“Kijk naar de ziel van Riel” is een initiatief van een groep Rielenaren die de ambitie heeft uitgesproken om Riel van het verleden tot heden in woord en beeld voor een breed publiek onder de aandacht te brengen. Hiertoe worden zowel het Goirles Belang als Facebook (Kijk naar de ziel van Riel) en de site www.zielvanriel.nl ingezet. Wekelijks wordt de rubriek “Groeten uit Riel” gepubliceerd. In deze rubriek worden 1 of 2 foto’s geplaatst met begeleidende tekst uit diverse tijdsvakken.
Foto 1
Foto 1 is genomen op woensdag 17 mei 1961 op het Dorpsplein. Wat we zien is de nieuwbakken brandweergarage, gerealiseerd in 1961. En hoe weten we dat het een woensdag was. Dat zien we aan de fiets die geparkeerd staat tegen de muur van het kantoor- c.q. verblijfruimte van de Rielse brandweer. Op woensdagochtend hield de ambtenaar van de gemeente Alphen en Riel zitting in het kantoorgedeelte voor de Rielse gemeenschap. Frans van den Hout was zijn naam en Frans hield plichtsgetrouw iedere woensdagochtend spreekuur voor de gemeentesecretarie in Riel. Als we meer naar rechts kijken dan zien we de doorkijk naar de huizen van de Oude Tilburgsebaan, die dan nog vrij recent opgeleverd zijn. Wat eveneens opvalt aan het Dorpsplein is het feit dat het een grasveld is. En de jeugd met een geboortejaar eind 50er jaren en nog eerder geboren in de twintigste eeuw was daar zeer content mee. Want straatvoetbal was een zeer geliefde bezigheid. De omwonenden zoals Smid van Oirschot en later de Rabobank waren daar niet zo content mee, aangezien er wel eens wat sneuvelde en dan was de veroorzaker dichtbij te vinden. Voordat het gras was, was de ondergrond van het Dorpsplein minder gecultiveerd. Met name kort na de Tweede Wereldoorlog spreken we over akkergrond, waar je verder niet heel veel mee kon. Voorafgaand aan de jaarlijkse kermis, werden er schoven stro op de akker gelegd, zodat dit niet te versmaden evenement plaats kon vinden.
Foto 2
Foto 2 toont ons een ander Dorpsplein. De ondergrond van gras is gewijzigd naar verhard en wel middels kinderkopjes. Deze foto is uit 1972 en nog genomen tijdens de oplevering van het Dorpsplein. Het plein an sich bestraat met kinderkopjes en de weg eromheen met reguliere bestrating. Het plein zorgt voor een flinke uitbreiding aan parkeergelegenheid in het centrum van Riel. De gedachte is centraal op het plein de vorm van een zon met vakken die gescheiden worden door als het ware zonnestralen. De brandweergarage gerealiseerd in 1961 heeft twee buren gekregen. In 1962 is het meest rechtse gebouw, het Wit Gele Kruisgebouw gerealiseerd en in 1967 de Rabobank, welke eerst post hield in het Dorpshuis St. Jozef en waar de heer Christ Buijks kantoor hield in het Rielse voor de daar aangewezen openingstijden als dependance van de Rabobank in Alphen. Men is in Riel niet tevreden met het Dorpsplein. Het leeft niet. Het is een dood plein met een onevenwichtige bebouwing. Er gebeurt niks in dit tijdsgewricht en zodoende heeft Riel geen echt centrum. De toekomst zal uitwijzen wat Riel hier aan gaat doen.