, Hein, Cas en Marjolijn. De liefde voor de natuur zoals de Regte Heide en de Ley wordt door de ouders gedeeld met de kinderen. Henk is zich bewust van het feit dat de status van de Regte Heide onder andere te danken is aan Koning Willem II die er voor zorgde dat Tilburg als garnizoensstad benoemd werd en de Regte Heide als oefenterrein aangemerkt werd. Voorwaarde was om het landschap in stand te houden en zo werd de Regte Heide niet ontgonnen. Henk is ook onderdeel van een artikel in het Brabants Dagblad over de Regte Heide, wat het Brabants Landschap ondersteunt in haar ontwikkeling. Tot de zeventig jaren waren er zelfs nog korhoenders. Op enig moment telde Henk tezamen met de kinderen, onafhankelijk van elkaar, op de Regte Heide, Ooievaarsnest en het Gemeentebos nog 125 soorten vogels. Waar we nu verre van zijn. Oudste zoon Hein wordt journalist bij het Brabants Dagblad, zoon Cas heeft het virus van de natuur tot zich genomen en is bioloog in de wereldtop, Marjolijn werkt bij een woningcorporatie. Het nageslacht vindt zich terug naar zes kleinkinderen. Het atelier in Riel tot 1998 verplaatst zich daarna naar Baarle Nassau aan de grens. Vrienden Wim en Kitty Timmermans beheren een wooncomplex aldaar en geven Henk de mogelijkheid om het atelier van Riel naar Baarle Nassau te verplaatsen. Een verbouwing van 3 maanden met een groep mensen gaat er aan vooraf. Het atelier aan de grens is er nog steeds en geeft Henk als het ware onbegrensde mogelijkheden. Twee zeer fraaie boeken zijn ook het gevolg van het werk van Henk. Er wordt een video opgenomen die Henk onder de muziek van de film Turks Fruit met kleindochter Luna zich met een verworven transportfiets in Riel verplaatst over het Bels Lijntje naar het atelier in Baarle Nassau, middels foto 2 geduid. De fiets was van Theo Verhoeven op de Spaansehoek en alle kinderen en kleinkinderen hebben tezamen met vader en opa kunnen genieten van de vele fietstochten.