Gezamenlijk bidden
De dagelijkse vijf gebeden, de ‘pilaar van religie’, een van de vijf Zuilen van de islam, moeten het beste collectief worden gedaan vanwege het belang dat de islam aan gemeenschap hecht. Het Congregatiegebed, zo wordt het gebed genoemd dat gezamenlijk wordt gebeden door moslims die samenkomen, voorgegaan door een imam.
Een moslim toont zijn toewijding aan Allah door vijf keer per dag te bidden. Hij richt zijn leven in naar het ritme, de tijdstippen van de gebeden, verdeeld over de dag.
De religie van de Islam hecht groot belang aan eenheid, solidariteit en broederschap. Om deze reden wordt het aangemoedigd om vijf keer per dag samen te bidden en werd het verplicht om het vrijdaggebed één keer per week en het Eid-gebed twee keer per jaar gezamenlijk te doen.
De Profeet Mohammed (vrede zij met hem) zei ooit dat gebeden die gezamenlijk worden verricht 25 tot 27 keer meer voldoening geven en waardevoller zijn dan gebeden die alleen worden gedaan. ”Als een persoon de wassing (Wudu) goed uitvoert en voor het gebed naar de moskee gaat, komt hij voor elke stap die hij zet totdat hij de moskee heeft bereikt een graad hoger en wordt een van zijn zonden uitgewist.”
Het bijwonen van gezamenlijke gebeden is het symbool van de islam en een van de indicatoren van geloof. Door gezamenlijk te bidden wordt de eenheid en toewijding van moslims aan elkaar voortdurend vernieuwd en versterkt. Er ontstaat op die manier volledige liefde en solidariteit onder moslims.
Men ontmoet elkaar en men praat met elkaar. De moslim schiet mensen in nood te hulp. Zo ontstaat gemeenschapszin en solidariteitsbewustzijn. In plaats van egoïstische individuen neemt het aantal altruïstische, behulpzame en humanitaire mensen in de samenleving zo toe. Veel problemen zijn dus zo gemakkelijk op te lossen.
Gezamenlijk gebed helpt mensen ook gewend te raken aan georganiseerdheid en discipline. Je begint niet met een rij erachter voordat de eerste rij vol is en er wordt op gelet dat er zo min mogelijk ruimte tussen de rijen overblijft. Er wordt voor gezorgd dat iedereen in één lijn in de rij staat.
Kazim Erçoban