Eind februari werden de festivals op de Beekse Bergen geëvalueerd door de commissie samenleving van de gemeente Hilvarenbeek. Er waren veel insprekers, er klonken veel tegengeluiden, maar burgemeester Weijs en de drie politieke partijen in Hilvarenbeek hielden voet bij stuk. Hun steun lag onverminderd bij de Beekse Bergen en niet bij de vele burgers die overlast ervaren.

De Beekse Bergen behoort qua omvang tot de grootste evenementenlocaties van Nederland. De geluidsoverlast van deze festivals in combinatie met de duur is ongekend. Per festival drie dagen, van 11.30 uur ‘s middag tot in de vroege ochtend kunnen mensen in de wijde omgeving de lage bastonen horen dreunen. Van de inwoners van Hilvarenbeek vindt 79 % de festivals op de Beekse Bergen een zorgelijke ontwikkeling. Dat is gezien de geluidshinder en andere negatieve maatschappelijke neveneffecten (drugsgebruik, overbelasting SEH en politie inzet) niet verbazingwekkend.

Er waren bij de evaluatie niet alleen insprekers uit eigen gemeente. Toon Mentink uit Moergestel, de dichtstbijzijnde festivalbuur, woont op 1 kilometer van het festivalterrein. Zijn klachten gingen steevast verloren. Nooit nam er iemand contact met hem op. Hij was een roepende in de woestijn. En zo verging het velen. Tot Mag het geluid wat zachter aub de verloren stemmen ging verzamelen, en Toon één van de pijlers werd.

Decibel noemt zichzelf met recht ‘the loudest city on earth’ en Awakenings ‘the hardest style’ festival. Voor de festivalbezoekers die gebruik maken van een weekendarrangement zijn er nog verschillende activiteiten zoals openingsfeesten, after-party’s en eventueel afsluitingsfestiviteiten. De eindtijden, die al in vergelijking met andere festivals extreem ruim te noemen zijn, worden dan nog verder verruimd tot 3.00 uur op vrijdag en zaterdag en op zondag tot 00.30 uur. “Als het dan eindelijk stil is, gaat het gedreun in je hoofd nog uren door”, aldus een andere bewoner van Moergestel. Een bewoonster van Biest-Houtakker zegt: “Ik raak compleet gestrest door die voortdurende basdreunen, waaraan ik nergens in mijn huis kan ontkomen. Er is geen ontsnappen aan. Ik voel de bastonen zelfs in mijn bed doortrillen. Ik heb op maat gemaakte oordoppen, noise-cancelling oordoppen en een noise-cancelling koptelefoon; niets helpt. Het enige wat ik kan doen (en ook vaak doe) is een hotel boeken hier ver genoeg vandaan. Een denigrerende en dure oplossing.”

De groep Mag het geluid wat zachter aub die zich richt tegen de overlast van deze festivals bestaat ondertussen uit mensen uit alle dorpen die vallen onder Hilvarenbeek. Daarnaast sluiten mensen uit Goirle, Tilburg, Oisterwijk en Berkel-Enschot zich bij hen aan. Ook zij zijn het eindeloze gebonk beu. Maar burgemeester Weijs van Hilvarenbeek vindt met een beroep op behoorlijk bestuur dat niet afgeweken kan worden van het locatieprofiel van de Beekse Bergen. De drie beekse politieke partijen sluiten zich braaf daarbij aan.

Wethouder van Asten uit Tilburg krijgt ook vragen over de geluidsoverlast. Hij vindt dat bij een stad levendigheid en reuring hoort. Festivals zijn niet altijd prettig maar ze horen nu eenmaal bij een stad. De festivals van de Beekse Bergen worden in de Tilburgse agenda opgenomen, zodat men de overlast van de vele festivals goed kan spreiden.

De burgemeester in Goirle is niet bereikbaar voor gesprek met de groep Mag het geluid wat zachter aub, evenals de burgemeester van Tilburg. In Oisterwijk stond burgemeester Jansen wel open voor gesprek. Oisterwijk doet het zo gek nog niet, is zijn conclusie, gezien de eindtijden van de festivals aldaar. Hij is van mening dat mensen een goede nachtrust moet worden gegund.

Het wordt dankzij burgemeester Weijs en de politieke partijen in Hilvarenbeek en wijde omgeving weer een luidruchtige zomer. Maar de groep Mag het geluid wat zachter aub laat zich niet ontmoedigen door het beleid in Hilvarenbeek. Zij gaan gewoon door en breiden zich verder uit.

Vrijdag 1 maart j.l. was Sjef Vermeer bij de Tertulianen in Goirle om te spreken over de stress en gezondheidsschade van deze festivals voor omwonenden. Hij kreeg veel bijval van de aanwezigen.

Iedereen die ons geluid deelt kan contact opnemen met ons via

info@broze.nl

Alle ondersteuning is welkom.

Birgit Verstappen, info@broze.nl