“Kijk naar de ziel van Riel” is een initiatief van een groep Rielenaren die de ambitie heeft uitgesproken om Riel van het verleden tot heden in woord en beeld voor een breed publiek onder de aandacht te brengen. Hiertoe worden zowel het Goirles Belang als Facebook (Kijk naar de ziel van Riel) en de site www.zielvanriel.nl ingezet. Wekelijks wordt de rubriek “Groeten uit Riel” gepubliceerd. In deze rubriek worden 1 of 2 foto’s geplaatst met begeleidende tekst uit diverse tijdsvakken.
Foto 1
Op deze foto van 1975 zien we Dorpstraat 59 links. Jan van Berkel en zijn vrouw Trees Verhagen zijn hier in het jaar dat de foto gemaakt is , komen wonen. Daar tussenin braakliggend terrein achter een haag. Rechts zien we de boerderij van dan nog familie de Werd. Voor de haag zien we opmerkelijk veel auto’s bij elkaar. Deze waren eigendom van Autobedrijf van Iersel, gevestigd op Dorpstraat 50. Vanaf 1 februari 1969 startte Cees van Iersel zijn bedrijf met zijn handel, inkoop en verkoop van tweedehands auto’s. Alsmede het repareren van personenauto’s en lichte bedrijfswagens. Er werden vaak auto’s gekocht, gerepareerd als dat nodig was. Er was veel vraag naar tweedehands auto’s , dus dat was renderend. Onderhoud, schadeherstel en keuringen werden verricht aan alle merken auto’s . Eind jaren 70 was er naast het Bels Lijntje voor Cees van Iersel ook nog de gelegenheid om een aantal auto’s te parkeren. Er was achter nummer 59 nog meer motorisch in beweging. Er werd jaarlijks een autocross georganiseerd. En het bood de jeugd ook ruimte om te crossen over het gebied achter de Dorpstraat. En als de tank leeg was, kon je langs de molen aan het Zandeind even letterlijk en figuurlijk bij tanken bij Garage Jan van Riel. Achter de Dorpstraat ligt tot aan 1975 heel veel landbouwgrond, openbare grond , akkers en wat dies meer zij. Het was grond van de families de Werd, van de Brand, Wouters en Vermetten. Dan spreken we over de adreseigenaren van Dorpstraat 61 tot aan nummer 3.
Foto 2
Gemeente Alphen en Riel ontwikkelt plannen om het gebied achter de Dorpstraat bouwrijp te maken. Vanaf 1975 gaat er gebouwd worden. Er wordt gefaseerd gebouwd. Het eerste project medio 1970 behelst 19 woningen. Er ligt nog grond tussen de woningen aan de achterzijde van deze woningen en het Bels Lijntje. De mogelijk bestaat om op deze wijze het perceel uit te breiden. Vanaf 1976 vinden de eerste bewoners hun domicilie aan de straat De Ronde Akkers in het plan De Ronde Akkers. Deze naam was afkomstig van de boeren hoe zij de akkers dienden te ploegen. De ploeg kon niet omgedraaid worden, er werd rond geploegd, vandaar De Ronde Akkers.
De Ronde Akkers is een wijk die zich bevindt van de ingang aan de straat de Ronde Akkers, naast Dorpstraat 59 tot aan de Blokakkers, naast huisarts vanaf ingang Dorpstraat. De straten zijn Ronde Akkers, Vlucht, Ronsel Speelman, Kaar en Blokakkers . Niet alles werd bebouwd in de Ronde Akkers. In het derde decennium van de eenentwintigste eeuw wordt nog steeds vrije grond bebouwd. De wijk de Ronde Akkers is tijdens Carnaval de vereniging de Meulengaopers, begrijpelijk met het zicht vanaf de eerste straat de Ronde Akkers op de molen, juist aan de overzijde van het Bels Lijntje. De nieuwe buurtvereniging ontpopt zich ook als actieve buurt, zoals we dat noemen. Er wordt een aantal bewoners gecharterd die jarenlang op Koningsdag de Zeskamp gaan organiseren. Een activiteit waar het gehele dorp aan deelneemt. Plaats van de activiteit zal in den beginne het Dorpsplein zijn en afsluiting van het evenement gedurende vele jaren in de Harmoniezaal.