“Kijk naar de ziel van Riel” is een initiatief van een groep Rielenaren die de ambitie heeft uitgesproken om Riel van het verleden tot heden in woord en beeld voor een breed publiek onder de aandacht te brengen. Hiertoe worden zowel het Goirles Belang als Facebook (Kijk naar de ziel van Riel) en de site www.zielvanriel.nl ingezet. Wekelijks wordt de rubriek “Groeten uit Riel” gepubliceerd. In deze rubriek worden 1 of 2 foto’s geplaatst met begeleidende tekst uit diverse tijdsvakken.

Foto 1

Dorpstraat 34 heeft een prominente positie in de doorgaande weg van Riel. En zeker na de recente verbouwing van het afgelopen jaar. Het huis is gebouwd in 1928 door Wout Hermans als imitatie van een Noord-Amerikaanse bungalow, nadat Wout gedurende ongeveer 11 jaar lang in Canada had vertoefd. Wout Hermans was een Alphense boerenzoon, geboren in 1885 op de Druisdijk tussen Alphen en Riel, als zoon van Adam Hermans (1819-1893) en Drika van Oirschot (1851-1926). Als de laatste naam valt, spitsen de oren. Drika of Hendrica blijkt de zus te zijn van Adriaan van Oirschot, de vader van Smid Harrie van Oirschot uit de Kerkstraat. Harrie is dus een neef van Wout Hermans. Wout was de zesde uit een gezin van 8 kinderen. Met zijn 21 jaar besluit hij als avonturier naar Canada te gaan. Hij kwam daar uiteindelijk terecht in Rockyford (Alberta), in de buurt van Calgary, aan de andere kant van Canada notabene. Wout gaat er werken. Het enige wat hij goed kan, is omgaan met paarden en koeien. En zo werd hij daar cowboy. Wout keert in 1920 terug naar Riel met een Belgische vrouw die hij in Canada ontmoet had, Marie-Louise Vellemans. Haar broer Felix zal ook nog enkele jaren inwonen, alvorens hij vertrekt naar Brussel. Wout doet zijn naam Cowboy eer aan in Riel. Had een koe de kolder in de kop, dan ging Wout met de fiets en de lasso op pad en de koe werd gevangen. Tijdens het jachtseizoen, jagen ook als de beste, als hij fazanten en patrijzen uit de lucht schoot, altijd raak.

Foto 2

Het drietal Wout, zijn vrouw en haar broer gaat eerst wonen naast het Bels Lijntje, voor wat later de nieuwe melkfabriek wordt, op Dorpstraat 54, in het huisje van Heintje Hermans, een broer van Wout die juist vertrokken was naar Goirle. Een volgend adres is in een schuurtje, achter het dan nog niet aanwezige adres Dorpstraat 34. Uit overlevering is Wout waarschijnlijk in 1924 nog een keer terug gegaan naar Canada in verband met “unfinished business”. Een prachtige prospectus van zo’n reis per stoomboot als zijn paspoort uit 1924 wijzen daar op. Bepaalde bezittingen dienden nog verkocht te worden, waartoe een T-fordje behoorde. Aangezien deze auto niet aan de man gebracht kon worden, zou de auto dan maar in het water gereden te zijn. In 1928 laat Wout aan de Dorpstraat 34 de “Amerikaanse bungalow” bouwen. Op 12 mei van dat jaar vroeg hij een bouwvergunning aan. Het huis was ontworpen door Simon Anselmus van Erven, bouwkundige aan de Tilburgscheweg A 325 te Goirle. Die Simon van Erven was een zoon van de Rielse timmerman Hendrik van Erven en Net Vosters, zus van de Rielse oud-burgemeester Simon Anselmus Vosters (1848-1912). Het nieuwe huis had een zuiver vierkant grondoppervlak , kende eigenlijk maar één verdieping met een piramidevormige kap, een echt Noord-Amerikaans aandoend huis. Marie Louise zijn echtgenote overlijdt helaas al in 1929. In 1930 is broer Felix al vertrokken. Wout hertrouwde al vrij snel met de dienstmeid van toen de buurman, burgemeester Willem Huijbregts, namelijk met Ida van Beurden uit Udenhout. Uit dat huwelijk worden drie kinderen geboren, Louis (1930), José/Zus (1932) en Rika (1934) Hermans.