Heemkundekring Carel de Roy viert dit jaar haar 75-jarig bestaan. In dit kader stonden er dit jaar al verschillende succesvolle activiteiten op het programma. Afgelopen zaterdag 18 november pakte de Jubileumcommissie uit met de Bonten Aovend: het werd een mooi evenement met als thema het regionaal dialect.
Door Luc van Hoek
Bomvol
Bij de voorbereiding was al wel gerekend op een grote opkomst, maar de inschrijving overtrof de verwachtingen: tot de laatste dagen kwamen er aanmeldingen binnen. Het was passen en meten om zo’n 170 bezoekers een plaats te geven in de bomvolle grote zaal van C.C. Den Heuvel. Naast Alphen en Riel bestrijkt de heemkundekring voortaan ook buurdorp Chaam sinds het opgaan van Heemkundekring Ledevaert.
Jo Hoogendoorn bracht meteen ambiance in de zaal. Jo (79, Goirle) is een Brabantse troubadour in hart en nieren. Hij zingt en vertelt al meer dan 50 jaar liedjes en volksrijmen in zijn Brabantse outfit. Lopend door de zaal bracht hij vol enthousiasme zijn liedjes en voordrachten, zoals ‘De Beekse toren’. Natuurlijk kon de massaal meegezongen megahit ‘Daor komt m’ne witpen aon’ niet ontbreken…
Om het thema ‘dialect’ verder uit te diepen was Yoïn van Spijk uitgenodigd; dat was een schot in de roos. Yoïn van Spijk komt uit Drunen en is Projectmedewerker dialect bij Erfgoed Brabant. Hij studeerde o.a. Italiaans en Taalwetenschap aan de Universiteit van Utrecht. Op een vlotte en verhelderende manier nam hij de bezoekers mee in het ontstaan en de geschiedenis van ons dialect. Hierbij bleek dat het A.B.N. (Algemeen Beschaafd Nederlands) eigenlijk maar een afgeleide is van de verschillende dialecten in de vele Nederlandse regio’s. Maar regionale verschillen zullen er altijd blijven bestaan.”
Oud-Alphenaar uit de Oosterwijksestraat Guus Meeuwsen heeft het Alphense dialect voor altijd in zijn hart gesloten. Dat deed hij al als semmelaar in de ton met Carnaval. Nu, als docent Nederlands en Engels op her R.O.C. Sport en Bewegen in Tilburg, koestert hij nog steeds deze tongval. “Brabants waor ’t kan, Nederlands waor ut mot” is zijn motto.
Hans Haerkens is geboren en getogen Rielenaar, maar woont al geruime tijd in het grensdorp Poppel en treedt al 20 jaar in het Rielse op in de ton. Hans is nog steeds nauw betrokken bij Riel. Als opa bracht Hans zaterdag humor en entertainment in zijn bijdrage aan de avond. Het ‘Chaomse’ deel van de avond kwam voor rekening van Toon Dekkers en Ad Verhees. Toon, ook bekend van de muziekgroep ‘Baomes’ bracht op zijn gitaar een prachtig lied. Als leden van het Chaams Cabaret hebben zowel Toon als Ad Verhees veel podiumervaring opgedaan.
Dank
Voorzitter van ‘Carel de Roy’, Eddy de Swart, dankte naast Julia Ermens als presentatrice de Jubileumcommissie van de heemkundekring voor de organisatie. Ook de podiumgasten en de medewerkers van CC den Heuvel verdienden een compliment. De podiumgasten voor een intensieve, maar gevarieerde avond en de medewerkers voor hun inzet, gastvrijheid en goede zorg!