“Kijk naar de ziel van Riel” is een initiatief van een groep Rielenaren die de ambitie heeft uitgesproken om Riel van het verleden tot heden in woord en beeld voor een breed publiek onder de aandacht te brengen. Hiertoe worden zowel het Goirles Belang als Facebook (Kijk naar de ziel van Riel) en de site www.zielvanriel.nl ingezet. Wekelijks wordt de rubriek “Groeten uit Riel” gepubliceerd. In deze rubriek worden 1 of 2 foto’s geplaatst met begeleidende tekst uit diverse tijdsvakken.
Foto 3
In 1970 wordt het Sint Jozefhuis overgedragen aan de gemeente Alphen en Riel\. De gemeente neemt het initiatief tot een verbouwing. De gemeente initieert een Stichting Gemeenschapshuis tot gemeenschapshuis De Zwade met een eigen bestuur. Wat betekent dan de Zwade en hoe tot deze naam gekomen? De Zwade is een zwaai met de zeis. Er werd duidelijk afgestapt van het roomse onderweg naar een nieuwe toekomst. Van binnen werd nagenoeg alles gesloopt. Ook het dak en de gevels hadden daaronder te lijden. Zelfs het oorlogsmonument dat voor het gebouw stond werd verplaatst en naast de kerk geplaatst. Inmiddels een plaats op het kerkhof. Het podium werd afgebroken en de kelder dicht gestort. Ee werd een stuk aangebouwd. Er kwam een café, een dansvloer en een bovenzaaltje voor vergaderingen. Niet alleen het verenigingsleven maakte gebruik van de Zwade, maar ook de gemeenteraad van toen nog Alphen en Riel. Een omissie bleek te zijn het verwijderen van het podium, wat later een groot gemis bleek te zijn voor het gemeenschapshuis. De intentie is dat Ad en Nelleke Spape, voormalig verbonden aan Café de Kroon, tezamen De Zwade gaan uitbaten. Door ziekte van Ad zal dit voor hem maar een paar maanden duren. Nelleke heeft nog twintig jaar in De Zwade gewerkt.
Foto 4 Foto 144
In 1995 komt de Zwade leeg te staan. De Leybron had de functie van De Zwade overgenomen. Het pand zal een jaar leeg staan. Buurman Antoon van Bavel runt tezamen met zijn zoon Rob een timmer- en bouwbedrijf en besluiten het pand aan te kopen. Woonruimte in combinatie met extra ruimte voor het bedrijf, onder andere de grond achter De Zwade. Een pragmatische oplossing. Er wordt besloten om de buitenzijde in de oorspronkelijke staat te herstellen en ook de naam St Jozefhuis wordt weer aangebracht. Best toepasselijk als je beseft dat ook St. Jozef zijn kost verdiende als timmerman. De oude tekeningen overziend werd besloten door de van Bavels om het pand terug te brengen naar het origineel van 1935. Een lovenswaardig initiatief. Op de hekken van toen na is dat allemaal gelukt. De voorlaatste fase was de naamplaat. Niet meer uitgevoerd als tegeltableau maar met plakletters. Vroeger droeg de gevel bovendien nog een kruisje. Dat werd niet teruggebracht. Het Roomsche is er inmiddels wel van af. Vanaf 2005 heeft de familie Loots het pand gekocht. Trots en dankbaar natuurlijk dat zij in dit monumentale pand kunnen en mogen wonen. Die dankbaarheid hebben zij aan de Rielse gemeenschap dik en dubbel terugbetaald. Zoals het veel niet autochtone Rielenaren betaamt, zetten Maikel en Anouck zich op diverse manieren vol in om een steentje bij te dragen aan Kaaiengat.