Dinsdag 20 februari 2024 19.30 Guldenakker Goirle
In 2015 verscheen mijn proefschrift De adel in Noord-Brabant, 1814-1918. Groepsvorming, adellijke levensstijl en regionale identiteit. Het behandelt een groep mensen die zowel in de geschiedschrijving over Brabant als die over de adel onder de radar gebleven is. In de lezing breng ik deze ‘vergeten’ groep onder de aandacht.
De lezing bestaat uit twee delen. In het eerste deel schets ik de achtergrond waartegen en de context waarin de adel in Noord-Brabant tot stand kwam. Dit deel start met een inleiding over de koninkrijk adel, waarin wordt ingegaan op de volgende vragen: Waarom? Hoe? Wat? en Einde? Daarna zomen we in op Noord-Brabant en zien we hoe in deze provincie de koninkrijk adel vorm kreeg. Dit verhaal illustreer ik zo veel mogelijk met voorbeelden van edelen die afkomstig waren uit of gewoond hebben in de regio waar de lezing gehouden wordt.
Het tweede deel van de lezing gaat over het leven van de adel. We kunnen dan denken aan de rol die het huwelijk en de daaruit resulterende huwelijksnetwerken daarin speelden of de omgang met elkaar in verenigingen en sociëteiten. Een deel van de adel in onze provincie kunnen we rekenen tot de landadel en over het leven van de Brabantse landedelman als jager, lokale of regionale ‘heer’ of bewoner van zijn huis en landgoed valt genoeg te vertellen. Dit deel van de lezing kent geen ‘vaste’ inhoud maar wordt zoveel mogelijk aangepast aan de locatie waar de lezing wordt gehouden, zodat, indien mogelijk, lokale en regionale edelen figureren in het verhaal.
Ik heb uit het bevolkingsregister informatie over de familie Luyten gehaald.
Ik ben geïnteresseerd in meer gegevens over de inkwartiering van de hospitaalsoldaten in Goirle en met name heb ik de vraag of de afbeelding mobilisatie ook in Goirle genomen kan zijn. Ik weet namelijk vrijwel niets over de belevenissen van mijn opa in WO I (niet meer dan dat hij in Brabant bier heeft leren drinken) en alle familieleden die er iets over zouden kunnen weten zijn overleden. Wellicht kan iemand mij verder op weg helpen.
Klaasje Douma heeft in haar vrije tijd Cultuurwetenschappen gestudeerd aan de Open Universiteit. Deze studie heeft ze afgesloten met een scriptie over de bewoners van het kasteel in haar woonplaats Heeze. Daarna startte ze met een promotieonderzoek aan de Tilburg University en promoveerde in december 2015 op een proefschrift over de adel in Noord-Brabant in de periode 1814-1918.
U bent van harte welkom, ook als U geen lid bent van de Golse Genen. De toegang is gratis.