Twee weken eerder las u hier al dat Goirlenaren Pieter de Groot en Bart Kobes zich sinds enkele jaren bezighouden met de opkomst van deze hoornaar. De soort is net iets kleiner dan de Europese hoornaar, net wat groter dan onze gewone wesp. Zijn nest is in september zo groot als een skippybal en voedt zich met 11 kilo (!) insecten. Vanuit onze zuiderburen is de hoornaar vorig jaar in Goirle aangekomen, 7 nesten zijn in september 2023 gevonden en verwijderd.

door Yolanda van Leest

De hoornaar heeft hier geen natuurlijke vijand. Om extreme plagen te voorkomen, gaan in Frankrijk en België samenwerkende inwoners al zeker tien jaar deze exoot te lijf, met koninginnen-vallen. Voor Pieter en Bart is het hoofddoel om deze vallen van een perfect formaat te maken. Met gaten waar de Aziatische hoornaar door naar binnen kan, niet meer eruit, en ongewenste ‘bijvangst’ weer veilig weg kan. Want juist die bijen en andere nuttige insecten hebben we nodig voor o.a. de bestuiving van onze gewassen en bloemen. Vorige week hebben diverse inwoners een zaterdag flink geklust om deze selectieve vallen mee te maken. Deze week is Goirlenaar Rolf aangesloten, met zijn kennis van de 3-D printer is de zoekgroep nu in staat de val nog verfijnder te maken. De planning is dat rond Pasen 80 vallen uitgezet zijn, want met temperaturen boven 13 graden gaan de de koninginnen uit hun slaap komen om nieuwe nesten te bouwen. Want na de 7 nesten vorig jaar, is de Aziatische hoornaar in Goirle sowieso een feit. De vallen worden voortaan jaarlijks ingezet vanaf half maart tot half mei, zoals in Frankrijk en België.

Jaarlijkse inzet voorkomt extreme plaag

De gemeente reageerde vorige week positief richting de Goirlese werkgroep ‘zoekgroep Aziatische hoornaar’. Na het zien van de plannen heeft de gemeente hun subsidieaanvraag inmiddels toegekend. Het geld wordt nu ingezet voor de vallen, die enkele jaren meegaan. Grootste kostenpost is de lokstof. Provincies bereiden zich voor op de verdere verspreiding over Nederland, o.a. door de ervaringen van zoekgroepen en voorlopers als Pieter en Bart. Het verwijderen van nesten (hoog in de boom, soms in hagen) gebeurt door professionals. Deze gevaarlijke klus wordt betaald door de provincie.

Biologie-student onderzoekt “bijvangst”

De Goirlese aanpak heeft interesse gewekt bij Sebastiaan Claus. Deze student aan de Universiteit van Leiden doet, samen met bijenonderzoeker Frens Pries van Hogeschool InHolland, onderzoek naar welke én hoeveel insecten in de zogenaamde selectieve val terecht komen. De resultaten van Goirle kunnen daar een belangrijke bijdrage aan leveren.

Hilvarenbeek leert van Goirle

Het biodiversiteitsteam Hilvarenbeek heeft de Goirlese werkgroep uitgenodigd om de aanpak uit te leggen. Woensdag gaan Pieter en Bart hun kennis delen in deze buurgemeente. Meer dorpen en steden in Zuid-Nederland worden inmiddels bezocht door deze Aziatische hoornaar. Door zijn enorme insecten-vraatzucht is hij een serieuze bedreiging voor onze groente, fruit en vogelstand. Op waarneming.nl zijn al meldingen in Zeeland en Limburg te zien. België heeft gemerkt dat de koninginnen zich vanaf april massaal laten zien. Eind van de zomer vallen ze terrasgenieters flink lastig, de duizenden werksters komen dan op alcohol en suiker af.

De jacht is begonnen

In de voorbije twee weken is in Goirle nog geen koningin gespot in de al uitgezette vallen. Na Pasen gaat de temperatuur voorbij de 13 graden en gaat één van de 100 meewerkende inwoners die eerste Aziatische hoornaar-koningin vangen. Pieter en Bart gaan deze inwoner verrassen met een mooie prijs. Wie dat is, leest u hier over twee weken.

Als u ondertussen een Aziatische hoornaar denkt te zien, helpt u al door naar waarneming.nl/go/vespa-velutina/ te gaan en daar te melden, met een foto (beter een slechte dan geen). Sluit aan bij de groeiende facebookgroep “Zoekgroep Aziatische Hoornaar Goirle”. Liever via insta? Volg dan ”zagoirle”.

Op vespawatch.be kunt u veel meer lezen, met kennis van onze Zuiderburen.

Binnenkort meer nieuws.