“Kijk naar de ziel van Riel” is een initiatief van een groep Rielenaren die de ambitie heeft uitgesproken om Riel van het verleden tot heden in woord en beeld voor een breed publiek onder de aandacht te brengen. Hiertoe worden zowel het Goirles Belang als Facebook (Kijk naar de ziel van Riel) en de site www.zielvanriel.nl ingezet. Wekelijks wordt de rubriek “Groeten uit Riel” gepubliceerd. In deze rubriek worden 1 of 2 foto’s geplaatst met begeleidende tekst uit diverse tijdsvakken.

Foto 1

In opdracht van Wout Hermans, alias de cowboy wordt naast het huis op de hoek Beatrixstraat/Dorpstraat in 1928, de dubbele woning ernaast, nummer 36 en 38 gebouwd. Deze dubbele woning door aannemer Frans de Beer in 1934 opgeleverd, zal op nummer 36 door het gezin de Beer zelf bewoond worden. Wout Hermans alias de Cowboy had het uitstekend voor elkaar na zijn trip naar Canada. Wout had drie kinderen en drie woningen op een rij, 34, 36 en 38 waren voor zijn kinderen. De kinderen bepaalden zelf of zij er in gingen wonen of verhuurden. Zoon Louis trekt op 1956 in op nummer 36, hij gaf er de voorkeur aan om in het midden te gaan wonen en dat tezamen met zijn vrouw Bets de Volder van de Oude Kerkstraat 10 uit Goirle. Louis kwam bij Neel de Volder, vader van Bets in verband met zijn liefhebberij de duiven, maar de mooiste duivin heeft hij meegenomen naar Riel. Dorpstraat 36 was een bijzonder huis, met aspecten die behoorden bij de tijdsgeest van die periode. Een waterput, beerput, pomp met water, een wasketel, een kolenhok. Het was er allemaal. En blijkbaar had aannemer Frans de Beer in de Tweede Wereldoorlog nog wat bijzondere ruimten toegevoegd. Als er een inval zou komen, dan hadden een aantal zaken een heel veilig plekkie wat nauwelijks te vinden was. Er was onder andere een schoring, een bergruimte tussen dak en daaronder liggende balkenvloer met planken, met een dubbele muur, waar onder andere smokkelwaar en etenswaren opgeborgen konden worden. Als men dit nodig had, werden de dakpannen gelicht en kon men zo toegang krijgen tot genoemde voorraad. Het ging hier bijna over 1 meter verborgen ruimte.

Foto 2

De grootste hobby van Louis Hermans was zijn duiven. Dat typeert deze foto. Maar er was nog veel meer, sijsjes, putters, kanaries, konijnen en kippen werden ook gehouden. Louis stond dagelijks om 5.30 uur op om zijn duiven te verzorgen en vervolgens op zijn Zundapp naar zijn werk in (meestal) Goirle te rijden. Tussen de middag reed hij altijd even naar huis om te eten en om even naar zijn duiven te kijken. Louis bracht het zelfs tot voorzitter van de duivenclub De Gevleugelde Luchtstormers in de Burgemeester Philipsenstraat te Goirle, Clubgebouw De Witpen, de vereniging van Goirle en Riel. Buiten het huwelijk hadden Goirle en Riel veel met elkaar. Dochters Anneke en Ineke trouwden respectievelijk met John Paenen en Matty Hoogendoorn. Beide Goirlenaren haalden een dubbele liefde op in Riel. John bracht het namelijk zelfs ook tot voorzitter van voornoemde duivenvereniging en Matty had ook nog een tijdje wat met de duiven. De Rielse kermisvlucht werd ook georganiseerd voor de Rielse duivenmelkers. De hoofdprijs was een gloednieuwe auto, zo werd het gepresenteerd. Zelfs uit België kwamen ze kijken. Het bleek echter een op afstand bestuurbare auto te zijn. Dat was toen vooraf moeilijk te checken. Er kwamen genoeg mensen op af. Louis Hermans had heel goede duiven. Won een keer de Orleans vlucht, wat een nationaal Nederlands evenement was. Zelfs Japanners waren toen in voor zijn duiven. Maar de liefde voor de duiven was meestal groter dan het geld. Elke zondagochtend kwamen vele duivenmelkers bij Louis samen om over de duiven en andere wereldse zaken te praten. Louis en Bets hadden ook nog twee zoons, Wout, kleinzoon dus van opa de Cowboy. Wout doet recht aan zijn naam. Is zeer geïnteresseerd in het wel en wee van zijn naamgenoot en opa en nog veel meer historie. Neel, genoemd naar zijn Goirlese grootvader, heeft decennialang in Riel ook een prominente rol gespeeld. Ook wel avontuurlijk te noemen, zou dat van opa Wout of opa Neel of van beiden afkomstig zijn. We spreken over uitersten, van het optreden als Urbanus tot voorzitter van VV Riel en verder ook nog ondersteunend als Sinterklaas, Kerstman, Zwarte Piet, Clown Floppie, Paashaas. Familie Hermans is nog steeds vertegenwoordigd op nummer 36, Thijs, zoon van Ineke en Matty is hier al vele jaren woonachtig.