Aan de vooravond van het tweede Maatschappelijk café spreekt Goirles Belang met Marleen van Esch en Jorri Roosen, beiden sociaal werkers van het Dorpsteam. Marleen biedt als leefstijlcoach hulp bij het verbeteren van de kwaliteit van leven op het persoonlijke vlak. Jorri zit als buurtondersteuner meer op het gemeenschapswerk op straat- wijk- en dorpsniveau.

DOOR WILMA ROBBEN

Idee achter het Maatschappelijk café

Jorri: “In Goirle en Riel zijn ontzettend veel mensen actief als vrijwilliger. Individueel of binnen een organisatie. Tijdens een bijeenkomst waar verschillende bewonersinitiatieven bijeen kwamen, bleek behoefte te bestaan om elkaar te ontmoeten, ideeën uit te wisselen en te netwerken.”

Marleen: “Veel mensen bewegen zich in dezelfde tak van sport. Mensen die ouderen helpen, vinden het fijn om van anderen die op dat vlak ook actief zijn te horen wat zij doen. Zo kom je tot uitwisseling en een betere afstemming. Een voorbeeld: de kok van Potpourri in Goirle kookt inmiddels ook wel eens bij ’t Braoipanneke (eetinitiatieven voor senioren, red.) in Riel.”

Aan de slag

Doordat het Dorpsteam het bedrijf Havep opzocht - om vanuit een gemeenschappelijke drijfveer iets voor de gemeenschap te betekenen - ontstond een samenwerking tussen Annemiek van Puijenbroek van Havep en stichting Annetje van Puijenbroek, hun communicatiemedewerker Naomi Dominicus, en Jorri en Marleen. Het eerste Maatschappelijk café was ruim zeven maanden geleden. Op een warme voetbalavond (EK-kwalificatiewedstrijden) in september, met zeventig bezoekers. Daar was de organisatie “best wel trots op.”

In mei is het tweede Maatschappelijk café. Wederom bij het hoofdkantoor van Havep die ondersteunt met koffie, thee en frisdrank. Mochten er initiatieven ontstaan waarvoor subsidie uitkomst biedt, dan zijn vertegenwoordigers van de Annetje van Puijenbroek Stichting en het Jopiefonds (bouwmaatschappij Van der Weegen) aanspreekbaar.

Kracht van de samenleving

Jorri: “Om de avond voor bezoekers aantrekkelijk te maken worden er bij aanvang korte presentaties gehouden aan de hand van dia’s. Bij de aanvraag kijken we naar drie zaken. Gaat het om een nieuwe idee, een maatschappelijk thema of om een succesverhaal. Er zijn zoveel mooie initiatieven die gedeeld mogen worden.” Marleen: “Één van onze opdrachten is de kracht van de samenleving te versterken. Daarbij past ook het vieren van successen en daar is deze avond mede een platform voor.”

Pecha Kucha

De duur van de presentaties is tussen de drie en vijf minuten. Om de vaart erin te houden verschuiven de dia’s na een aantal seconden automatisch door. Deze presentatievorm, de Pecha Kucha, is in Tokio bedacht. De bedoeling is om op en creatieve manier kort en bondig een onderwerp over het voetlicht te brengen. Jorri: “Niet onbelangrijk: elke presentatie eindigt met een vraag voor de aanwezigen. Ik heb een idee, wie wil me helpen? Hoe moet ik dit aanpakken?” Na afloop kan tijdens het netwerken daarop worden ingehaakt. Marleen: “Het Dorpsteam is op de achtergrond aanwezig om als het nodig is te bemiddelen en eventueel niet-beantwoorde vragen te inventariseren.”

Wat, waar, wanneer?

Het Maatschappelijk café is op 7 mei 2024 bij Havep aan de Parallelweg 6 in Goirle.

Inloop: 19.00 - 19.30 uur

Presentaties: 19.30 - 20.30 uur

Netwerken: 20.30 - 21.30 uur

Je kunt je aanmelden tot vrijdag 3 mei. Dit doe je via de volgende link: https://www.dorpsteamgoirle.nl/producten-en-diensten/maatschappelijk-cafe/.

Telefonisch aanmelden kan ook, bel dan naar het dorpsteam: 013 534 91 91, of scan de QR-code.

“Wees er snel bij, want er is maar een beperkt aantal plekken beschikbaar!”, benadrukken Jorri en Marleen.