“Kijk naar de ziel van Riel” is een initiatief van een groep Rielenaren die de ambitie heeft uitgesproken om Riel van het verleden tot heden in woord en beeld voor een breed publiek onder de aandacht te brengen. Hiertoe worden zowel het Goirles Belang als Facebook (Kijk naar de ziel van Riel) en de site www.zielvanriel.nl ingezet. Wekelijks wordt de rubriek “Groeten uit Riel” gepubliceerd. In deze rubriek worden 1 of 2 foto’s geplaatst met begeleidende tekst uit diverse tijdsvakken.
Foto 1
Het patronaat, parochiehuis, St. Jozefhuis allemaal benamingen die de revue passeerden voor Dorpstraat 20, gebouwd in 1934-1935 in opdracht van het kerkbestuur. Dit huis, in de tijd van het Rijke Roomse leven gebouwd, werd zoals toen gebruikelijk op 16 mei 1935 ingezegend, in aanwezigheid van vele belangrijke genodigden. Er werd ook een gedenksteen ingemetseld en daarachter een oorkonde geplaatst. Deze oorkonde werd later terug gevonden met de volgende tekst: “In het jaar Onzes Heeren negentienhonderd vijf en dertig, tijdens het roemrijke Pontificaat van Z.H. Paus Pius XI, toen Hare Majesteit Koningin Wilhelmina het Koninkrijk der Nederlanden bestuurde en twee dagen tevoren op hare reis naar België te Riel overnachtte, toen Zijne Hoogwaardige Excellentie Mgr. Petrus Hofmans Bisschop was van Breda en de Hoogeerwaarde Jos Baeten Deken van het Dekenaat Ginneken en de heer W. Huijbregts Burgemeester was der Gemeente Alphen en Riel, werd deze oorkonde opgemaakt, bij gelegenheid der plechtige inzegening van het St. Jozefhuis”. De kerk van Antonius Abt, het grote Christusbeeld, de pastorie en dus het St. Jozefhuis, het Rijke Roomse Leven was goed vertegenwoordigd in Riel. Het St. Jozefhuis een opmerkelijke naam waar St. Antonius Abt het voor het zeggen leek te hebben, die op zijn beurt bij de basisschool ook gepasseerd werd, toen het Pius X school werd. Verantwoordelijk hiervoor blijkbaar Meester Vermeulen die stelde: ”er zitten hier toch geen vérrekes op school”, verwijzend naar het dier dat de heilige kluizenaar St. Antonius gezelschap hield.
Foto 2
Het St. Jozefhuis had haar bestaan ook te danken aan het 25-jarig priesterschap van Pastoor van Raamsdonk in 1935. De parochianen brachten als cadeau 2.300 gulden bij elkaar: de bouwstenen voor een parochiehuis. Op 25 oktober 1934 gaf de bisschop toestemming voor de bouw. Op 2 december werd het werk gegund aan Frans de Beer uit Riel voor 8000 gulden. In het St. Jozefhuis was meester, mister van den Hout, verbonden aan de basisschool Pius X gedurende 23 jaar de drijvende kracht achter het St. Jozefhuis. Het gemeenschapshuis avant la lettre werd gerund en onderhouden door hem. Hij draaide er soms tot driemaal per week films met een eigen filmtoestel. Minstens een keer of 8 per jaar was er een uitvoering in de zin van een toneelstuk. Behalve een bibliotheek, waarvan de boeken grotendeels door de meester zelf werden aangekocht, was er de Boerenleenbank in gevestigd. Kortom, over tekorten hoefde nooit gesproken te worden, die waren er niet. Het grootste pluspunt was dat de meester nooit een cent wilde hebben. Hij beschouwde zijn werk als zijn lust, zijn leven en zijn hobby en was blij het te mogen doen. De tafeltennisvereniging huisde hier ook nog. Bij competitiewedstrijden was de vloer niet geschikt en moesten de tafels over straat vervoerd worden naar de gymzaal in de Bernhardstraat.