In de ruim 10 jaar dat Bregje de Weijer (43) werkzaam is op basisschool Open Hof, is er veel gebeurd. De school aan de Frankische Driehoek in Goirle groeide van 135 naar 240 leerlingen. De laatste 7 jaar mocht ze als directeur mede een stempel drukken op het ontwikkelen van een visie, kort samengevat de 4 V’s. Bregje: “Achterom kijkend ben ik daar het meest trots op.”

DOOR WILMA ROBBEN

4 V’s

Je kunt er niet omheen. Bij het betreden van Open Hof trekken ze meteen je aandacht. Bregje benadrukt: “Die stap hebben we samen gezet. Het is de kracht van het team. Samen staan we voor de kernwaarden Veilig, Verbonden, Verantwoordelijk en Vaardig. Wat betekenen die 4 V’s voor de kinderen, ouders, leerkrachten en het onderwijs? Ernaar streven om in de praktijk van alledag elkaar te inspireren en op een natuurlijke manier hier naar te handelen. Dat ik heb mogen bijdragen aan dat proces, daar ben ik trots op. Het was een mooi vertrekpunt.

Vorige week was ik bij een presentatie van de leerlingenraad. In alle groepen hadden de leden ideeën opgehaald. Van een plan voor het opbergen van tassen tot het kunnen inzetten van jokers drie keer per jaar. Een voorbeeld: nu is het mooi weer, even geen les, maar lekker naar buiten. Dat nemen we heel serieus. Het is belangrijk om kinderen een stem te geven. En wat zie ik tijdens die presentatie? De 4 v’s.

Ik heb er niets meer mee te maken, maar wat zie ik terug in de advertentie voor mijn opvolger? De 4 V’s. Dat ze in het dna terecht zijn gekomen van Open Hof, dat vind ik supertof.”

Bordkrijtgevoel

In 2002 begonnen als leerkracht werkte Bregje bij basisschool De Bron, Heibloem (nu Kameleon) en Open Hof. Daar belandde ze in het managementteam, verving de directeur en werd uiteindelijk zelf de directeur. Onder haar leiding groeide de school van zes naar tien groepen. Ze kent alle leerlingen en niet alleen van naam. Bregje: “Alle kinderen moeten zich gezien en gehoord voelen. Dat is een kenmerk van Open Hof en daar doen we hier echt allemaal onze uiterste best voor.”

Om voeling te houden met de werkvloer, staat juf Bregje ook nog regelmatig voor de klas en deelt ze in elke groep wekelijks een diamantje uit. Deze bijzondere edelstenen kunnen kinderen zowel individueel, maar ook als groep verdienen. Bijvoorbeeld omdat hun buitenspeelbak nog (bijna) compleet is.

Hoogtepunt

Het hoogtepunt van Bregje’s leidinggevende periode viel samen met een dieptepunt. Het betrof het 50-jarig jubileum van Open Hof dat door corona slechts gedeeltelijk gevierd kon worden. De scenario’s werden telkens bijgesteld. Uiteindelijk hebben de kinderen toch nog een feestelijke week kunnen beleven. Bregje: “Corona was een pittige periode. Hoe kom je iedereen zoveel mogelijk tegemoet? Het onderwijs opnieuw vormgeven, terwijl je weet dat je tekort schiet. Het was roeien met de riemen die je hebt. Erop terugkijkend denk ik overigens dat we het prima hebben gedaan.”

Ome Toon

Aanstaande vrijdag is Bregje’s laatste werkdag bij Open Hof. Dan sluit ze haar Goirlese periode af. “Met pijn in het hart.” Open Hof laat ze achter met een trots gevoel. “De basis is meer dan in orde.”

Haar nieuwe werkplek is Vlinderakker in Biest-Houtakker, een andere school binnen Etuda. Etuda is sinds 1 januari de nieuwe stichting met basisscholen en opvang voor kinderen van 0 tot 13 jaar in Goirle, Oisterwijk, Moergestel en alle kernen van Hilvarenbeek. Zo houdt ze toch nog een beetje voeling met het Goirlese onderwijsnest. Bregje: “Vlinderakker is een opvang- en onderwijslocatie gehuisvest in het centrum van het dorp. Jong en oud komen er samen.” Zo is er ook het café Ome Toon, met een aparte ruimte – dat wel – waar het sollicitatiegesprek plaatsvond en waar Bregje’s Biest-Houtakkerse avontuur onlangs van start ging.