Volgende week is de Week tegen Kindermishandeling, aanleiding voor de Goirlese Taskforce Kindermishandeling om opnieuw aan de bel te trekken. Het doel is om aandacht te vragen voor een gevoelig onderwerp en dat in een zo vroeg mogelijk stadium bespreekbaar te maken. Peti Stevens, oprichter en kartrekker van de Taskforce: “Het is belangrijk om kinderen die te maken hebben met mishandeling te blijven zien. Laat ze niet aan hun lot over. Heb je een niet-pluis-gevoel, maak dat bekend.”
DOOR WILMA ROBBEN
Niemand mag wegkijken
In de Goirlese Taskforce kindermishandeling zitten professionals uit acht verschillende organisaties die zich bezighouden met het opvangen, begeleiden, onderwijzen en welzijn van kinderen. Peti: “We zijn nog op zoek naar iemand uit de sportwereld.” Als vrijwilliger is ze eigenlijk een ‘vreemde eend in de bijt’. Haar betrokkenheid is er niet minder om. Peti heeft een missie. Via Goirles Belang vraag ze dit jaar samen met Berna Trommelen (Expertisecentrum huiselijk geweld en kindermishandeling, regio Hart van Brabant) en Monique van den Hurk (schoolmaatschappelijk werker basisonderwijs van De Keyzer) aandacht voor activiteiten in de week tegen kindermishandeling. Want net als in voorgaande jaren is ook het credo van dit drietal: “Niemand mag meer wegkijken”.
Ouders willen het beste voor hun kind
Zo was er het afgelopen jaar speciale aandacht voor de kinderdagopvang. Pedagogische medewerkers volgden een training. Aan bod kwamen onder meer: signalering, meldcode en gesprekstechnieken. Want hoe praat je met ouders en kinderen over een vermoeden van kindermishandeling? Het is een gevoelig onderwerp. Dit kon allemaal gerealiseerd worden met steun van sponsoren.
Peti: “In de Taskforce gaan we ervan uit dat de meeste ouders het beste met hun kind voor hebben. Omstandigheden als bijvoorbeeld stress door armoede en echtscheiding kunnen een trigger zijn, waardoor er dingen gebeuren met schadelijke gevolgen voor de ontwikkeling van een kind.”
Voorkant
Berna: “Waarom we zo graag aan de voorkant zitten, is om langdurige trajecten in de jeugdzorg te voorkomen. Als we gezinnen eerder kunnen ondersteunen, hoop je veel leed te voorkomen. Het gaat om vroegtijdig zien, zonder oordelen. De inzet van nu is: durf te vragen, ben er niet bang voor. Peti vult aan: als je een kosten-batenanalyse maakt, ben je met vroegsignalering bovendien goedkoper uit dan problemen door te laten sudderen.” Berna: “Een complexe vechtscheiding kost 12,5 keer zoveel (€ 50.000) dan een ‘normale’ scheiding (€ 4.000). Dat is allemaal gemeenschapsgeld dat wordt ingezet als kinderen trauma’s oplopen.
Bus on tour
In voorgaande jaren waren de activiteiten gericht op het onderwijs, sportverenigingen en de kinderopvang. Peti: “Dit jaar heeft de Taskforce een ‘Bus on tour’ georganiseerd. We gaan naar de mensen toe. We richten ons op vrijwilligers, groep 8 van Edu-Leyscholen (andere twee scholen hebben al een eigen programma) en op jongeren van het Voortgezet Speciaal Onderwijs De Keyzer. Bram Thewissen (jongerenwerker van Mainframe/Dorpsteam, red.) gaat met zijn busje op pad. Op basisscholen geeft hij een korte voorlichting. Wat is kindermishandeling, hoe signaleer je het. Daarna gaat hij met de kinderen in gesprek.” Monique: “Bij De Keyzer bezoekt Bram groep 7 in plaats van groep 8. De workshop ‘Bus on tour’ geeft Bram bij ons ook in het derde leerjaar van het voortgezet speciaal onderwijs.” Peti: “Samen met Jason Doti (social worker van het Dorpsteam, red.) ga ik op bezoek bij vrijwilligersorganisaties om informatie uit te wisselen en met elkaar het gesprek aan te gaan. Je hoeft het probleem zelf niet op te lossen, maar bij signalen of vermoedens van kindermishandeling moet je wel weten waar je terecht kunt. Alles is erop gericht dat kinderen en ouders in een zo vroeg mogelijk stadium de steun en hulp krijgen die zij nodig hebben.”
Laat me niet los
De aftrap van bovengenoemde activiteiten is in de week van 20 november. ‘Laat me niet los’ is dit jaar het thema. In de week tegen kindermishandeling zal er op alle scholen en kinderdagverblijven extra aandacht aan worden besteed. Er zijn speciale filmpjes, boeken en andere lesmaterialen aanwezig. Dan is er ook nog facebook om die week in de gaten te houden, want alle leden van de Taskforce zullen daar posten wat ‘hen niet loslaat’.
0 bange ouders
Berna: “Op 23 november is er door het Regionaal Expertisecentrum in het Willem II Stadion in Tilburg een netwerkbijeenkomst georganiseerd. Een vrije inloop met een informatiemarkt, tal van workshops en een lezing door Peter Dijkshoorn. Namens de Vereniging Nederlandse Gemeenten is deze voormalig kinderpsychiater ambassadeur van een lerend jeugdstelsel. Hij doet een oproep voor 0 bange ouders. Ze moeten niet bang zijn om hulp te vragen.” Monique: “Je ziet er nu dat veel ouders stress ervaren als de naam Veilig Thuis valt. Dat wil je niet. Er is geen oordeel, je probeert laagdrempelig te zijn. Als het misgaat, is daar een reden voor.”
Voorbeeldfunctie
Berna: “Vanuit het Expertisecentrum kijk ik in veel gemeentes mee en in Goirle zie ik veel enthousiasme in de werkgroep. De partijen weten elkaar te vinden. Er wordt goed samengewerkt. Het initiatief is van onderop. De Taskforce heeft echt een voorbeeldfunctie. Monique kan dat beamen: “De Keyzer doet nu voor het derde jaar mee. Vorig jaar is in de onderbouw ‘het Schildje’ ingezet wat een succes was.” Schildje is een toegankelijke schildpad die kindermishandeling op een laagdrempelige manier bespreekbaar maakt. “De aanpassingen die hiervoor zijn gedaan waren op maat.”
Meer meldingen
Peti: “Dat ons werk zin heeft, blijkt wel uit het aantal meldingen van kindermishandeling. In het eerste halfjaar van 2023 was er in onze gemeente met 147 meldingen sprake van een stijging van maar liefst 53%. Het wil niet zeggen dat er in de gemeente Goirle meer kindermishandeling voor komt, maar wel dat het hier bespreekbaar is gemaakt.”
Deel je zorgen
Maak jij je zorgen om een kind, blijf er niet mee rondlopen. In Goirle en Riel kun je terecht bij het Dorpsteam (013-5348989;
contact@dorpsteamgoirle.nl) en Klantenbureau Sterk Huis Goirle (013-5433073).
Dan zijn er nog algemene organisaties waarbij je terecht kunt. Bij direct gevaar: bel 112. Voor advies, ondersteuning of melding, bel Veilig Thuis: 0800 2000, 24/7 telefonisch bereikbaar. Hier kun je gratis en anoniem chatten. Voor kinderen is er gratis en anoniem de kindertelefoon: 0800-0432.
Buiten deze organisaties zijn er ook mensen met wie je kunt praten, zoals de leerkracht, de jongerenwerker, de trainer of vertrouwenscontactpersoon op de sportclub, je buurvrouw, huisarts of iemand anders die je vertrouwt.
Heeft iemand vragen of wil iemand voorlichting krijgen, neem dan contact op met Peti Stevens, via
taskforcekmgoirle.nl@gmail.com