Gezonder eten, meer bewegen, minder alcohol drinken en stoppen met roken. Het zijn slechts enkele plannen die mensen met het oog op het nieuwe jaar maken. Dat nieuwe jaar is inmiddels begonnen. Is het u gelukt om u aan deze plannen te houden? Of, sterker nog, om er überhaupt aan te beginnen? Goede voornemens worden deze plannen vaak genoemd, maar wanneer het niet lukt om die te realiseren, kunnen ze wellicht een ‘Blue Monday’ tot gevolg hebben.

Door Brigitte Laurijsen

Wat dat is? Een ‘Blue Monday’? Zou het simpelweg een Engelse vertaling van het Nederlandse ‘Blauwe Maandag’ zijn? Wie op zoek gaat naar het antwoord op die vraag, komt erachter dat van een letterlijke vertaling geen sprake is. Bij een blauwe maandag gaat het om ‘een korte tijd’, vroeger ook wel onbetekenend of ‘van weinig waarde’ genoemd. Een ‘Blue Monday’ is iets heel anders. Wie ermee te maken heeft of heeft gehad, weet dat al. Wie het niet weet, kan de betekenis opzoeken.

Blue Monday

Opzoeken dus. Waarom? Omdat je nieuwsgierig bent of – en dat kan natuurlijk ook – om te voorkomen dat je er zelf door wordt getroffen. Het blijkt namelijk geen pretje. Een ander woord voor Blue Monday is ‘deprimaandag’, in 2005 bedacht door de Britse psycholoog Cliff Arnall. Op deze ‘meest deprimerende dag van het jaar’ zou je stemming een dieptepunt bereiken. Door een samenloop van omstandigheden, waarvan het vaak sombere weer in januari er één is. In 2024 valt Blue Monday op maandag 15 januari.

Waar of niet?

Bedacht door een psycholoog. Het klinkt interessant, maar of het bewezen is en of het de waarheid is, daarover lopen de meningen wellicht uiteen. Hoe dan ook, een deprimaandag of zelfs een langere deprimerende periode is verre van ideaal. Maar welke invloed heb je zelf op die ‘samenloop van omstandigheden’? Wel, aan het weer op 15 januari kun je persoonlijk weinig veranderen. Wel kun je proberen te stoppen met piekeren over de goede voornemens die je niet hebt gerealiseerd.

Voornemens

Waarom maken we of maak je die eigenlijk, die ‘goede’ voornemens? Omdat je zelf vindt dat je gezonder moet leven, op welke manier dan ook? Dat kan, maar het kan ook zijn dat iemand anders dat vindt. Heeft iemand tegen je gezegd dat je te veel kilo’s weegt, niet fit genoeg bent, dat roken asociaal is of heeft een toevallige voorbijganger een andere uitspraak gedaan die jou op een negatieve wijze heeft geraakt? Dat laatste draagt niet echt bij aan je goede humeur.

Zelf kiezen

Wanneer je echt zelf iets wilt verbeteren, hoef je niet per se 1 januari als streefdatum te kiezen. Wel kun je op ieder ander moment in het jaar, een moment dat jou het beste uitkomt, stoppen met of beginnen aan iets waar jij verandering in wilt brengen. Of dat nu met eten, bewegen, drinken, roken of wat dan ook te maken heeft. Wanneer je zo te werk gaat, zal het positieve resultaat ongetwijfeld veel langer dan een ‘blauwe maandag’ duren. Veel succes!