4.500 leerlingen en 750 medewerkers verspreid over 18 regionale basisscholen en 10 verschillende opvanglocaties gaan vanaf 2024 verder onder één paraplu: Etuda. Een stichting voor onderwijs en opvang voor kinderen van 0 tot 13 jaar. Op de vooravond sprak Goirles Belang met Paul van Aanholt, vertrekkend voorzitter van het college van bestuur van Edu-Ley, de Goirlese participant. Wat was de aanleiding voor deze fusie?

DOOR WILMA ROBBEN

Opschaling

Het was in het voorjaar van 2019 dat Paul samen met zijn toenmalige evenknie Jeroen Zeeuwen van BOOM (Basis Onderwijs Oisterwijk en Moergestel) een congres bezocht van de PO-Raad. De PO-raad is een belangenbehartiger van schoolorganisaties in het primair onderwijs. Daar drong het tot hen door dat verdere opschaling van het basisonderwijs noodzakelijk is om maatschappelijke vraagstukken en complexiteit van wet- en regelgeving waarmee het Nederlandse basisonderwijs te maken zou krijgen, het hoofd te kunnen bieden. Arnoud van Leuven van Samenwijs (Hilvarenbeek) sloot zich later aan.

Samenwerken alleen onvoldoende

Paul: “Wat betreft maatschappelijke vraagstukken hebben we het over kwesties zoals het breder trekken van opvang voor 0 tot 13-jarigen, zorgplicht, kansengelijkheid, het inrichten van taalklassen voor kinderen van asielzoekers en andere nieuwkomers, toenemende obesitas, meer bewegingsonderwijs.

Bovendien wilden we ook meer in de pap te brokkelen krijgen richting Tilburgse schoolbesturen en regionale organen. Denk daarbij aan Plein 013 (inzet middelen voor extra ondersteuning van kinderen, red.) en T-PrimaiR (koersbepalend op het gebied van onderwijs en opvang, red.).”

Daltons

Paul vervolgt: “In eerste instantie ging het ons om de bestuurlijke kwetsbaarheid in de fysieke zin van het woord. Wat als één van ons iets zou overkomen? Dan heeft de stichting geen bestuurder meer. Hoe gaan we dat aanpakken?”

En zo kwam het dat het drietal elkaar regelmatig opzocht. Informeel, op neutraal terrein, een ‘geheime’ locatie bij de Trappisten. De groepsapp werd opgetuigd met een profielfoto van drie broers van de Daltonbende. Paul kan er nog om grinniken.

Eigen verantwoordelijkheid

Meer autonomie en verantwoordelijkheden waar de inspectie schoolbesturen steeds meer op ging aanspreken, was een ander argument om de handen ineen te slaan.

“We zijn een platte organisatie. De taakstelling is omvangrijk en er zitten maar 24 uur in een dag. Dat betekent dat een aantal bovenschoolse zaken bij schooldirecties terecht komen. Daardoor komen zij steeds verder van het primaire proces af te staan: namelijk ervoor zorgen dat er kwalitatief zo hoog mogelijk onderwijs wordt verzorgd.

Eigenheid

Volgens Paul blijft er tot laag in de organisatie ruimte voor de invulling van een eigen identiteit. “Dat geldt zowel voor de leraar in de klas als voor het team. “De balans tussen aan de ene kant ruimte voor eigen invulling en aan de andere kant het afleggen van verantwoording over hetgeen wat je doet, is een mooi vliegwiel om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.”

Etuda

Sandra Beuving (48) wordt de bestuursvoorzitter van Etuda. ‘De naam is een speelse variant op het woord etude. Een etude is in de muziek een oefenstuk dat wordt gespeeld om de techniek van de muzikant op een hoger niveau te brengen. Een mooie vergelijking met het hoge kwaliteitsniveau dat stichting Etuda nastreeft. Er zijn verschillende etudes voor verschillende instrumenten. Elk instrument kent zijn eigen uitdagingen. Dit past bij de diversiteit van kinderen en van alle opvang- en onderwijslocaties van Etuda. In samenhang vormt Etuda een sterke compositie.’ Aldus het persbericht.

Ondersteuning

Momenteel wordt er hard aan gewerkt om een bestuurskantoor/stafbureau in te richten bij de locatie in Hilvarenbeek. Denk daarbij aan deskundigheid op het gebied van HRM (Human Resourch Management), Kwaliteitsmeting, Financiën, op termijn wellicht Huisvesting. Het stafbureau is zowel ondersteunend aan de opvang als het onderwijs. “Daar moet voor een belangrijk deel de ontzorging plaatsvinden van de directeuren in het veld.”

Geen groene vingers

Paul (66) legt binnenkort de voorzittershamer neer. In Goirle is hij inmiddels al 36 jaar actief in diverse functies in het basisonderwijs van leerkracht bij basisschool ‘t Schrijverke tot bestuurder van Edu-Ley. Per 1 januari 2024 valt het doek. “Het belang van het Goirlese kind is me altijd zeer ter harte gegaan. In al die jaren dat ik hier rondloop is de cirkel rond.” En hij is er best “een beetje trots op” dat hij “zeker niet in mijn eentje” Edu-Ley op een niveau heeft gebracht, waarbij kwaliteit en continuïteit ertoe hebben bijgedragen om de kinderen voor te bereiden op de dag van morgen. Van de stichting die hij achterlaat vindt hij dat er genoeg volume en ruimte voor eigenheid is met een goede balans en aandacht voor de ontwikkeling van 0 tot 13-jarigen.

Wat de toekomst brengen zal voor deze van huis uit politicoloog, weet hij nog niet. Maar van het snoeien, stekken en overwinteren van geraniums heeft hij volgens eigen zeggen weinig kaas gegeten. Dus om daar nu al achter te gaan zitten…