“Kijk naar de ziel van Riel” is een initiatief van een groep Rielenaren die de ambitie heeft uitgesproken om Riel van het verleden tot heden in woord en beeld voor een breed publiek onder de aandacht te brengen. Hiertoe worden zowel het Goirles Belang als Facebook (Kijk naar de ziel van Riel) en de site www.zielvanriel.nl ingezet. Wekelijks wordt de rubriek “Groeten uit Riel” gepubliceerd. In deze rubriek worden 1 of 2 foto’s geplaatst met begeleidende tekst uit diverse tijdsvakken.

Foto 3

Zus Hermans, de dochter van Wout Hermans, trouwt in 1958 met Leo Vermeer uit Goirle en gaan inwonen op Dorpstraat 34 bij Wout Hermans en zijn eega Ida van Beurden. Ida van Beurden overlijdt in 1968 en Wout Hermans, alias de Cowboy, een jaar later. Het Brabants Dagblad is juist een week te laat om Wout te interviewen over zijn avonturen in Canada en in het Rielse. Er verschijnt wel een fraai artikel in het regionale blad, maar niet opgetekend uit de mond van Wout zelf. Naast Wout kleeft er nog een fenomeen aan Dorpstraat 34, namelijk het beeld van “De Goede Duitser”. Het verhaal is dat deze Duitse soldaat het leven redde van twee kinderen en dit moest bekopen met de dood. Karl-Heinz Rosch was de naam van de Duitse soldaat, die de leeftijd had van 18 jaar toen hij stierf, tijdens beschietingen door de geallieerden. Tijdens dit artillerievuur nam Karl-Heinz twee kinderen (Jan en Toos Kilsdonk) onder zijn armen en droeg hen de kelder in. Hij zette de kinderen daar neer en ging toen naar buiten waar hij door een granaat werd getroffen en het leven liet. Bij de onthulling van het beeld zei de zus van Karl-Heinz Rosch :”Hier wordt een mens geëerd die zijn ware aard heeft laten zien. Hij had met het Derde Rijk niets van doen. Een jongen die zonder dwang hier kwam en nog maar een kind was”. Leo Vermeer woonde in 1944 in een boerderij in de buurt van de plek waar de Duitse soldaat stierf. Leo wilde wel voor het beeld zorgen, omdat het in Goirle niet gewenst was. “Zet hem maar bij ons in Riel in den hof dan zorg ik er wel voor, net als vroeger in mijn bloementuintje:” . En aldus geschiedde. De Rielse basisschool toont jaarlijks aandacht en respect aan “De Goede Duitser” zoals het beeld genoemd wordt en dat rond zijn sterfdatum 3 oktober.

Foto 4

Leo Vermeer overlijdt in 2010 en Zus Vermeer Hermans blijft achter. Zij zal nog tot 2020 alleen op nummer 34 wonen tot haar overlijden en heeft dan hier 87 jaar gewoond. Dorpstraat 34 zal behouden blijven voor de familie Vermeer. Het huis gaat ook richting eeuwling gezien het bouwjaar van 1928. In die tijd had het een soort status als landgoed wat doorliep tot aan de Ley. Dorpstraat 36 en 38 werden kort daarna ook onder auspiciën van opa Wout Hermans gebouwd. De dollars uit Canada vonden een goede investering. Zoon van Leo Vermeer, Hans maakt zijn opa nog een paar jaar mee voor diens overlijden in 1969. We mogen concluderen dat het ondernemende bij de kleinzoon opgepikt is. Hans gaat naar de LTS aan de Jan Truyenlaan en mocht daarna meteen naar de bakkersopleiding. In het weekend had Hans al een baantje bij bakker Bas van de Sande aan de Kerkstraat 24. Die stap is niet vreemd, aangezien Hans op 8jarige leeftijd al met Bas soms op toer mocht in de Spykstaal. Een brood bij de voordeur afgeven was goed te doen. Al op jonge leeftijd dus al in contact met het bakkersvak. Op 18jarige leeftijd al zelf de toer doen en in de bakkerij helpen. De benodigde papieren worden intussen ook behaald. Stapsgewijs steeds meer liefde voor het vak, eerst niet te vroeg opstaan wat wijzigt naar starten om 03.00 uur. De uitdaging naar het zelf ondernemen lonkt. In Alphen ontstaat er een kans. Hans kan de bakkerij van Ad en Angeline Backx overnemen. Inmiddels had Hans bij de Lindenboom zijn vriendin Jose al leren kennen. Het zal voor hen samen in het bedrijf een zeer arbeidzaam leven worden. Om maar een voorbeeld te noemen, er vonden 13 verbouwingen plaats in de bakkerij. Diverse Rielenaren worden werknemers in zijn bedrijf. Te noemen Jurgen de Bruin, ook nog werkzaam bij Bas van de Sande geweest. Zus Mirjam de Bruin ook ruim 25 jaar, alsmede Paul Schipperen 19 jaar, waarna hij ging werken als rijschool instructeur bij de ANWB. Een overname is in zicht na 35 jaar de bakkerij runnen als Gijs van de Broek zich meldt, na eerst twee jaar meegewerkt te hebben. Na 35 jaar is Hans terug in Riel met Jose en de kinderen. In 2020 nemen Hans en Jose over, verbouwen gedurende een jaar en met trots mag nummer 34 in 2028 haar 100jarige verjaardag vieren.