“Kijk naar de ziel van Riel” is een initiatief van een groep Rielenaren die de ambitie heeft uitgesproken om Riel van het verleden tot heden in woord en beeld voor een breed publiek onder de aandacht te brengen. Hiertoe worden zowel het Goirles Belang als Facebook (Kijk naar de ziel van Riel) en de site www.zielvanriel.nl ingezet. Wekelijks wordt de rubriek “Groeten uit Riel” gepubliceerd. In deze rubriek worden 1 of 2 foto’s geplaatst met begeleidende tekst uit diverse tijdsvakken.

Foto 1

Jan Cleijsen, woonachtig op Dorpstraat 56 is van geboorte Tilburger, maar dan wel heel dichtbij Riel. Jan en een broer zijn geboren bij de voormalige Heidehoeve van Louis de Roy. In de vijftiger jaren een café met een zogenaamde aanleunwoning. Voor 1955 woonden daar Janus Hermans en J. Berrevoets en later Jos Cleijsen en Trees Stabel, de ouders van Jan Cleijsen en er volgen meerdere bewoners tot Jan Huijbregts in 1968 de Heidehoeve overneemt en er andere bestemming gaat plaatsvinden. Het was maar een afstand van een paar honderd meter om van Tilburger een Rielenaar te worden, toen Jos Cleijsen en Trees Stabel de nieuw gebouwde woning Tilburgseweg 24a in 1956 kochten. Een periode dat er meer gebouwd werd aan de Tilburgseweg. Een tweede broer en zus completeren het gezin Cleijsen-Stabel aan de Tilburgseweg. Schuin aan de overzijde woonde familie de Werd, Nol, Toon en Jana. Zij boerden op de Tilburgseweg, met 1 paard, 1 geit en een paar koeien. Maar de familie Nol de Werd had ook grond aan de Rielsedijk, de zandpad in en rechts naar de Theetuin en grenzend aan het bos waar nog steeds het bordje IDAHO op de poort prijkt. Jan Cleijsen kon hier mooi vrije uurtjes invullen om agrarische activiteiten te verrichten, die hoofdzakelijk nog non-mechanisch plaats vonden. De tijd komt er dan aan dat er sprake is van landbouwmechanisatie. In Riel kennen we onder andere de loonwerkers Leon en Fons Verhoeven, die op enig moment hun eigen weg gaan. Fons Verhoeven een paar deuren verder voor Jan op de Tilburgseweg was een mooi nieuw adres om zijn technische interesse te laven. Foto 1 geeft een stuk grond weer aan het Bels Lijntje waar later de familie Cleijsen komt te wonen.

Foto 2

Jan Cleijsen leert Hannie van de Snepscheut kennen. Hannie werkt in de kraamzorg en krijgt op enig moment haar vaste stek bij Moedervreugd, het voormalige Huis in de Bocht. Hannie zal rond de 15 jaar in de zorg werken. Jan staat voor een serieuze keuze op jonge leeftijd. Gaat hij mee in de ontwikkelingen in de landbouwmechanisatie, waar hij al aan heeft kunnen ruiken bij de loonwerker om de hoek of gaat hij werken in de autotechniek. Hij kiest voor het laatste en komt in Gilze terecht bij garagebedrijf van de Wouw, een universele garage, waar zelfs de brandweer gestald was en eveneens een taxibedrijf gevoerd werd. Een vervolgstap in Gilze is firma de Jong, een Simca garage in de basis, maar waar reparaties plaatsvonden aan vele merken auto’s en er zelfs fietsen en bromfietsen verkocht werden. Een bedrijf waar reparatie en verkoop hand in hand ging. Het leidt er toe dat Jan ook zelfstandig wil ondernemen. Eerst wordt de liefde tussen Jan en Hannie bezegeld met een huwelijk. Hun eerste woning zal zijn in de Liefkenshoek, de nieuwe wijk van Riel op dat moment, en de straat Elleboog. Het gezin blijft hier wonen tot de kinderen de stap maken naar het vervolgonderwijs. In 1997 komt het perceel Dorpstraat 56 met de nog te bouwen woning beschikbaar, te zien op Foto 2.