Dat deed Carla Weterings (47, data-analist), zich aanmelden als vrijwilliger. “Het was een paar jaar geleden na een oproep in deze krant. Eerst volgde ik een cursus van vier dagdelen bij het Regionaal Opleidingen Centrum (ROC Tilburg). Inmiddels ben ik als taalcoach een jaar betrokken geweest bij de begeleiding van een gezin. Iets totaal anders dan waar ik me op mijn werk mee bezighoud. Dat gezinstraject is afgelopen, maar ik kom er nog steeds op bezoek. Ook met mijn kinderen. De mensen zijn zo dankbaar.”

DOOR WILMA ROBBEN

Leuke contacten

Loes van Dijck (73, ervaring in het onderwijs) kan dat beamen. Zij doorliep hetzelfde traject en begeleidde een gezin met twee kinderen. Momenteel verzorgt ze op maandagavond in de bibliotheek groepslessen aan statushouders. “Het verbreedt mijn horizon en je houdt er leuke contacten aan over.”

Vrijwilligers

Ons gesprek vindt plaats bij het Zorgcentrum in de Thomas van Diessenstraat, waar het gebouw zelf misschien wel enige zorg kan gebruiken. Emmers staan klaar om overtollig hemelwater op te vangen. Ellen Tuerlings (58) van ContourdeTwern is aangeschoven. Als social worker houdt ze zich bezig met het Taalhuis, de begeleiding van statushouders en vrijwilligers. Vandaag wil ze de schijnwerper graag richten op de categorie van vrijwilligers, te onderscheiden in taalcoaches, administratieve coaches en sociale coaches.

Vormen van coaching

Ellen: “Als vrijwilliger kun je als taalcoach een bijdrage leveren aan de verbetering van de taalvaardigheid van nieuwkomers en laaggeletterden in Goirle en Riel. Je bezoekt je taalmaatje of het gezin dat je begeleidt thuis, of je spreekt af op een andere locatie. Gaat het om ondersteuning op het gebied van postverwerking, toeslagen, zorgverzekering of belastingaangiftes, dan biedt een administratieve coach uitkomst. En is er behoefte aan vaardigheden als fietsen om vervolgens de weg te verkennen in Goirle of Tilburg voor een bezoek aan de bibliotheek, het gemeentehuis of andere instanties, dan is de sociale coach de aangewezen persoon. Het lijkt veel drie personen op één gezin, maar deze hoeven niet elke week door hen bezocht te worden.”

Groepslessen

Als taalcoach kun je je richten op de begeleiding van één persoon of een gezin, maar je kunt er ook voor kiezen om taallessen te geven aan groepen nieuwkomers. Deze inloopbijeenkomsten zijn op maandag- en dinsdagavond van 19.30 tot 20.30 uur en op donderdagmiddag van 13.30 tot 14.30 uur bij de bibliotheek aan de Kloosterstraat in Goirle. Het gaat vooral om communicatie, praten met elkaar aan de hand van thema’s. Het aanbod is op verschillende niveaus.

Ellen vervolgt: “Als taalcoach kun je ook nog groepslessen geven bij Vanhulley. Dat is een project om anderstalige vrouwen uit andere culturen een kans te bieden werkervaring op te doen. Ze maken nieuwe producten van restmateriaal van stoffen. Dat doen ze in het pand van Havep aan de Parallelweg in Goirle.”

Spel en boek

Vanaf januari 2024 start er een nieuwe groepsactiviteit. Je gaat aan ouders en hun jonge kinderen van 0 tot 4 jaar spelenderwijs Nederlands leren. Dat kan door voorlezen, woordspelletjes spelen en liedjes zingen.

Buddyproject

Een andere optie om zinvol bezig te zijn met integratie waarbij taal om de hoek komt kijken -per slot van rekening draait alles om taal- is het koppelen van een nieuwkomer aan iemand van een sportvereniging. Je introduceert iemand en zorgt ervoor dat die persoon zich veilig voelt en opgenomen wordt. Je bent dan een soort van tolk. Dat kan een paar weken belastend zijn, maar gaandeweg merk je dat de taal best snel wordt opgepakt.

Dan is er nog een categorie die zeker aandacht verdient en dat is de groep van laaggeletterden waarvoor Frans Bauer onlangs op de bres sprong. Dit stille probleem moet uit de taboesfeer. In Goirle is 4% van de bevolking laaggeletterd. Dan gaat het in totaal om ongeveer 1.000 inwoners van 16 tot 65 jaar.

Interesse?

Tot slot willen Carla en Loes nog kwijt: “Mensen willen zo ontzettend graag Nederlands leren. Hun gastvrijheid is enorm. De motivatie is groot en ze doen ongelooflijk hun best.” Mocht je in de voetsporen willen treden van Carla en Loes en een bijdrage willen leveren om op een zinvolle manier bezig te zijn met communicatie en integratie, meld je dan aan bij

ellentuerlings@dorpsteamgoirle.nl\.