“Kijk naar de ziel van Riel” is een initiatief van een groep Rielenaren die de ambitie heeft uitgesproken om Riel van het verleden tot heden in woord en beeld voor een breed publiek onder de aandacht te brengen. Hiertoe worden zowel het Goirles Belang als Facebook (Kijk naar de ziel van Riel) en de site www.zielvanriel.nl ingezet. Wekelijks wordt de rubriek “Groeten uit Riel” gepubliceerd. In deze rubriek worden 1 of 2 foto’s geplaatst met begeleidende tekst uit diverse tijdsvakken.

Foto 1

Dorpstraat 59 wordt gebouwd in 1933. Hetzelfde bouwjaar als van nummer 50 aan de overzijde, nu nog woonachtig Toon en Riet Lemans. De adressering van nu nummer 59 was toen nog B188, de aanduiding tot 1952. Bewoners zijn o.a. de kinderen van den Brand en Sjef van Riel een paar jaren, voordat hij naar Canada vertrekt. In 1975 wordt Piet van Berkel met zijn vrouw Trees Verhagen de eigenaar van nummer 59. Zij kopen het huis van twee vrijgezelle dames van den Brand. Het gezin van Berkel-Verhagen bestaat uit drie jongens, Jan, Ton en Peter. Pa Jan van Berkel is Hilvarenbekenaar en vrouw Trees is een rasechte Goirlese. Twee zussen van Trees vinden ook de liefde in Riel, Cor van de Pol en Riet van Riel zullen hun getrouwde namen zijn. Jan van Berkel en Trees trouwen in 1960 en wonen eerst in Goirle in de Kloosterstraat en verhuizen dus vervolgens naar Dorpstraat 59 te Riel. Piet was van origine timmerman en genoot zijn opleiding aan de 1e LTS aan de Spoorlaan te Tilburg, sinds 1985 het Natuurmuseum Brabant. Een fraai glas in lood herinnert nog steeds aan de ambachten die hier gedoceerd werden. Het was handig om drie jongens in het gezin te hebben. Er was namelijk werk genoeg om het huis te upgraden en de schuur om te turnen tot een werkplaats. De zoons leverden daar ook een bijdrage aan. Fraaie opdrachten in het Rielse waren renovatie van de kerktoren en de eerste bejaardenwoningen aan het Dorpsplein. Het bedrijf verzorgde ook verkoop van bouwmaterialen in de breedste zin. Zoon Jan had het timmermansbloed in de genen en maakte er ook zijn levenswerk van. Ton dient de krijgsmacht en zoon Peter professioneel als ambulancechauffeur en al heel lang als beheerder het gezicht in de kantine van VV Riel met veel ondersteuning van familieleden, ook dienstbaar in de gemeenschap.

Foto 146 Foto 2

Op foto 2 , architectuurfotografisch weergegeven, is een enorme metamorfose te zien ten aanzien van Dorpstraat 59. Eigenaren zijn Thijs Verberne en zijn partner Janneke. Hun eerste woning is aan de Surfplas in Goirle vanaf 2012, de eerste bebouwing aldaar. Als Dorpstraat 59 te koop wordt aangeboden in 2017, valt hun oog daarop. Een pand met woon- en bedrijfsbestemming kan na de nodige procedures getransformeerd worden naar alleen woonbestemming. Een perceel van 1513 m2, waar werk te verrichten is, ook door veel eigen activiteit. In 2018 wordt het huis in Goirle verkocht en besloten om aan de Dorpstraat in een stacaravan te gaan wonen, vanaf 2019. Ook bood het kantoor in de werkplaats nog tijdelijk ruimte om te wonen. Een idee om een etage op de schuur te bouwen gaat niet lukken. Het idee voor een andere woonvorm zoals appartementen wordt geen vergunning voor gegeven. Het ontwerp van architect Marieke de Jong, van origine interieurarchitect, doet recht aan zowel het inpandige als aan de buitenzijde aan het voormalige huis van de van Berkels en naar volledige wens van de huidige bewoners. De Dorpstraatzijde blijft intact, te zien aan de kozijnen boven en beneden in de voorbouw. Op een later moment komt er ook een vergunning op het perceel voor een tweede woning aan de Ronde Akkers. Na het inschakelen van een makelaar is Rielenaar Benny Janssens van het gelijknamige tegelzettersbedrijf er snel bij om tot aankoop van de grond over te gaan. Het resultaat een fraai bebouwd perceel, wat recht doet aan de omgeving.