“Kijk naar de ziel van Riel” is een initiatief van een groep Rielenaren die de ambitie heeft uitgesproken om Riel van het verleden tot heden in woord en beeld voor een breed publiek onder de aandacht te brengen. Hiertoe worden zowel het Goirles Belang als Facebook (Kijk naar de ziel van Riel) en de site www.zielvanriel.nl ingezet. Wekelijks wordt de rubriek “Groeten uit Riel” gepubliceerd. In deze rubriek worden 1 of 2 foto’s geplaatst met begeleidende tekst uit diverse tijdsvakken.
Foto 1
Riel kende ruim een eeuw geleden een kwekerij binnen haar grenzen en wel te weten van 1901 tot 1912 Boom- en Bloemkwekerij S.A. Vosters & Zn. Eigenaar Sjef Vosters was de oudste zoon van burgemeester Vosters, die woonachtig was op Kerkstraat 6, het statige huis tegenover de kerk. Het gebied werd ten zuiden begrensd door de Tilburgseweg, ten westen door de Dorpstraat, ten noorden door de spoorweg en ten oosten door de Ley. Alleen in het oosten met een spie aan de spoorlijn grenzend en dan wel het hele front omvatte vanaf de spoorweg tot aan het perceel van de directeur van de zuivelfabriek, op de hoek Tilburgseweg/Dorpstraat. De hoofdingang lag aan de Dorpstraat in het midden van het huis van Huijbregts en de spoorweg. Op het tympanon boven de belendende schuur stond in het Frans “Horticulteurs, arboricultures, S.A. Vosters et fils”. Daar begon het hoofdpad, dat parallel liep met de zuidgrens en omstreeks het midden een haakse bocht maakte naar het noordwesten, waaraan nu de straatnaam Het Bochtje herinnert. Het hoofdpad werd nabij het spoor gesloten met een poort. De eerste zeven jaar floreerde de kwekerij, die werd aangelegd door Marinus van Aart uit Zundert. Hij was onderhoofd van Koninklijke Kwekerij Charles van Ginneken. De eigenaar was een broer van toenmalig pastoor Jacobus van Ginneken (1850-1931). De grond van de kwekerij was goed van nature en de bomen werden in grote kuilen geplaatst, die gevuld werden met paardenmest, die in die tijd op de Rielse straten rijkelijk aanwezig was en met lage transportkosten aangevoerd kon worden.
Foto 2
Sjef Vosters had in 1899 ook al de plaatselijke wielrenvereniging opgericht. Met zijn kwekerij ging ook alles goed , totdat zich in 1908 ook de fruitteler Caspar Joseph Marie van Spaendonck vestigde, zoon van een Tilburgse textielfabrikant, die Fl. 50.000,00 te verteren had. Hij kocht 2,26 ha en daarna nog meer wat resulteerde in totaal 4 ha. Het had de vorm van een parallellogram, ten westen begrensd door de Dorpstraat met uitsparing van de hoek waar de boterfabriek stond en ten oosten reikende tot aan de Willem Alexanderstraat en insluitende de Juliana- en de Beatrixtraat en het huisje van Openbare Werken. Er was plaats voor beide kwekerijen, zodat voor naijver niet gevreesd hoefde te worden. Sjef Vosters en van Spaendonck troffen elkaar zelfs vaak in Café Leemans en daarna De Rooy. Vanaf de Dorpstraat gezien meteen over het Bels Lijntje, die door Sjef en zijn vriend de concurrent tot Boomkwekerslust werd gedoopt. De letters van die naam lieten ze zo duidelijk op de geval kalken, dat die heden nog zeer goed leesbaar zijn. Cas gaf hier het ene na het andere rondje en Sjef, niet tegen de verleiding bestand kon niet achterblijven. Andere niet goed gekozen financiële manoeuvres zorgden ervoor dat Sjef Vosters in 2012 failliet verklaard werd. De kwekerij van Cas werd in 1914 verkocht samen met een stuk moeras gelegen aan de Ley nabij de voormalige kwekerij van Sjef. Op foto 2 de schaduw van de bomen weerspiegelt op de gevel en geeft nog steeds in duidelijke, belettering ‘Boomkweekerslust’ weer. .