De reuzen van Riel en Goirle lopen op zaterdag 6 januari 2024 mee in de Tilburgse Sterrentocht. Deze culturele parade trekt voor de tweede keer langs een route van 1.700 meter door de binnenstad van Tilburg. De Tilburgse Sterrentocht vertrekt om 17.00 uur bij het Paleis-Raadhuis. Licht is het centrale thema van dit evenement. “Dat spreekt ons erg aan”, aldus Mathieu van den Tillaart van het Reuzengilde Goirle en Riel. “Licht verbindt mensen en daar willen we graag een bijdrage aan leveren.”

Een avondoptocht is voor Toon meej ’t Vèèreke, de reus van Riel en zijn Goirlese metgezellin Johanna Abcovia, niet echt een primeur. Twee keer eerder maakten de twee representanten van de Goirlese en Rielse gemeenschap zoiets mee, onder meer in Nieuwpoort, een badplaatsje helemaal in het westen van Vlaanderen. Maar wat de deelname in Tilburg wel bijzonder maakt is de achtergrond van de Tilburgse Sterrentocht.

Het is te doen in de buurt van Goirle en Riel. Het Reuzengilde hoopt dan ook dat inwoners van beide buurdorpen van Tilburg naar het evenement komen kijken. Omdat licht het centrale thema is, is alles en iedereen verlicht – óók de reuzen van Riel en Goirle. “Met hun hoogte torenen ze overal bovenuit, dus wij ondersteunen de idealen voor iedereen zichtbaar”, aldus Mathieu van den Tillaart.

De Tilburgse Sterrentocht werd in januari 2023 voor de eerste keer gehouden. Het evenement is een vertaling van de eeuwenoude Driekoningentraditie naar de hedendaagse samenleving. De traditie van het Driekoningenzingen is zo goed als verleden tijd, ook in Goirle waar Mathieu van den Tillaart geruime tijd een van de organisatoren was. Door de initiatiefnemers van de Tilburgse Sterrentocht zijn de waarden van de Driekoningentraditie als uitgangspunt genomen. Dat zijn: solidariteit, delen, gelijkwaardigheid.

Deze universele waarden worden door middel van de Tilburgse Sterrentocht letterlijk uitgedragen. Dat dit aanslaat blijkt niet alleen uit het feit dat ook de reuzen van Goirle en Riel zich geïnspireerd voelen om mee te doen, maar zeker ook uit de ontwikkeling die dit initiatief in korte tijd heeft gekend. Bijvoorbeeld: Liepen er tijdens de eerste Tilburgse Sterrentocht in januari 2023, 17 groepen mee, nu zijn er dat 36. Liefst 900 kinderen hebben al zelf lampionnen gemaakt.

Opvallend is de toename van het aantal zanggroepen en theateracts. De zanggroepen zijn zeer gemêleerd en vormen een mooie afspiegeling van de grote verscheidenheid aan culturen in de gemeente Tilburg. Zowel de zang- als de dans- en theatergroepen vormen eveneens een afspiegeling van de gemeenschap. Jongereninitiatieven zijn bijvoorbeeld de theatergroepen van het Willem II College en MBO Theater Brabant. Er zijn meerdere groepen van andere culturen: Polen, inwoners van landen in Zuid-Amerika, de Hindoestaanse gemeenschap, het Ronde Tafelhuis, Oekraïners.

Oekraïners bijvoorbeeld voeren een paar grote, zelfgemaakte verlichte sterren mee waarmee ze hun dankbaarheid willen tonen dat ze in Midden-Brabant een veilig onderdak hebben gevonden. De groep Vrouwenkracht loopt met een zelfgemaakte vredesengel mee, Gemengd Koor de Bron maakte een grote vredesduif. Mascotte Kingo van Willem II doet mee, evenals rolstoelers en slechtzienden van Toegankelijk Tilburg...

De eerste Tilburgse Sterrentocht telde zo’n 600 deelnemers, waaronder een groot aantal kinderen. Uit de animo voor de tweede editie blijkt dat het initiatief aanslaat. Stichting Het Vierde Geschenk die deze culturele parade samen met tientallen vrijwilligers organiseert is daar verheugd over. De organisatie veronderstelt dat de situatie in de wereld een van de redenen is dat zoveel mensen zich door middel van deelname achter deze idealen scharen. Daarbij is licht het symbool van hoop en het centrale thema van de Tilburgse Sterrentocht. “En dat is waar we ons graag achter scharen”, aldus Mathieu van den Tillaart.

Organisatie Stichting Het Vierde Geschenk hoopt dat de deelname van de reuzen van Riel en Goirle ook andere groepen uit beide dorpen inspireert om aan een volgende Tilburgse Sterrentocht mee te doen. De stichting streeft er nadrukkelijk naar om er een Midden-Brabants evenement van te maken. De mooie traditie van het Driekoningenzingen speelde zich eveneens in deze regio af.