“Kijk naar de ziel van Riel” is een initiatief van een groep Rielenaren die de ambitie heeft uitgesproken om Riel van het verleden tot heden in woord en beeld voor een breed publiek onder de aandacht te brengen. Hiertoe worden zowel het Goirles Belang als Facebook (Kijk naar de ziel van Riel) en de site www.zielvanriel.nl ingezet. Wekelijks wordt de rubriek “Groeten uit Riel” gepubliceerd. In deze rubriek worden 1 of 2 foto’s geplaatst met begeleidende tekst uit diverse tijdsvakken.

Foto 167 Foto 1

De oudste vereniging van Riel is gevestigd op het Zandeind, huisnummer 6. Dat is het geregistreerde adres, maar als je het niet weet, waar je moet zijn, dan moet je het vinden door de huisnummering bij de buren te raadplegen. Het betreft Handboogvereniging EMM, Eendracht Maakt Macht Riel. De vereniging is opgericht in 1870. Er is geen document te vinden van de oprichtingsdatum, maar het oprichtingsjaar is wel op andere manieren te herleiden. Op een medaille in de prijzenkast aan de wand is een medaille met het opschrift “Eendracht Maakt Macht Koning Riel 1870” te zien, ter bevestiging dat E.M.M. reeds in 1870 aan verschietingen in de omliggende dorpen heeft deelgenomen. Ook de vieringen van het 80- en 90 jarig jubileum wijzen terug naar oprichtingsjaar 1870. In de 19e eeuw was het nog een zeer arbeidzaam leven. Veel vrije tijd bleef er niet over. De datum 30 mei zou dan bepaald zijn als oprichtingsdatum en dat zou dan een zondag moeten zijn geweest. Op andere weekdagen was men niet beschikbaar voor een vereniging, gezien de activiteiten op het land in de vorm van landbouw en veeteelt als agrariër en mogelijk ook leerlooier. De mensen kwamen na de Hoogmis bijeen in de dorpsherberg en mogelijk dus zou dan op een zondag in Mei E.M.M. opgericht zijn. Er zijn nog andere versies van oprichting, ook nadat (voormalig) wethouder van Merrienboer op onderzoek uit ging. Een andere naam van een Rielse handboogverenging doet ook de ronde te weten “Recht door Zee”. Deze vereniging zou opgericht zijn voor of na “Eendracht Maakt Macht” , dat viel niet te bewijzen. Als er dan een brief van een zekere Jef Rademakers in 1974 in het Rielse verschijnt dat E.M.M. de naam is van de meer dan 100 jaar oude vereniging, met de extra vermelding opgericht 30 mei 1870, dan staat de oprichtingsdatum vast. Ondersteund in het Frans door “L’Union Fait la Force” en in het Latijn middels “Concordia res parvae crescunt” .

Foto 168 Foto 2

Tot 1965 is bij Café De Heidehoeve aan de Rielseweg nog de Handboogvereniging gehuisvest. Naast het café was er een zaalruimte waar in de vroegere jaren kon worden gedanst en ook de handboogvereniging gevestigd was. De schutterij had aan de overzijde van de weg toen nog een een open doelenplaats. Vanaf 1966 gaat “Eendracht Maakt Macht” verhuizen naar het Zandeind. Er wordt bij Café Wieske de Roy een “buitendoel” gerealiseerd. Een aanvankelijk niet overdekte schietbaan voor E.M.M. komt dus achter in de tuin. Wieske is zeer ingenomen met deze vereniging en wordt de officiële beschermvrouwe. Als het tijdens de wedstrijd- of oefendagen van de hangboogschutters druk is in het café, zijn er altijd mensen die bijspringen en de kasteleinsvrouw helpen. “Om als vrouw alleen te ploeteren. Zoals zij het dagelijks doet. Daarvoor is veel ijver nodig. Veel karakter en veel moed” En vervolgens “Maar als ons Wies zou denken. Dat dit niet wordt gewaardeerd. Dan is z’er toch ‘een bietje neffe’. Ze wordt door ons ‘zeer hoog vereerd’ “. In 1975 ontstaat het idee om uit te breiden en daartoe ook de benodigde stuk grond aan te wenden , in overleg met mevrouw de Roy en met akkoord van haar. Zij is zelfs bereid om de bouwkosten voor haar rekening te nemen. De bouwkosten bedragen Fl. 1.407,00. Op zaterdag 9 augustus 1975 wordt tijdens een informele bijeenkomst “het lint doorgeknipt” . Burgemeester Th. v.d. Weijden maakte geen enkel bezwaar om met kasteleinsvrouw Wieske, Prent van de Week schrijver Cees Robben en wethouder Merriënboer op de foto te gaan. “Richt maar op mij” zou fotograaf Nico de Beer gezegd hebben. Gelukkig werden de pijlen heel goed in bedwang gehouden, want Nico was niet voorzien van een kogelvrij vest.