Het is donderdagavond 16 november, alle regenkleding gaat aan, maar ik arriveer droog op De Koudepad waar de secretaris van Stichting Jong René Knuvers (48) mij ontvangt; in de woonkamer legt zijn dochter een puzzel van 500 stukjes, wij gaan in de keuken zitten voor ons gesprek. Na het vertrek van voorzitter Robin Jong (!) heeft het bestuur een tekort aan bestuursleden. Het mogen er vijf zijn, idealiter, maar ze zijn met z’n tweeën (René dus en Piet van Amelsfoort). De bedoeling van dit artikel is om mensen te interesseren voor een boeiende, uitdagende, dankbare klus: het besturen van jongerenwerk in Goirle.

door Ben Loonen

Het is rustig momenteel

Stichting Jong is veel in het nieuws geweest de afgelopen jaren, maar momenteel is het rustig. Als een onderaannemer van ContourdeTwern binnen het Dorpsteam “doet” Stichting Jong het jongerenwerk in de breedste zin van het woord. Het uitvoerende team bestaat uit vier vaste medewerkers (er zijn vacatures) en een groot aantal vrijwilligers. Het zijn zowel HBO- als MBO-jongerenwerkers; er zijn nog plaatsen voor volleerde én startende medewerkers. We hebben het over het algemene jongerenwerk, ambulant jongerenwerk, buurtsport-activiteiten. Jongerenwerkers zijn ook een-op-een bezig met jongeren of gezinnen die ondersteuning nodig hebben. Mainframe is het honk, ter plaatse en van daaruit zijn er de activiteiten. Volgens René is er op het gemeentehuis tevredenheid over de werkzaamheden van Stichting Jong, dat is wel eens anders geweest; de opdracht strekt tot eind 2025 en daarna ziet de Stichting wel verder. Maar momenteel is het dus rustig.

Nieuwe bestuursleden

René is nog niet zo lang bestuurslid. Hij kwam toen de Stichting in zwaar weer verkeerde: regen en tegenwind, waterschade. Hij kan niet tegen onrecht. Hij had nooit gedacht naast zijn drukke werk te gaan besturen (hij heeft een ingenieursbureau rollend materieel, treinen, trams, enfin alles wat stalen wielen heeft). Dit wil hij ook meegeven aan mensen die dit lezen: “denk er eens over na, ook al heb je nooit gedacht dat het iets voor jou zou zijn.” Wil je meedenken over de ontwikkeling van modern jongerenwerk, vind je communicatie leuk (met de gemeente, met de pers, de LOG), vind je personeelsbeleid iets voor jou, heb je gedachtes over het gebouw Mainframe … er is van alles te doen; in het bestuur worden de aandachtsvelden onderling verdeeld. Het is een onbetaalde functie, maar er staat wel iets tegenover: je komt in een interessant netwerk terecht, je krijgt een training of een cursus op maat, je ontwikkelt persoonlijke skills. Leeftijd? Moet je oud en wijs zijn? “Helemaal niet! Jong talent is zeer welkom, dat is juist “de zaak” van het jongerenwerk, we hebben eigenlijk geen drempel.” Tussen haakjes voegt hij toe dat ook mensen met allerlei deskundigheid in een adviserende rol welkom zijn, zo is er bijvoorbeeld een psychiater die ze altijd om raad kunnen vragen.

Voor hoe lang?

Het is moeilijk om mensen te vinden voor een bestuur, om vrijwilligers te vinden sowieso. Een tip die de laatste tijd voorbij komt: vraag mensen voor een beperkte termijn, maak het behapbaar, overvraag niet. Vraagt Stichting Jong dus bestuurders tot eind 2025 (de contractperiode met gemeente en ContourdeTwern loopt dan af)? René zegt dat een bestuurder volgens de statuten vier jaar aanblijft (wel verlengbaar), dat je er altijd uit kunt – het is geen gevangenis – maar dat de Stichting Jong ook na 2025 verder wil. “Het komende jaar zal rustig zijn, dus mooi om er in te komen, het jaar daarna wordt het inderdaad weer spannender, we zullen het zien.” Maar een beetje geloof in de goede zaak van het jongerenwerk mag je wel hebben. Je daarvoor bestuurlijk (d.w.z. vanaf een afstand, met het feitelijke werk bemoei je je niet) inzetten, moet uiteindelijk ook dankbaar werk zijn en duurzaam: wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Zo beëindig ik mijn gesprek met deze bestuurder die weet hoe je dingen aan het rollen krijgt; op de valreep verneem ik dat er ook muziek in hem zit als pianist in meerdere bands (Soul in One, West Coast Project, Chill Alley en Fleetwood Mac Project). Intussen heeft zijn dochter de puzzel een beetje verder gelegd. Buiten is het nog droog.

Heb jij interesse? Stuur dan een brief met motivatie en eventuele vragen naar René:

secretaris@mainframe101.nl

Wil je het werk van stichting Jong zelf eens ervaren? Maak een afspraak met Anita Lemmers (anitalemmers@mainframe101.nl of (06) 2048 2364 en loop binnen in het gebouw Mainframe (Sint Jansstraat 1-01 in Goirle).